lasagna

•  
    • 2331 mesaje
    22 Aug 2007, 23:01
    0 0
    Deci
    am cumparat un pachet din cora pe care scrie lasagna.
    banuiesc ca inautru is foile de lasagna.
    ce tre sa fac ca sa si maninc aceasta lasagna?
    mentionez ca saptamina trecuta am luat din mega o lasagna pe care scria s-o bagi 20 minute la cuptor
    si asa am facut si a fost buna rau.
    ajutati-ma sa fac si io acasa asa ceva
    sarna'
  •  
    • 2331 mesaje
    22 Aug 2007, 23:09
    0 1
    mentionez ca m-am uitat pe culinar.ro si acolo zice ceva de ciuperci si dovlecei
    ceea ce am mincat io era cu carne si sos
  •  
    • 1761 mesaje
    23 Aug 2007, 00:05
    0 0
    Esti tare!

Hai sa vedem:

Timp de preparare:
    1 h (complexitate medie)
    Ingrediente
    1 pachet foi lasagne din comert. Pentru umplutura: 1 ceapa, 3-4 catei de usturoi, o legatura de patrunjel, 250 g carne tocata, 7 linguri de faina, 2 cani de supa de legume, 200 g cascaval ras, 1 ou, 50 g pesmet,250 g smantana,sos de rosii, 5 linguri de unt,1,5 l lapte
    Mod de preparare
    Se pune ceapa, usturoiul si patrunjelul tocate sa se caleasca in putin ulei, apoi se adauga carnea tocata, 2 linguri de faina si supa de legume, sare, piper si se fierbe 15 min amestecind continuu. Cind se raceste, se adauga un ou, putin cascaval ras si pesmetul. Intr-o oala se face sosul bechamel din unt, faina si lapte. Se unge o tava cu unt si apoi cu putin bechamel, se pune un rind de foi lasagne, se ung cu beshamel, apoi cu umplutura, se stropeste cu putina smintina si sos de rosii si cascaval ras, apoi alt rind de foi si tot asa. La sfirsit se pune beschamel un strat mai gros. Se acopera cu o folie de hirtie aluminiu si se da la cuptor 30 min la 200 grade. Se ia folia de deasupra si se mai lasa pina se rumeneste.

http://www.vulpeabucatar.com/retete/mancaruri/lasagna/index.html asta ca sa vezi cum arata.

Si mult succes! Sa-mi spui ce a iesit.Eu teoria o stiu bine numai ca nu gatesc
  •  
    • 1761 mesaje
    23 Aug 2007, 00:06
    0 0
    Sos Bechamel -
    Timp de preparare:
    10 min (complexitate redusa)
    Ingrediente
    5 linguri unt, 5 linguri faina, 1,5 l lapte, putina nucsoara, un galbenus, sare, piper
    Mod de preparare
    Se pune intr-o oala untul sa se topeasca, se adauga faina si se caleste putin amestecand bine cu telul de sosuri sa nu se faca cocoloase. Apoi se adauga putin cate putin laptele amestecand incontinuu, condimentele si cand se ia de pe foc se adauga galbenusul.
  •  
    • 312 mesaje
    23 Aug 2007, 09:27
    0 0
    Miki, sunt nenumarate retetele de lasagne, ca si de pizza.
    Ca sa ai o imagine mai de ansamblu a ceea ce ai de facut, ideea amenajarii finale in tava e pe straturi alternative:
    -foile
    -sosul cu carne
    -cascavalul (optional)
    -sosul bechamel (ala de clatite)
    Incepi si termini cu sosul, apoi o dai la cuptor, fara capac.
    Sosul trebuie sa depaseasca in nivel continutul solid din tava, nu-ti voi spune anume cantitati, ca le vei simti tu din prima, insa categoric e bine sa pui vreo 2 oua, totusi. Nu mai mult, fiindca ai vazut, consistenta acestei mancari nu este ca cea a musacalei, nu e f legata!
    Sosul de carne: carnea tocata de vita sau amestec o calesti in tigaie cu ulei, daca vrei ciuperci (reteta mea nu e cu ceapa!) si la sf mult usturoi - cam o capatana si ceva la un pachet de paste. Zeama de carne pe care eu nu o am niciodata o inlocuiesc cu Delikat pus in tigaie si apa turnata peste! Urmeaza rosiile, sub ce forma vrei: sos, pasta desfacuta in apa rece cu un pic de vin, crude (cand carnea e facuta), prunisoare din conserva maruntite... las sa scada cu capac pana e cam la nivelul carnii. Condimente folosite: sare, piper, nucsoara, oregano si mult busuioc.
    Sa ai pofta!
  •  
    • 1737 mesaje
    27 Aug 2007, 11:13
    0 0
    Multumesc miki pt ca ai intrebat si furnikutzei ca a raspuns. Ieri am facut reteta expusa aici si a iesit delicioasa. Am gasit foi doar la 375g/pachet, am luat doua pachete, dar am utilizat din al doilea doar 4 foi.
    Pentru cine n-a facut-o inca, atentie, compozitia creste, deci nu tb umpluta tava pana sus cu straturi.
  •  
    • 9367 mesaje
    28 Aug 2007, 20:42
    0 0
    completez si eu, desi poate tardiv: sos puneti cat mai mult, ca foile "sug" si trebuie sa ramana moi... eu prima data nu am pus destul si... au iesit cam "crocante" - cu indulgenta spus
  •  
    • 2331 mesaje
    3 Sep 2007, 08:05
    0 0
    multumesc tuturor pt sfaturi
    am facut, nu ma intrebati ce a iesit, am dat si unor vecini.ala saracu nu mai contenea cu laudele.a iesit ok, nu extraordinara, dar a fost mincabila.
    next time data aviatoare cind mai fac, va invit la una bucata portie
  •  
    • 2831 mesaje
    3 Sep 2007, 10:28
    0 0
    iti dau si reteta mea, just in case.

Lasagna bolognese:

Ragu bolognese din carne de porc:

1 kg carne tocata de porc fara grasime, 1 cescuta de ulei, 1 cescuta de telina rasa, 1 cescuta de ceapa rasa, 1 cescuta de morcov ras, 6 catei de usturoi pisati sau dati prin sita, 1 cescuta de supa de oase (sau apa) busuioc verde sau uscat, oregano, sare, 1 lingurita de vegeta sau delikat, 1 cutie de 400 gr. de pomodori cubetti (rosii in bulion) + o lingura cu varf de bulion concentrat, 2 lingurite de zahar.

Sos bechamel:

1/2 l lapte, 100 gr. unt, 4-6 linguri de faina, 400 gr. cascaval ras, 1 lingurita de zahar, un praf de sare.

1 cutie de foi lasagna

Ragu: Se incinge uleiul intr-o cratita smaltuita, se adauga ceapa, telina, morcovul si usturoiul, se calesc putin si se adauga carnes. Se amesteca bine, se adauga jumatate din cantitatea de mirodenii (busuioc, oregano, vegeta) si supa de carne si se lasa sa fiarba timp de o ora la foc potrivit. Se mai adauga apa daca e necesar. Dupa ce a fiert se completeaza cu rosiile in bulion, bulionul, cele doua lingurite de zahar, restul de mirodenii si se mai lasa 20 de minute la foc pana scade si se obtine un sos destul de consistent. Se potriveste de sare si se da la o parte.

Sos bechamel: Se topeste untul intr-un vas de sticla termorezistenta (cel mai bun pentru sosurile cu probleme - cele care se lipesc si fac cocoloase). Se adauga faina 4-6 linguri in functie de dimensiunea lingurii. Se aureste putin faina pe foc foarte mic si se adauga laptele putin cate putin. (Pentru cele care n-au facut bechamel niciodata va invat un truc: dizolvati faina cu laptele pana obtineti consistenta unei smantani mai subtiri. Adaugati untul si abia apoi puneti pe foc. Amestecati incontinuu pana cand se ingroasa.) Se amesteca pana se ingroasa, se da la o parte si se adauga un praf de sare si 200 gr. din cascavalul ras.

Separat, foile de lasagna se scufunda timp de 10 minute in apa clocotita cu sare si se scurg pe un servet de hartie.

Intr-o tava cu marginile inalte neunsa se toarna un strat de sos ragu de 1 cm, se aseaza foi de lasagna peste care se toarna sosul bechamel. Ce continua cu ragu, foi si bechamel pana la terminarea compozitiei. Ultimul strat trebuie sa fie sosul bechamel peste care se presara restul de 200 gr. de cascaval ras. Se coace la foc potrivit timp de 1 ora.

Pofta buna!
  •  
    • 312 mesaje
    3 Sep 2007, 10:55
    0 0
    Vad ca nu ne-a mai spus ce a facut. Ori a sucombat de pofta, ori de prea multa lasagna.
  •  
    • 11 mesaje
    3 Sep 2007, 16:18
    0 0
    Imi puteti spune va rog cat costa foile de lasagna si unde se gasesc?-Multumesc.
  •  
    3 Sep 2007, 22:44
    0 0
    MRRRRRRRRRRRRR
    am raspuns printesa, am zis ca a iesit ok, nici prea prea , nici foarte foarte
    foile io le-am luat din cora, am dat 10 lei pe ele.erau si mult mai ieftine
  •  
    • 312 mesaje
    4 Sep 2007, 08:21
    0 0
    Maica-maiculita, de unde scoti ID-urile astea? :o
    Da, nu vazusesm raspunsul...
  •  
    • 145 mesaje
    8 Sep 2007, 20:21
    0 0
    Foile sint mici.In ce tip de tava se pot pune?Pot pune intr-o tava normala si trebuie sa pun mai multe sa acopar toata suprafata?Cit de mult isi maresc volumul?Daca poate cineva sa explice aspectul asta as fi profund indatorata! E posibil , cum am dedus din mesajul cuiva , sa fie necesar inca un pachet de foi?Eu le-am cumparat demult si pentru ca nu am stiut exact cum sa le abordez, sint prin bucatarie,pe undeva...Poate au expirat!?!
  •  
    • 1737 mesaje
    10 Sep 2007, 13:17
    0 0
    Eu am folosit o tava mai maricica si am folosit cate 5 foi pt fiecare strat. Mi-am cumparat 2 cutii, tocmai pt ca pareau f putine si aveam 1kg de carne.
    Am gasit pachete de 375 g la 4 lei/pachet. Sunt vreo 21-22 foi/pachet, nu mai retin.
    In inaltime cresc cam cu 25-30% fata de cum arata "cladirea" inainte de a o baga in cuptor.
    Abia astept s-o mai fac, caci a fost buna si a avut succes.