prajitura de post

•  
    • 7 mesaje
    7 Mar 2007, 18:37
    0 0
    Stie cineva vreo reteta de prajitura de post? Please!!!!
  •  
    • 2576 mesaje
    7 Mar 2007, 22:56
    0 0
    placinta cu mere... doar ca tot o sa pui ulei.
  •  
    • 13910 mesaje
    7 Mar 2007, 23:38
    0 0
    mya....uleiul e de post!

e pe aici, pe undeva, o reteta cu foi de napolitana cu umplutura de rahat cu lamiie (e super)
  •  
    • 2576 mesaje
    8 Mar 2007, 02:59
    0 0
    Ellado, uleiul nu este de post la ortodoxi. Este dezlegare sambata si duminica...
    http://www.sfaturiortodoxe.ro/_post.htm
    Bine, admit ca ce spun ei acolo este exagerat.
  •  
    • 13910 mesaje
    8 Mar 2007, 10:50
    0 0
    hi, hi.....eu sint catolica!

mda, ce chestie asta cu uleiul, recunosc ca acum aud prima data asa ceva.
  •  
    • 80 mesaje
    9 Mar 2007, 10:29
    0 0
    uleiul la ortodoxi este de post?????????/
    nu am auzit in viata mea asa ceva, desi la mine in familie sunt f multi bisericosi care tin posturile f strict. dar mananca fasole batuta cu prajeala (deci are ulei), cartofi prajiti (in ulei, normal), salata de cartofi (in care pun ulei).....
    nu am auzit niciodata asa ceva pana acum.
  •  
    • 2576 mesaje
    10 Mar 2007, 03:07
    0 0
    uita-te si tu la link-ul acela. Asa mi-a spus si preotul. Eu nu tin fara ulei ca as muri de foame.
  •  
    • 9835 mesaje
    10 Mar 2007, 13:18
    0 0
    am citit si eu pe site-ul respectiv, dar tot nu-mi vine a crede ochilor. haide, ma, chiar asa?!?!

pe bune, scot unii popi la reguli noi mai ceva decat scot scamatorii panglicile din joben...
  •  
    • 272 mesaje
    10 Mar 2007, 17:29
    0 0
    nu stiu daca e regula noua, dar si eu asa stiam, fara untdelemn (=ulei???).
    chiar ar fi interesant daca nici margarina nu e voie (=unsoare???)
    oricum, in vremurile alea nu cred ca se mancau cartofi prajiti si alte "prajeli" in post, in fond e vorba de "purificare", nu de intoxicare cu chimicale si alimente grele.
  •  
    • 533 mesaje
    10 Mar 2007, 17:45
    0 0
    eu nu inteleg de ce trebuie sa fim mai catolici decit Papa????????
    ioana...in vremurile alea se mincau cartofi prajiti,un fel de scovergi dar fara ou,paine prajita in ulei si frecata cu usturoi,iar mancarea se facea din legume care erau mai intai inabusite cu putin ulei!Astea le stiu de la bunica,bunicuta de 84 ani care pina la virsta de 25 ani a stat la "tara".Sa fim seriosi uleiul din ce provine? din planta nu din porc.....si in restul postului nu maninci si legume=planta??????????????
  •  
    • 272 mesaje
    10 Mar 2007, 18:19
    0 0
    nu ma refeream la vremea bunicii, ci la originile postului.
    era doar o chestiune de principiu.
  •  
    • 37 mesaje
    10 Mar 2007, 18:22
    0 0
    uleiul,fiind din floarea-soarelui, sau soia e de post
    ce-i drept ca si eu am la tara persoane care in anumite zile nu mananca cu ulei
    e alegerea lor
  •  
    • 351 mesaje
    10 Mar 2007, 20:53
    0 0
    Mi se pare si mie o exagerare chestia cu uleiul,dar e pe bune!Uitati-ba ca in anumite zile e mentionata dezlegarea la untdelemn.Deci in rest e interzisa.
    Ciudat mi se pare ca la catolici,care au fost primii nu e atat de strict.Ei,in schimb au alte pasarici!
  •  
    • 2576 mesaje
    11 Mar 2007, 00:15
    0 0
    Am avut cateva discutii in ultimul timp cu doi cunoscuti care au studii teologice solide (ortodoxe respectiv catolice). Ca sa va bag si mai tare in ceata. In Grecia (si prin extensie la noi) in timpul postului sunt permise fructele de mare. Ei trebuie sa se abtina numai la ulei de masline. In sudul Italiei este aceiasi regula legata DOAR de uleiul de masline. Ei au insa voie sa manance si peste. Mi-au explicatr ca inceputurile posturilor nu au fost legate de purificare, ci de umilinta. Ideea era sa mananci mancare le fel de proasta ca si saracii. Cum saracii nu aveau bani de carne, ulei de masline dar mancau fructe de mare, peste... Cum la noi pestele si fructele de mare nu sunt chiar asa de obisnuite...
    Moment in care m-am gandit ca postul meu cand mananc mai scump decat de dulce
    este prosteala curata.
    In fine, baptistii, adica asa mi-a spus un misionar baptist vad postul ca pe un sacrificiu. Adica pe perioada postului renunti sa mananci ceva care iti place tare. Daca esti de ex mare consumator de ciocolata si coca cola poti sa te abtii la ele si se cheama post... Mama ce de research am facut. Post placut...
  •  
    • 2576 mesaje
    11 Mar 2007, 00:23
    0 0
    Adaug ca in evul mediu spectacolele de teatru erau interzise in timpul posturilor si se pare ca actorii mureau pe capete de foame.
  •  
    rym
    • 61 mesaje
    12 Mar 2007, 12:55
    0 0
    Oenescu...reteta; 1-cana gris,1-cana faina,1-cana zahar,juma pachet praf copt;toate ingredientele se amesteca,rezulta un praf uscat...apoi se curata 6-7 mere,se dau pe razatoarea mare...apoi incepem asamblarea...ungem o tava cu ulei[o tava nu prea mare]...apoi punem 1 cana amestec uscat,apoi adaugam merele nestoarse,apoi alta cana amestec uscat,mere,scortisoara daca preferi...iar deasupra adaugi 100gr.ulei,dai la cuptor pana se rumeneste...este delicioasa.ai grija ca stratul de deasupra sa fie din praf.ESTE SUPER BUNA.
  •  
    • 2487 mesaje
    13 Mar 2007, 17:52
    0 0
    Am gasit o cartulie micuta cu citeva retete de post si m-am gindit sa va dau si voua idei din ea.Fusecuri cu nuca si gem.
    250 g faina
    100 g nuci macinate
    200 g de margarina
    1 lingurita de zeama de lamiie
    1 lingurita de rom
    5 linguri de gem
    miez de nuca pt ornat
    Amesteci bine margarina moale cu zaharul,lamiia si romul.Adaugi treptat faina si nuca macinata pina se incorporeaza.Dai la frigider 1h sa se intareasca.Intinzi o foaie din aluat si decupezi cu forma.Le asezi in tava data cu faina ,pe jumatate din ele pui si nuca pt ornat,le coci 10 min la foc potrivit.Se ung cu gem pe o rondea si se acopera cu o rondea cu nuca .
    Salata de fructe
    Poti alege fructele preferate si le presari cu zahar si un pic de coniac,dai la macerat la rece cam 1h si ornezi cu frisca vegetala.
    Mere umplute
    4 mere mari
    8 liguri de zahar pudra
    1 lamiie
    100g de curmale
    100g smochine
    100g visine din visinata
    100g nuca pisata
    2 pliculete de zahar vaninilat
    1 lingura de margarina
    Amesteci intru-un castron fructele taiate mic cu zaharul pudra si cel vanilat.Scobesti merele in interior si le dai cu suc de lamiie,apoi le umpli cu amestecul de fructe ,le ornezi cu nuca pisata si le dai la cuptor intr-un vas uns cu margarina pt 25 min la foc potrivit.