COLIVA
Înapoi la: Forum » Gastronomie
-
3 Mar 2007, 18:140 0Vreau si eu o reteta buna de coliva.Spre rusinea mea..n-am facut niciodata pana acum..deci habar n-am...asa ca va rog sa-mi spuneti exact cum se face..cu cantitati, cu mod de preparare...
Merci! -
3 Mar 2007, 20:27Mama asa face si are un gust nemaipomenit.Toata lumea i-a laudat-o si se inghesuie sa primeasca coliva de la ea.
1 kg griu sau arpacas
1 kg zahar
1 kg nuca
3 l apa
esenta vanilie si rom,coaja de lamaie de la vre-o 3-4 bucati
Griul /arpacasul se spala in 9 ape(asa-i traditia nu ma intreba de ce)si se pune intr-o oala/cratita mai inalta cu cei 3 l de apa si putina sare.Daca fierbi pe aragaz pune sub cratita o plita ca sa nu se prinda, sau poti baga la cuptor(acelasi procedeu ca si la orez,amesteci din cind in cind).Daca mai cere apa mai pui.Cind bobul este aproape fiert pui zaharul tot.Daca il faci in cuptor, la faza asta muti coliva pe aragaz.Dupa adaugarea zaharului amesteci in coliva ca sa nu se lipeasca.Mama amesteca continuu si in momentul in care lingura sta dreapta in coliva abia atunci opreste focul.Dai la racit.
Cind este calduta-rece pui vanilia, romul,coaja de lamaie si nuca pisata cu furculita(nu prin masina).
Daca folosesti esente concentrate atunci pui cite putin si gusti daca mai trebuie.Daca folosesti esente mai slabe atunci te poti astepta sa-ti intre si 7 - 8 sticlute.
Dupa condimentare o asezi frumos pe farfurie ca un tortulet sau pe ceva platou si o tapetezi ori cu zahar pudra ori cu nuca data prin masina. -
3 Mar 2007, 20:31sincer,nici eu nu am mai facut...dar am vazut de curand cum a facut mama.a fiert foarte bine un kg de arpacas.il lasi sa se raceasca.pisezi vreo 10-15 biscuiti obisnuiti si dai prin masina o cana de nuca(poate fi un pic mai mult).amesteci arpacasul fiert,biscuitii,nuca macinata,zahar(dupa gust),esente de rom, zahar vanilat,coaja de lamaie.pui pe un platou si o ornezi cu cacao si cu bonboane(de preferabil drajeuri).
sper ca te-am ajutat -
3 Mar 2007, 22:27Va multumesc mult amandorora..sper sa-mi iasa..si sa nu se prinda.Ma gandesc..daca o fac in tuci, pe aragaz, poate nu o prind.
-
3 Mar 2007, 22:55Se prinde si daca faci in tuci dar ceva mai greu.Oricum tot va trebuii sa amesteci des in ea!
Înapoi la: Forum » Gastronomie