Unde gasesc si eu martipan?
-
0 0Hello. Are idee cineva unde pot gasi si eu martipan? Imi trebuie pentru o reteta si nu am vazut pe nicaieri.
-
Buna,m-ai facut curioasa cind am citit topicul tau si dupa intrebari de ce este martipanul am gasit reteta in cartea de bucate daca te incumeti sa il faci in casa.
200g zahar,
30g glucoza/15ml zeama lamiie/1lingura otet(oricare din ele)
100-120g nuci sau alune macinate
100ml apa
1pac zahar vanilat
1lingurita de rom
Se prajesc nucile sau alunele si se macina.Intr-o craticioara se pun:apa,zaharul,glucoza(sau oricare din celelate variante),se lasa pina se formeaza un sirop bine legat,se incearca sa fie bine legat,adica sa se formeaza o mica biluta elastica intre degete.Se ia de pe foc si se adauga alunele/nucile macinate,se amesteca bine si se lasa sa se raceasca usor.Se aromeaza cu vanilia,romul ,se poate pune si culoare vegetala.
Martipanul este o glazura ce trebuie sa fie maleabila la fel ca un aluat,daca este prea tare se mai adauga un pic de rom care se incorporeaza cu mina prin framintare.Se intinde pe o hirtie de copt unsa cu unt,se foloseste imediat altfel se intareste.
Sper sa iti fie de folos. -
Asta am gasit in cartea de bucate, eu nu am facut niciodata,si de mincat nu-mi aduc aminte, la mine a fost curiozitatea,de ex la prajitura de mere pe care am postat-o la topic mi-am inchipuit ca eu sunt prima care foloseste caramelul la glazura mai tirziu am descoperit ca alti o facusera inaintea mea,asa ca in bucatarie cred ca orice ai face cineva a incercat inainte, asta nu face mai mare bucuria unui desert reusit.