Cozonac bun-bun
-
0 0Buna fetelor,
Va rog din suflet, ajutati-ma cu o reteta de cozonac! La Craciunul trecut mi-am propus sa incerc sa fac cozonac in casuta mea, sa miroasa a dulce si a sarbatoare. Asta si datorita cozonacului cumparat din comert... dar si pentru ca sarbatorile parca sunt mai luminoase cu toate aromele aduse in casa ta, nu?
Va rog mult! Multumesc anticipat,
Gabriela -
Draga G., am sa-ti dau reteta mea de cozonac. Iese un cozonac de milioane pe care il apreciaza toata lumea( fac un cozonac mai bun decat soacra mea
). 10 oua
500gr zahar
0,5l iaurt
2 cuburi drojdie
coaja de la 2 lamai
esente
un vf. de cutit de sare
faine cat cuprinde
Intr-un castron se pune drojdia cu putina apa calda si faina si se face maiaua. Dupa ce maiaua a crescut se pune peste aproximativ un kg de faina (care a stat la cald). Iaurtul se pune la foc mic iar in el topesti zaharul. Dupa ce zaharul s-a topit il lasi putin sa se raceasca iar apoi il torni peste faina( nu trebuie sa fie fierbinte). Adaugi coaja de lamaie, esentele si ouale batute spuma. Adaugi faina pana cand se poate framanta bine si nu se mai lipeste de maini Framanti aluatul pana crezi tu ca este gata si face basici. Dupa ce termini de framantat ii faci deasupra semnul crucii cu mana si il lasi sa creasca la caldura.
Cand este gata crescut, il separi in bucati din care faci bile. Trebuie sa calculezi 3 bile pentru tava( un cozonac)Fiecare bila o intinzi, o ungi cu cacao amestecata cu zahar si putin ulei, eventual nuci sau rahat si o rulezi. Din trei suluri impletesti un cozonac exact cum impletesti o coada din par. Ai grija tava in care il pui sa fie calduta tapetata cu margarina si faina.Capetele le bagi putin sub cozonac si il mai lasi sa creasca in tava cateva minue. Il bagi la cuptor si cu 5 minute inainte sa-l scoti il ungi cu ou peste care presari zahar si nuca de cocos.
Asta e reteta mea si merge de fiecare data. Iti recomand faina ungureasca, e cea mai buna dar intra mai multadecat in mod normal cu faina romaneasca.
Spor la treaba si sa ai pofta!
sa-mi spui daca-l incerci si daca ti-a iesit. -
Depinde de marimea tavilor. Mie imi ies cam 3 cozonaci mari. Asta pentru ca folosesc faina ungureasca, si dupa cum spuneam, in afara celei pe care o pun de la inceput mai adaug pe parcurs. poti pune si mai putine oua dar daca vrei sa-ti iasa ceva bun trebuie sa pui mai mult. Sincera sa fiu cantitatile sunt orientative, eu nu fac dupa reteta stricta in privinta cantitatilor. Nu cantaresc nimik si pun totul "din ochi"
In bubatarie nu trebuie sa fie curent sau frig cand framanti pentru altfel nu creste.
P.S. Mama mea spune ca ar fi bine si sa canti cand faci cozonac ca el simte
. Asa o fi...
Succes!