Mancaruri c va amintesc
-
0 0Poate pentru ca am un bebe de aproape 4 luni, mi-a fugit gandul la copilarie...As vrea sa va propun ceva: hai sa ne amintim de mancarurile care ne faceau placere cand eram mici si cele care ne-au marcat copilaria...
imi amintesc cu placere de rulada de carne si cartofi piure, de cartofii frantuzesti, de painea cu apa si zahar pe care as fi vrut s-o mananc la scara blocului (si bunica imi interzicea ca nu-i frumos, dar toti copii mancau asa ceva).
La mancaruri "traumatizante" am scapat ca maica-mea nu ne-a obligat sa mancam ce nu ne place si ziceam pas si asteptam a doua zi alt meniu ("supravietuiam" cu uscaturi).Acum pot trece la mancare care nu-mi place:raciturile, sarmalele, tocanita de maruntaie, supa de salata). -
bunica mi le facea: minciunele, langosi, carfofi pai si cand erau prajiti spargea un ou peste si amesteca si iesea un fel de papara, coltunasi cu branza, dimineata imi dadea inainte sa merg la scoala o cana cu ceai sau lapte, un sandwich mi-l taia in bucatele mici( doar eram nepotica ei) si un ou fiert moale si tin minte ca mereu ma patam cu galbenusul acela moale, mai erau merele cu zahar ars deasupra, doamne ce vremuri.
-
Hm!Imi amintesc cu mult drag de mancarea de gutui cu carnita de pui pe care mi-o facea vecina din spatele casei(o batranica taare simpatica si fara nepotei).Am mai mancat de la cineva mancare din aceasta,dar credeti-ma ca am putut sa-mi dau seama de diferenta(ori nu a fost buna,ori m-a marcat asa de tare gustul de atunci).Apoi,eram in culmea fericirii cand ma duceam la matusa mea care,ca sa-mi dea de lucru cat avea de vb cu mama,imi facea cacao cu lapte in care imi inmuia paine si apoi ma trimitea in gradina sa ma joc la un leagan de lemn(din acela care se gasea in librarii,facut din mai multe bare si bile de lemn)si cu niste statuiete de gips pe post de papusi pe care le puneam de fiecare data intr-o geanta de a ei veche in asteptarea unei alte zile insorite cu cacao si leagan.Cacao cu lapte beau si acum,dar nu mai are pic din farmecul de atunci...
Mancaruri de care sa fug nu am,la fel ca si pe unele dintre voi,mama nu m-a fortat sa mananc ce nu-mi place si totusi imi amintesc o mancare pe care nu o suportam,dar care cam trebuia s-o inghit ca "are multe vitamine" :mancarea de marar.Eu nu am gatit asa ceva si nici nu ma vad incercand! -
La mama imi placea paste groase cu branza, cu zahar si scortisoara, apoi orezul cu lapte, biscuitii rasi marunt cu mar ( da imi placea si cand eram un pic mai mare), iar la bunica, imi placea, cand ma trezeam gaseam cana cu lapte si cacao, painea cu unt si diferite dulceturi,(mai ales cea din nuci verzi si cea de capsuni, preferatele mele), checul cu muuulta nuca, gris cu lapte si cu dulceata pe deasupra (yami, yami), ma ling pe bot de pofta. Pacat ca bunica....nu mai este. Dumnezeu sa o odihneasca.
( -
Voi ati observat ca pe masura ce inaintam in varsta, gusturile ni se pervertesc? Nimic din ce am mancat in copilarie nu mai are acelasi gust azi!
Doar la bunica mancam bunataturi, nu-mi placea cum gatea mama! Tot ce pregatea maica era minunat! Dar cel mai mult imi placeau chiftelele de dovlecei, "talmes-balmes", mamaliga cu lapte, sau budinca(,)cu biscuiti inmuiati in ea!
ps: cele care sunteti la dieta, pazea! asta-i un topic de starnit spiritul poftelor!
-
duamniii... ce mai mancam eu lapte cu taitei de casa.. lapte cu grish...si dulceata de cirese amare..paine cu apa si zahar.. turte facute pe plita care le inmuiam in "solutie" din apa si zahar....mamaliga coapta pe jar...porumb copt pe jar...iamiiii...ce fain era la tzara.. mancam mere in rola...
mai vreauuu -
imi aduc aminte acum cand facea mamaia mamaliga si dupa fierbea laptele in ceaunul ala.. mai ce gust ii dadea.. ma bateam cu sor`mea de la ceaun
))multe erau cand eram mica... acu mii dor de multe... si numa mamaia mea face mancare buna.. mai ale bors cu fasole si cimbru.. lu mama nu ia iesit niciodata asa bun....
-
ooo ce vremuri
lapte cu gris si deasupra duceata de visine yamy
oua fripte pe pliata, ficatei pe plita ciuperci pe plita ooooo ce bunataturi
pe camp la furat de struguri si porumb copt pe jar
cel mai tare in clasa I-a cand cu prietena mea faceam zahar impreunat cu cacao si il puneam in cornet de hartie si lingeam pana ajungeam la scoala, iar la intoarcere mancam inghetata din aceea la pachet ca untul
ce vremuriii ............... -
Si de la mine:cartofii prajiti cu carne , mujdei de usturoi si mamaliguta pe care le pastrez si azi ca traditie de duminica,savarine si placita cu brinza dobrogeana pe care le cumpara tata de la patiseria din colt si minirulade cu gem de prune de la piine,pateurile cu mere de 2,50 si covrigi calzi,yammy.
-
ciuperci proaspat culese prajite cu usturoi si mult patrunjel
crema de zahar ars
orez cu lapte
paine prajita in ou
placinta cu cartofi si cu branza sarata
slanina prajita la foc afara si picurata pe paine cu ceapa
galuscute din faina cu ou papara
mamaliga cu slanina prajita si branza de burduf la cuptor
mi-e tare dor de bunicii mei dragi...Dumnezeu sa-i odihneasca...