rugaminte
-
0 0Eu sunt tare micutza intr-ale bucatariei si as dori sa invat sa fac cat mai multe feluri de mancare,va cer ajutorul: cum sa fac dovleceii pané?
Sau alte legume pané?
De ex,cum se gateste conopida,in afara de mancarea aceea cu maioneza?
Multumesc mult.
Astept sfaturi. -
Alegi dovlecei mai mici, ii cureti de coaja si ii tai felii de 5-7 mm. Bati bine doua oua cu 2-3 linguri de bulion, pui putina sare si piper, apoi pui faina atat cat sa iti iasa un amestec fluid, dar totusi gros. Treci fiecare felie de dovlecel prin compozitie si apoi le pui la prajit intr-o tigaie in care ai incins bine uleiul. Lasi la foc potrivit pana se rumenesc, apoi le intorci pe partea cealalta. Le scoti si le pui intr-o farfurie in care ai pus prosop de hartie, pt a absoarbe surplusul de ulei.
La fel procedez si cu (,) conopida, dupa ce o fierb putin in apa cu sare si o desfac in buchetele. Nu trebuie fiarta prea mult caci apoi se sfarama la prajit. Eu fac si ciorbita de conopida, in care pun ceapa, morcovi si mazare proaspata. O aromatizez cu marar si o servesc cu o lingura de smantana pusa in farfurie. -
Raluca eu fac dovleceii asa: dupa ce-i curat de coaja,taiati ori pe lungime ori rondele grosime cam 1 cm,sarez usor pe ambele parti si apoi las intr-o sita de plastic(altfel oxideaza) la scurs.Intre timp bat oua cu sare,piper,cimbru,boia,pun si putin mustar,bulion/sos de rosii/ketchup....toate astea dau gust.Si imi pregatesc 1 castronel cu faina,unul cu pesmet.pun tigaia la incins cu ulei si incep operatiunea iau 1 buc.dovlecel dau prin faina,apoi prin ou si la urma prin pesmet si imediat in tigaie.
Apoi conopida tot asa numai ca o fierb in apa cu sare desfacuta in buchetele mai mici.Si dupa ce s-a scurs bine de apa procedez si cu ea ca mai sus.
Iarasi foarte gustoase sunt vinetele pane.Cu ele procedezi ca si la dovlecel.Si rosii am incercat si sint foarte gustoase si ele atit doar sa fie din cele carnoase dar mai tari nu zemoase.
Din conopida mai prepar supa - mai pui pe linga ea morcov,patrunjel,putina telina,pastirnac,merge si un dovlecel mic taiat cubulete,merg si cateva boabe de mazare(cel putin in bucataria ardeleneasca si ungureasca se pun multe legume sa dea gust si sa fie bogata) iar la sfirsit adaugi si smantana,asta optional daca nu ....atunci poti pune separat in farfurie.
Tot din conopida fac si mancare de conopida : putina ceapa la calit in apa cu ulei + aripi de pui/piept pui bucatele/pulpe pui(partea de jos),dupa vre-o 10 min + conopida buchetele mici,sare,piper + 3-4 rosii tocate + 2 linguri bulion.Cind totul este fiert legi mancarea cu un amestec de apa cu amidon de porumb(gasesti la plafar si este mai sanatos) sau faina.Sau pt.un gust mai bun in loc de apa lapte sau smantana.
Alta mancare : pui piept de pui/pulpe/sau puiul intreg la fiert dar portionat in apa cu sare, 1-2 cepe intregi.2-3 morcovi,2-3 radacini de patrunjel intregi.Si lasi pina este fiarta carnea.Separat in alta oala fierbi conopida buchetele desfacuta.Scoti carnea de pe oase si intr-o cratita carnea si conopida cu o parte din supa fara legume si cu 1-2 cani lapte(acum te ghidezi si dupa cantitatea de carne) + usturoi pisat + 3-4 linguri smantana, lasi sa dea clocot,reglezi sare,piper si legi mancarea cu lapte/supa/smantana + amidon/faina.
Sau : conopida fiarta si intr-o tava ungi cu ulei presari pesmet,pui buchetele de conopida,un strat branza telemea/cascaval, smantana dai sare ,piper,iar conopida....ultimul strat smantana si dai la cuptor, foc mediu 30-40 min.Acum vezi dupa cum functioneaza cuptorul tau cit lasi.
Si tot una cu specific unguresc: conopida fiarta buchetele.Intr-o cratita se prepara un orez simplu doar cu sare/vegeta si piper (functie de gust se mai baga si cite un ardei gras,rosie).
Intr-o tava unsa presarat pesmet strat conopida,orez smantana,conopida...se termina cu smantana.Asta-i varianta "dietetic".Cea originala este si cu oua fierte si taiate rondele care se pun intre conopida si orez.La alegerea ta.
La aceste mancaruri in farfurie cine vrea isi mai pune smantana. -
Presari feliile cu sare si le lasi sa se scurga intr-o sita sau un castron cu gaurele. Sau pe un dog de lemn pe care il pui inclinat intr-un loc in care se poate scurge.Eu nu le las la scurs, nu are cum sa se scurga zeama in timpul prajirii, doar sunt "imbracate" in aluatul de ou, nu? In fine, nu ma vreau sa ma contrazic cu nimeni, fiecare face cum considera.