mancare de vinete?
-
0 0cum se pregatesc vinetele, altfel decat salata? cu sos, la cuptor? sau cum? mercic
-
uite ce am facut eu zilele astea :
vinetele taiate rondele (reteta era cu ele date prin faina si prajite), cu sare le-am pus pe gratar.
apoi rosii taiate cubulete, ceapa pestisori, ardei cubulete, cu tot felul de condimente (ce iti place) calite, dar nu mult, doar sa se innmoaie putin ardeiul si ceapa. cind le iei de pe foc, pui patrunjel verde
intr-un vas pui un strat de vinete, unul de legumele alea...si tot asa...
am mai pus si kup iute, apoi la sf pasta de rosii putin diluata (sau bulion). la cuptor vreo juma' de ora.
sau :
cu amestecul ala de legume am unplut vinetele (in cazul asta adaugi la calit si ceea ce scoti din vinete) -
Eu fac musaca de vinete.Calesti carnea cu ulei si ceapa.
Vinetele le tai felii de 1 cm ,le sarezi si le lasi cam o jumatate de ora.Le treci sub jet de apa rece.
Intr-o cratita pui un rand de vinete ,unul de carne.Termini cu vinetele.Acoperi cat sa treaca peste ele cu bulion,sau cu pasta de rosii indoita cu apa.Dai la cuptor.Cand seaca putin e gata.Condimentezi dupa gust -
Eu am facut chiar saptamina trecuta o mancare de vinete care a fost tare buna.
Se taie 1 ceapa mare si o capatana de usturoi si se pun la calit. Cand sunt sticloase se pune ardei (2-3) taiat felii sau cum iti place si se calesc impreuna. Cand sunt calite se adauga vinetele curatate si taiate cubulete (2-3). Se pune apa, vegeta, o foaie dafin, piper si se lasa sa fiarba. Cand sunt fierte se adauga bulion si 5-6 masline. Se mai lasa 5-10 minute si apoi se ia de pe foc. Dupa gust se poate adauga verdeata (patrunjel). -
Eu pun intotdeauna in tocanita de legume si vinete. Dupa ce calesc ceapa, morcovul si ardeiul la foc mic si innabusit, pun vinetele taiate cubulete si las tot la foc innabusit pana se inmoaie. Apoi adaug rosii decojite si tocate si pasta de rosii, sare si piper sau chilli, o lingura de zahar, mai las inca putin sa fiarba pana se leaga, iar la sfarsit verdeata, frunze de telina si patrunjel.
-
fac si eu musaca de vinete, dar nu prajesc nimic.
ung o tava cu ulei, presar putin pesmet, pun un strat de rondele de vinete, presar ardei gras si ceapa, pun un strat de carne tocata amestecata cu mirodenii, apoi iar ardei gras, ceapa si un strat de vinete.
acopar tava cu folie de aluminiu, o bag la cuptor pana se inmoaie legumele, apoi scot folia, adaug un strat de rondele de rosii si bag din nou tava la cuptor, fara folie, ca sa se rumeneasca frumos musacaua.
la sfarsit, o presar cu cascaval si o mai las cateva minute in cuptor.
cand nu am timp de construit straturi, tai carnea si legumele cubulete, apoi le amestec la gramada cu sare si mirodenii - si in rest procedez ca mai sus. -
Ardei umpluti cu vinete
Vinetele taiate cubulete se calesc f putin cu ceapa ,se adauga apoi orez si bulion ,condimente dupa gust si se mai calesc f putin .Se umple ardeii cu compozitia respectiva ,se prajesc in ulei incins ,putin ulei in tigaie ,doar cat sa se "caramelizeze" ardeiul apoi in tava se pun ardeii ,deasupra rosii rondele ,peste apa cat cuprinde sau suc de rosii si se baga la cuptor sa fiarba f bine orezul .Se serveste cu iaurt sau smantana .
POFTA BUNA! -
Eu fac mancarea de vinete intr-un mod mai clasic si desi este cam grea,iese dementiala.Tai vinetele rondele cam de un cm,le oparesti si apoi le lasi la scurs;dupa aceea le prajesti.Separat intr-o cratita calesti bine 2-3 cepe mari si o capatana de usturoi,adaugi vinetele prajite si un pahar cu apa,sare si pipersi lasi la fiert 30de minute.Adaugi cateva rosii calite in prealabil si bagi cratita in cuptor faea capac pentru 15 minute.Cand sunt rosiile rumenite,mancarea este gata,ornezi cu patrunjel tocat si POFTA BUNA!
-
paste/orez cu vinete:
se caleste o ceapa, un morcov taiat in fasii lungi, un ardei si o vanata mare taiata cubulete, se adauga piept de pui si sos de soia. se formeaza un sos gros delicios pe care mie imi place sa-l servesc cu tagliatelle sau cu orez iar deasupra patrunjel din belsug.
omleta cu vinete:
se caleste o vanata taiata in cubulete, se sparg 2-3 oua si se amesteca bine. deasupra piper si patrunjel, este un mic dejun delicios! -
Vinete parmigiana:
Doua vinete mari, 8 felii de sunca, 8 felii de cascaval sarat, 8 rosii, busuioc, sare, zahar, patrunjel tocat, ulei pentru prajit, parmezan, 3-4 linguri de ulei de masline.
Se spala vinetele, se inlatura cotorul si se taie pe jumatate pe lung - nu se curata coaja. Fiecare jumatate se taie in trei felii mari tot pe lung. Feliile se sareaza si se prajesc usor in ulei pe ambele parti. Se scot pe hartie absorbanta.
Se pune hartie de copt intr-o tava si se recompun jumatatile de vanata alternand intre felii sunca si cascaval. Se acopera cu parmezan ras si se dau la cuptor la foc potrivit 15 - 20 de minute.
Sosul: rosiile se dau prin sita, se asezoneaza cu sare, piper, busuioc, o lingurita de zahar, cateva linguri de ulei de masline si se pun pe foc potrivit timp de 15 minute. Sosul rezultat se toarna peste vinetele fierbinti scoase din cuptor si se acopera cu patrunjel tocat. Sunt delicioase. Pofta buna!