RETETA DE GOGOSARI IN OTET
-
1 0Dragele mele eve, va rog sa-mi dati o reteta de gogosari in otet, care sa reziste bine pana la primavara (daca sunt buni, nu stiu de mai apuca primavara!
) -
Gogosarii, rosii si frumosi, ii tai in doua, ii cureti de seminte, ii speli si ii pui la scurs cu gura in jos intr-un vas. Separat pregatesti intr-un vas:
otet (la o parte otet, doua parti apa), la care adaugi boabe piper, boabe mustar, 3 linguri miere la litrul de otet, o lingura sare mare, 2 foi dafin.Iei gogosari si ii oparesti in acest otet, cateva minute, pana isi schimba culoarea intr-un rosu mai aprins, apoi ii scoti intr-un vas si ii lasi putin sa se raceasca.
Gogosarii ii asezi in borcan astfel:
la fundul borcanului asezi frunze de telina. Asezi gogosarii cate un rand, pui telina radacina, bucatele de hrean, conopida (eu am umplut jumatatile de gogosari cu conopida), iar gogosari, telina frunze, radacina, hrean, tot asa pana se umple borcanul.Optional, poti pune si boabe de struguri. Presori deasupra putin cimbru, asezi borcanul pe cateva lame de cutit si torni otetul fierbinte. Acoperi cu o farfurie si lasi pana a doua zi. Gogosarii vor "trage" otet, astfel incat a doua zi completezi cu otet gata preparat (merge si rece). Pui doua scandurele in forma de cruce deasupra, acoperi cu celofan si il pui la loc racoros.
Spor la treaba! -
Fetelor, reteta asta o stiati?
1 litru otet, 500 g zahar, 6-7 linguri de sare si vreo 2-3 linguri de ulei, plus piper si foi de dafin. (fara apa, deci, doar otetul).Fierbem gogosarii pana isi skimba kuloarea, ii scoatem, ii punem la scurs intr-un vas si ii lasam sa se raceasca. In functie de cantitatea de gogosari, putem folosi "portie dubla" (2 l otet, 1 kg de zahar....etc). Dupa ce s-au racit, ii asezam in borcan, ca de obicei, unul intr-altul (eu am pus si morcovi si conopida), cu hrean, si turnam toata zeama racita in care au fiert ei, peste. La sfarsit punem foile de telina deasupra. Apoi, se acopera cu celofan si se leaga. Sincer, ai mei cred ca n-o sa mai reziste pana in primavara....
). Ah, si nu mai e nevoie de scandurele....
-
Hai sa va dau si eu reteta mea: 6 kg gogosari se curata de seminte si se pun intr-un vas mare.Peste ei se toarna 1 l se otet in care s-a dizolvat 1/2 kg zahar si 1 cana de sare.Se lasa citeva ore,dupa care se aseaza in borcane impreuna cu hrean,frunze de telina,foi de dafin si boabe de piper.Se pune zeama care s-a lasat in vas peste gogosar si se leaga borcanele.Eu am fost foarte multumita de aceasta reteta,sper ca si voi la fel.Spor la treaba!!!
-
Buna fetele,
Sa va spun ceva. Am pus deja in practica reteta cu 1 l otet, 500 g zahar, 3 lg ulei si 6 lg. sare si a iesit super. Am folosit-o la gogosari, castraveti si conopida, sambata. Gogosarii i-am oparit mai intai, asa ca s-au imbibat deja incat Duminica cu ciorbita de fasole uscata si afumatura sotul meu si cumnatul meu au dat gata un borcan de 500 g. Eu abia am mancat vreo doi la pui prajit (eu fiind la dieta) si va spun pe cuvant ca este super reteta.
Mult sussces.