PRAJITURA DIN GALBENUS
-
5 2Pana acum aveam o problema imi ramaneau mereu albusurile de la oua si le aruncam ca nu stiam ce sa fac cu ele acum ca ca am o reteta de prajitura cu albus(fara galbenus), caut o reteta de prajitura cu galbenus.
Pentru ca trebuie sa o fac pe cea albus si chiar ma oftic daca arunc galbenusul asa ca va rog din suflet sa ma ajutati cu o reteta de praji cu galbenus.
P.S. cine vrea reteta cu albus sa ridice mana sus , este super buna si destul de usor de facut.
MERCI -
Galbenusurile se folosesc, de obicei, la creme. de ex:
8 galbenusuri se bat cu 12-14 linguri de zahar pana devin o spuma albicioasa care creste in volum; se adauga 2 linguri de faina si 100 ml lapte de la frigider. Compozitia se pune pe baia de aburi amestecandu-se continuu cam 30 min, pana se leaga bine de tot.
Dupa ce s-a racit se adauga 200 gr unt/margarina Rama frecat spuma. (crema se pune tot cate putin in untul/ margarina spuma, si se amesteca bine).
Poti pune si esenta de vanilie.
Daca prajitura cu albus despre care vorbesti este un fel de pandispan sau chec, poti sa faci din compozitia respectiva un blat pe care sa-l combini cu crema de mai sus, asa incat sa rezulte un tortulet. -
VINE RETETAAAAAAAA
Nu va speriati ca este usor de facut si dureaza putin, mie imi ia 1 ora pana o bag la frigider.
BLAT: 8 albusuri, 200 zahar, 100 mac, 100 nuca de cocos, 4 linguri faina, 1 praf de copt.
CREMA: 300 ml.lapte, 4 linguri zahar, 1 budinca vanilie, 200 g. unt, 2 plicuri zahar vanilat
2-3 pachete biscuitii picnic
GLAZURA: 100 gr. ciocolata, 2 linguri zahar, 4 linguri lapte, 50 gr. margarina, 1 cutie mica finetti.
Se bate albusul,se adauga zaharul, apoi eu am pussi celelalte ingrediente gramada ; am mestecat usor totul, am pus compozitia in tava tapetata si am dat la cuptor la foc potrivit cam 15-20 minute.
In timp ce se coace blatul se face crema de budinca, si tot in viteza cand budinca era calda bine am trantit untul sfidand legile taierii . Asa calda cum era am intins-o peste blat dupa care am asezat unul langa altul biscutitii.
N-a mai ramas de facut decat glazura..
Le-am pus pe toate intr-un vas si am amestecat continuu pana a inceput sa faca bolboci, si inca 1-2 minute dupa , apoi am turnat sin intins peste biscuiti.
E o glazura tare cumsecade, delicoasa, iar dupa ce este tinuta la frigider, se taie fara sa se intinda. Se puna tava la frigider pentru 3-4 chiar 5 ore sa "traga" biscuitii si sa se poata taia.Sfatul meu este sa o tineti cel putin o zi inainte de a o consuma.
In reteta zicea sa presar nuca de cocos deasupra dar eu am pus doar pe jumatate. -
Am gasit ce sa fac cu galbenusurile; fac crema de vanilie(nu mai pun budinca din comert).
6 galbenusuri+6 linguri zahar +6-7 linguri faina+1/2 lapte se amesteca si se pun p efoc mestecand continuu pana se omogenizeaza;se fierbe 1/2 lapte peste care se adauga compozitia de mai sus omogenizata(ce telul).