Orez care nu se leaga

•  
    • 221 mesaje
    28 Iul 2007, 21:55
    0 1
    Cine se pricepe si ma poate ajuta.Vreau sa-mi iasa si mie orezul ala care nu se leaga ,asa ca la Spring Time.Am luat orez din ala special,dar parca tot se leaga.Cine stie cum se prepara?Este vreun secret?
  •  
    • 488 mesaje
    29 Iul 2007, 00:42
    0 0
    Eu cumpar din acela in pungulite gata portionat care se fierbe direct in punga.Pune mai multa apa si cand fierbe baga orezul.(eu pun si sare in apa ,dar nu e obligatoriu)Dupa ce s-a fiert,strecoara-l imediat.(Cateodata il trec sub un jet de apa rece)Respecta instructiunile de pe pachet.Pofta buna
  •  
    • 1225 mesaje
    29 Iul 2007, 09:13
    0 0
    Eu pun un pic de ulei cand incepe sa fiarba. Si neaparat cantitatea de apa exacta cat si timpul de fierbere. Ideal e sa opresti fierberea inainte ca bobul sa fie total fiert. Se lasa asa acoperit, pana se mai umfla.
  •  
    • 312 mesaje
    29 Iul 2007, 12:55
    0 1
    Eu fac asa: cumpar orez la punga pe care scrie PREFIERT, dar nu e obligatoriu. Prima operatiune e spalarea insistenta, ca sa nu mai fie faina pe bob. Pot sa-l pun direct la fiert, dar prefer mai intai sa-l calesc in ulei cu sare si arome, pana se face sticlos, fiindca asta va impiedica iesirea amidonului din bob (amidonul e cel care leaga). Apoi il pun in apa rece de trei ori mai multa decat cantitatea de orez si fierb LA FOC MARE, AMESTECAND INCONTINUU. Daca e nevoie, mai adaug apa rece pe parcurs. Il fierb pana se inmoaie atat cat imi place, dar nu-l mai las apoi sa se umfle, fiindca exact atunci incepe de se leaga, pt ca sta in zeama cu amidon. Il iau de pe foc si il clatesc cu apa rece, frunzarind printre boabe. Daca vreau sa-l mananc intr-o salata, ceva, il amestec si cu un strop de ulei, ca pe paste, apoi e gata de combinat cu ce imi place.
  •  
    • 9835 mesaje
    29 Iul 2007, 13:57
    0 0
    cel mai bun este orezul basmati (este cel mai sanatos si gustos orez din lume).

speli bine o cana de orez in apa rece (il pui intr-o strecuratoare mare si-l tii sub jet de apa), pana cand apa care se scurge devine limpede.

inabusi legumele in 2-3 linguri ulei si 1/2 ceasca de apa (cu capacul pus, la foc mediu). cand legumele s-au inmuiat, adaugi orezul si 3 cani de apa. dai focul mic si pui bine capacul. dupa vreo 10 minute, ridici capacul, adaugi sare si mirodenii si amesteci lejer. pui repede capacul la loc, muti cratita pe ochiul mic de la aragaz si dai focul mic. dupa inca vreo 10 minute ridici capacul ca sa verifici orezul. daca legumele au cazut la fund iar orezul a ramas deasupra, amesteci foarte usor si pui repede capacul la loc. verifici din nou, dupa cateva minute. daca orezul s-a umflat, iar deasupra a ramas doar o pelicula subtire de apa, opresti focul, pui capacul la loc si-l mai lasi 10 minute. orezul va absorbi restul de lichid si va ramane cu bobul intreg.

concluzie: ca sa prepari orezul fara sa il prajesti in ulei (e mai sanatos asa), e important sa il prepari la foc mic, sa amesteci cat mai putin in el si sa nu ridici capacul prea des.

de asemenea, cratita este foarte importanta. cele mai bune sunt cratitele cu pereti cat mai grosi si capac care se aseaza foarte bine pe gura cratitei.
  •  
    • 221 mesaje
    30 Iul 2007, 17:27
    1 0
    Multumesc fetelor!Acum o sa-i gatesc iar sotului meu,care m-a inebunit cu orezul care nu se leaga si zice tot timpul "dar parca s-a legat putin".Il dau pe spate!