crap la cuptor
-
0 0buna dimineata.am o rugaminte...
as vrea sa gatesc azi peste la cuptor... si e crap...daca stiti cum sa-l fac,va rog sa ma ajutati cu cateva retete...pupici -
Crap umplut :
- 1 crap (cam 1.5 kg), 500 gr ciuperci, 4 linguri orez, ceapa, suc de rosii, 300 ml vi, cimbru, marar, patrunjel.
Pestele se sareaza in int si ext. Se lasa la scurs. Ciupercile taiate felii se inabusa cu ceapa, orezul, sare, piper, buruienile. Se umple crapul cu chestia asta, se leaga (sau coase), se pune in tava cu suc de rosii, vin, 2-3 catei de usturoi felii. La cuptor vreo 35 min. Cind e gata pui pe el, pe linga el, citeva felii de lamiie si patrunjel tocat.
Peste cu legume :
Legumele taiate felii, rondele (morcov, telina, ceapa, ardei, rosii, fasole verde, mazare, patrunjel) se calesc usor (sare, piper, alte condimente). Se aseaza in tava, peste ele pestele, usturoi, condimente, vin, suc de rosii, felii de lamiie. La cuptor (35 min), apoi presarat patrunjel verde tocat. -
Si eu am pregatit acum o saptamana crap umplut la cuptor. Mie nu imi plac mancarurile elaborate si indelung pregatite, asa ca iti propun o reteta usoara si relativ rapida.
Asadar...ai nevoie de un crap de 1 kg chiar 1 kg si jumatate, 300-400 g de ciuperci, 1 legatura de marar si patrunjel, o jumatate de telina, o ceapa medie, 1 felie groaza de paine inmuiata, o jumatate cana de vin alb.
Cum se pregateste:
-crapul bine curatat si spalat se sareaza si se pipereaza(eu folosesc piper alb) si se lasa deoparte.
-umplutura: se taie marunt ciupercile si ceapa, se da pe razatoarea mare telina si apoi se calesc in cat ulei de masline vrei tu(eu folosesc 1-2 linguri) pana se inmoaie bine. Se adauga felia de paine inmuiata si se amesteca bine. Apoi se pune in compozitie mararul si patrunjelul fin taiat.
-dupa ce umplutura e gata, se introduce in burta pestelui si se coase pestele cu fir de bumbac.
-se pune intr-o tava o jumatate cana mare de apa apoi se pune pestele. Se presara si boabe de piper negru, eventual verdeata. Se lasa sa se rumeneasca pe o parte 30 de min, apoi se scoate pestele, se intoarce si se adauga vinul alb. Se mai lasa inca 30 de minute la cuptor.
Este absolut delicios! -
eu folosesc reteta urmatoare (lipoveneasca, am invatat-o intr-o vara, cand am fost in delta, la pescuit):
- cativa cartofi taiati cubulete, o bucata de telina (tot cubulete), cativa morcovi (felii), 1-2 ardei grasi (curatati si taiati in sferturi), 3-4 cepe - le fierb pe jumatate.
- pun pestele intr-o tava unsa cu ulei, legumele pe jumatate fierte, de jur-imprejur, plus o parte din zeama in care au fiert legumele, in care adaug sare, cimbru, piper.
in functie de marimea pestelui (sau pestilor), e gata in 10-15 minute.
cand scot tava, adaug in sosul format si un pic de otet sau zeama de lamaie.
cand e vorba de un peste mai gras, cum e crapul, fac si mujdei, si mamaliga. (la pestele mai slab e suficienta garnitura de legume)