Stiti cumva retete de musaca ?
-
0 0Am mancat e foarte buna . Dar am uitat reteta , as face de Pasti .
-
musacaua pe care o face mama e asa:
fierbi cartofi fara coaja cu delikat.apoi faci un piure de cartofi.
calesti o ceapa(nu o arzi,doar o inmoi)cu delikat,adaugi carnea tocata500-700g) si o calesti si pe ea.o iei de pe foc adaugi 2 oua si codimente(dupa gust-sare,piper,etc).
intr-o cratita unsa cu unt pui un strat de piure,apoi carnea si din nou piure.bati un ou cu un pic de smantana si torni deasupra si dai la cuptor.
pofta buna -
Eu prefer cartofii sa fie taiati felii de cam 1cm grosime si prajiti usor pe ambele parti, sa fie aurii. Se scot de un hartie, sa se absoarba uleiul. La compozie eu pun si patrunjel verde maruntit, schimba mult gustul, precum si cimbru. Tava se unge cu ulei si se tapeteaza cu pesmet, se aseaza un rand de cartofi, unul de carne, iar unul de cartofi, carne si la final cartofi. Daca vrei sa bati un ou cu smantana sa-l adaugi mai spre final. Nu uita sosul: poate sa fie apa calda, dar eu prefer suc de rosii, sa fie cam pana la jumatate.
Alta varianta ar fi cu vinete. -
Musaca cu cartofi,vinete,carne si sos de branza:
1.-cartofii taiati felii se prajesc pe ambele parti(apoi se pun pe prosop de hartie pt a absorbi surplusul de ulei)
-sau poti sa-i faci piure(e mai simplu si mai dietetic).Vezi sa nu uiti sa-i sarezi un pic.De asemenea poti si sa-i condimentezi cu ce vrei.daca folosesti vegeta pune putin pt ca o sa ai sare si in carne si in sosul de branza
2. vinetele se taie in felii mai grosute si se dau intr-un clocot de apa.(Dupa ce le tai le presari cu sare si le pui pe un fund de bucatarie inclinat sa se scurga zeama.Apio le dai in clocotDupa ce le scoti le pui iar la scurssau le pui le prosop de hartie sa absoarba apa.)
3.se toaca ceapa ,se pune in ulei si se parjeste doar cat sa fie aurie.
se adauga carnea tocata,plus verdeturi,sare si condimente(eu pun piper,marar,cimbru).Ca sa se lege compozitia,lasi carnea prajita la racit si apoi adaugi 2 oua in compozitie si amesteci sa se incorporeze bine.Pt mai multa siguranta poti pune si o lingurita de faina in amestec.
4.sosul:2 liguri de unt/margarina(personal prefer untul) se pun intr-o craticioara se se inmoaie.Se adaufga putina fain(ai sa vezi ca se strange,nu te speria a.apoi se pune laptele(putin cate putin) si se amesteca continuu in craticioara ca sa nu se prinda de fund si sa nu se faca cocoloase.Se amesteca pna se ingroasa(se face ca o smantana groasa).Acum se pune o branza rasa(cam o cana-sau cat vrei tu).Se mai amesteca sa se topeasca branza si se da deoparte.asta e sosul bechamel care se pune deasupra .In sos poti sa pui sare ,dar vezi cat e si branza de sarata.
Aaa,lapte intra cam un litru dar io am pus si mai putin ca n-am avut si a iesit ok.
Acum ungi o tava cu ulei/unt/margarina.Poti sa tapetezi cu pesmet.Si se incepe aranjarea:
1.pui un strat de cartofi(piure sau cartofi prajiti dupa caz)
2.un strat de vinete
3.carnea
4.iar un strat de cartofi
5.se termina cu vinete(daca mai sunt/daca nu,nu-i bai)
6.se toarna deasupra sosul de branza
7 se da la cuptor la 180 grade celsius pt 40-45 minute(sau pana cand brnza se rumeneste/devine maronie)
e mai mult de munca insa iese ceva bunTipul asta de musaca l-am mancat la greci..
Bafta!