TOCANA DE LEGUME SAU GHIVECI PT IARNA
-
0 0'NEATA EVELOR. CINE STIE ASTFEL DE RETETE SA-MI DEA SI MIE.AM CATEVA DAR AS VREA SA MAI STIU SI ALTELE POATE FAC SI EU. MERCI ,VA PUP DULCE SI VA DORESC O ZI BUNA SI UN WEEKEND PLACUT.
-
Tocana sau ghiveci nu fac insa uneori, cand am chef, fac zacusca. Nu prea reusesc s-o tin pana iarna - o mananca pustiul meu imediat!

Zacusca de vinete cu ciuperci:
1 l ulei, 1 kg de vinete coapte si curatate (adica vreo doua si jumatate crude), 1 kg de ardei copti si curatati, 1 kg de ceapa curatata, 1 kg de ciuperci calite in prealabil (scoti apa din ele), 1 kg de rosii curatate de pielita si date pe razatoare sau prin sita, 4 linguri de zahar, sare si piper dupa gust.
Se incinge uleiul intr-o cratita, se adauga ceapa taiata solzisori si zaharul si se lasa pana se inmoaie, se adauga ardeii taiati fasii, vinetele maruntite, ciupercile, rosiile, sare, piper si se da la cuptor pana scade. Facultativ se poate adauga bulion dupa preferinte.
Se pune in borcane fierbinte, se pun capacele si se lasa la racit acoperite cu o patura timp de 24 de ore.
Eu nu pun conservant si nici aspirina. Astfel ca verific borcanele din cand in cand sa nu faca mucegai. Oricum, la cat de repede le mananca pustiul meu nu trebuie sa-mi fac griji.
-
Eu am facut anul trecut de incercare cam 6 borcane de 200ml si am facut-o ca pe cea de mincat diferenta era ca am fiert legumele jumate si am lasat mai multa zeama in cratita ,apoi am pus conservant,am pus in borcane si le-am fiert cu totul in bain-marie.Au iesit super, in postul de iarna le-am gatat pe toate,anul asta extind operatiunea
la mai multe si poate ma arunc si la ceva sosuri de spaghete,daca am timp.Eu am pus:ceapa,morcovi,fasolica pastaie,vinete,ardei gras,rosii. -
iti dau o reteta de tocana de legume...o bunatate. deh, gusturile nu se discuta. asadar: 2kg kapia, 2 kg gogosari, 2,5 l suc de rosii( il faci tot tu), 1kg ceapa,1/2 kg morcov, 1 cana orez. 650 ml ulei. coci gogosarii si kapia si ii cureti de pielita. in ulei calesti( auresti) putin ceapa pana devine sticloasa, adaugi orezul si amesteci un pic. adaugi sucul si morcovul dat pe razatoarea mare.lasi sa fiarba 7-8 min si adaugi ardeii.mai lasi la fiert cca 5 min. pui compozitia fierbinte in borcane incalzite i prealabil si le legi sau le pui capac cu filet.le sterilizezi 45 min. daca vrei sa fie cu mai mult sos, pui mai putin orez. dupa ce a trecut perioada de sterilizare le scoti si le infasori, le acoperi cu carpe, patura, ce ai ca sa stea cat mai mult timp calde, astfel se continua sterilizarea. cred ca v-am plictisit, dar mie mi s-a facut o pofta de tocana....
-
Sincer, eu nu am cintarit,ci am pus la gramada,din ardei si vinete mai mult (astea imi plac la gust )restul cam pe jumate,de ex. acum am la foc,3 vinete mijloci,cam 4 cepe mari ,2 morcovi,2dovlecei mijlocii,si cam 1 kg de ardei gras combinat cu gogosari,suc de rosii ,piper,1 lingurita de sare ca apoi devine prea sarata cu timpul,mai bine mai pui cind maninci.La sterilizare, eu le pun in apa borcanele si le fierb si capacele ,apoi calde le folosesc sa umplu cu conseva pe care o fac atunci.