prajitura cu mere
-
0 0Fetelor daca stiti o reteta buna de prajitura cu mere v-as ramane recunoscatoare.
Mersi,va pup. -
Buna reteta asta am mai postat-o la prajituri de sarbatori,dar e buna si merita facuta.Eu o fac pe 1/2 din reteta originala pt tava de tarta,intra perfect sau cea de cozonac, la forma de tort dubleaza cantitatile.Deci:
-3oua
-150g zahar
-125g faina
-10 lingurite de ulei
-1 lingurita praf de copt
-zahar vanilat
-rom ,un praf de sare
-zahar pt caramel
-2-3 mere in funtie de marime
Se face destul caramel cit sa tapetezi cu el cratita pe care o folosesti la prajitura.Se dau merele la cuptor sa se coaca,curatate de simburi.Se racesc bine.Acum faci din ingrediente un blat de prajitura.Separi ouale,galbenusurile le amesteci cu sare si ulei ca la maioneza,dai la frigider.Albusurile le bati spuma cu zahar,vanilie si rom,cu cit mai bine batute iese mai pufoasa prajitura si mai crescuta.Se amesteca in faina praful de crescut. Acum asezi merele in forma intregi sau feliate pe fundul formei tapetate.Se amesteca crema de galbenus in albus usor cu miscari de sus in jos si apoi faina,se toarna in forma si se da la cuptorul incins la max. inainte pt 5min si la mijlociu(180grade) inca pt 25 min.Lasi sa se raceasca usor in cuptorul stins,apoi intorci pe un platou cu o miscare rapida,daca ai tapetat bine marginile ,acestea se transforma in sirop ce intra in prajitura,se poate servi simplu sau cu frisca. -
Miss intra in club si eu patesc la fel,mai ales la orele de trafic intens pe net,dar topicul este cu mere,asa ca , o alta reteta am vazut marti la euforia la emsiunea de la 7.30 ,ceva dulce,prezentatoatre a denumit-o parajitura pe dos,a facut un sos de caramel cu zahar ars si unt cu care a tapetat forma , apoi a asezat 1/4 mere la baza si deasupra aluat fraged-nisipos,din cel care se desface foi,a dat la cuptor si apoi a intors rapid pe un platou,era interesanta, pacat ca nu da si masurile exacte si tot in emisiunea respectiva a facut mere umplute cu stafide si cu toping de ovaz ,unt si scortisoara,servite cu sos de vanilie.
-
Care club , Bim? Pai nu sunt deja?
Prajitura cu mere
Merele se rad si se calesc cu o cana de zahar, la sfarsit se amesteca cu scortisoara.
Se amesteca un ou intreg cu 3 linguri de zahar si 1/2 lingurita de sare, si se omogenizeaza bine cu o lingura de lemn. Apoi se adauga ~80 ml ulei si se freaca bine,ca la maioneza.
Se adauga 125 ml apa, amestecandu-se in continuare, se toarna faina cat cuprinde(cca 400-500 gr) si un plic de praf de copt.
Se face un aluat potrivit de tare, care se intinde pe masa, cu sucitorul.
Intr-o cana se amesteca 100 ml ulei cu faina pana se obtine o pasta de consistenta smantanii. Se intinde peste aluat, se ruleaza, si se amesteca putin.
Se imparte acest aluat in doua parti egale si se intind doua foi de marimea tavii. Se aseaza prima in tava, se pun merele, apoi cea de-a doua foaie.
Timpul de coacere e de cca 30 min la foc potrivit, in cuptorul incalzit in prealabil.
Cand e gata, se presara zahar pudra si se acopera cu un prosop. Dupa ce se raceste se taie patratele.