COLIVA
-
2 0Aveti idee unde pot comanda coliva?Sunt din Bucuresti si asi avea mare nevoie de o adresa .Multumesc frumos
-
Multumesc Doremy,as incerca sa o pun in cuptor ce spui?deci arpacasul cu apa corespunzatoare si un praf de sare si cind e gata pun zaharul si alte cele ,nu?pupici,Maria.
Cred ca stiti ca simbata e pomenirea mortilor si mosii de iarna asa ca trbuie sa ne pregatim cu placinte ,coliva,fructe,succes la toate . -
N-o pune la cuptorrrrrrrrrrrr!!!
Nu mai poftiti la colivi!
Mie mi-a murit tata, cand aveam 23 de ani, apoi mama, deci colivi peste colivi, cate sapte ani, mi s-a acrit, toata tineretea mea am facut colivi.
Eu o sa le las fetelor mele prin testament, sa -mi faca tort si sa traga cate o chindie si sa aduca strepteri (asa se scrie?), asa sa ma pomeneasca!
Am o familie de turci pe strada si turculetul ala mic, (5-6 ani) se trezeste intr-o zi :,,nu mai moare nimeni pe strada, ca mi-e pofta de coliva''. -
Mai fetele la coliva pt ca este preparat de dus la biserica se sfinteste apa in care se pune arpacasul cu luminare si spalare in 9 ape si spus Tatal nostru, eu stiu de la mama ca a facut destule de cind cu moartea tatei si mai e ceva coliva buna iese numai cu nuca multa,daca vreti o rog sa dea reteta.
-
Doremy,nu e adevarat ce ai spus,coliva o poti face si tu acasa chestia cu baba vaduva e la prescuri care se da la altar impreuna cu pomelnicul (pt.cei morti)/acatistul(pt.cei vii).stiu sigur chesia asta ,la urma urmei multa lume face coliva ca pe un desert si deci o putem face si nu treb.numaidecit sa o ducem la biserica.cred ca am fost clara ,pupici,Maria.
-
Fetelor, va rog sa nu va certati.
Doremy, daca nu esti fff. credincioasa, da. coliva se poate manca si ca un desert, nu neaparat sa o duci la biserica, sa fie binecuvantata de parinte.
Eu nu sunt asa de credincioasa sau nu prea sunt cu biserica. Ca sa mananc coliva, as putea sa o pun pe mama sa-mi faca pur si simplu, ca mi-e pofta.
Va rog, nu va certati.
-
Hai sa va zic cum o face mama,se ia un kg. de arpacas,eu iau geo ca e mai alb si curat,il alegi bine de boabe stricate si cele prea subtiri care nu fierb si de mizerie,apoi astepti seara,traditia cere ca coliva sa se faca dupa apus,pui o luminare aprinsa si spui Tatal nostru la inceput si la sfirsit, speli in 8 ape si pe a 9 o folosesti la fiert cam 2l la un kg,pui cam 1/4 lingurita de sare ,lasi sa fiarba arpacasul pina ce bobul infloreste bine si gusti sa nu fie tare, acum pui 1/2kg de zahar si fierbi pina se leaga siropul,ai grija sa mesteci mereu ca se cam prinde la fund,iei de pe foc ,acum deserti in vas mai mare invelesti deasupra bine cu un prosop umed, dai pe balcon pina dimineata.A doua zi , o framinti ca pe o coca, si pui1/2 kg nuca coapta si macinata cu sticla mai maricel, coaja de lamie, vanilia si romul (optional),o asezi pe farfurie si acoperi cu biscuite macinat(eu iau din cei cu aroma de vanilie) si zahar pudra, faci cu modelul crucea cu cacao si gata.
Asa se face la mine in familie coliva, eu asa am invatat si asa dau mai departe, mi se pare frumos ca macar o parte din ceea ce ne dau bunici si parinti sa pastram pt generatiile viitoare. -
Am uitat sa va zic sa puneti separat un vas cu apa calda,sa completezi in cazul in care bobul inghite apa si nu este gata si trebuie mestecat mai mereu, caci bobul tinde sa cada la fundul cratitei si sa se lipeasca, si ultima de obicei este bine sa faci asta intr-o cratita pe care o folosesti numai sa fierbi coliva si mamaliga, altfel tinde sa imprumute miros sau gust.Gata sper sa va descurcati si sa va iasa bine.
-
Eu fac un platou mare si cam 6 pahare de plastic, si nu este putina nuca ,caci se macina si o parte devine praf de nuca care leaga compozitia.Dar ramine sa pui cita nuca vrei, eu v-am dat cantitatile pe care le pun eu, deci 1kg arpacas, 1/2kg de zahar, 1/2kg de nuca si aromele.Se poate modifica dupa cantitatea pe care o faci.