a la grec
-
0 0Este o ciorba extraordinar de buna..
Poate ca stiti cum se face..
Cu carne de vita,..porc sau pui,.. iese la fel de buna.
Dupa ce se fierbe carnea,..se pune ceapa morcov ardei,..orez. Cand sunt bine fierte se opreste focul.
Se amesteca bine 3-4 galbenusuri,..cu o cutie medie de smantana sau 2-3 cutii mici + zeama de la 2-3 lamai,..si se adauga peste ciorba la 10-15 minute dupa ce ati oprit focul.
Se sareaza...sau delicat..vegeta..ce vreti,..si mult marar verde.
Simpla..si foartte buna! -
Lool!! M-ai prins! Hai sa facem ciorbita...
De gaina? Dai carnea in clocot cu putina sare, o spumezi, adaugi o ceapa taiata marunt, doi ardei tocati, un morcov mare dat prin razatoare, delikat, lasi sa fiarba la foc mic. Facem si taitzei de casa? Un ou il amesteci cu faina si un prafuletz de sare pana iese un aluat tare, il intinzi bine, bine in foaie subtire, tai fasii de 3 cm, tai taitzi subtiri, subtiri pe latime. Ii pui pe o hartie presarata cu faina si ii amesteci cu mana usor, sa nu se lipeasca unii de altii. Cand a fiert carnea, pui taitei, lasi sa fiarba mestecand din cand in cand sa nu se prinda, adaugi rosii date prin razatoare, putin piper, daca mai trebuie si delikat (eu nu pun sare), si dupa ce sunt fierti taitzeii acresti cu ceva...lamaie, otet sau ce ai...eu aici folosesc borsh. Dupa ce clocoteste, opresti focul si dupa 5 minute adaugi verdeata tocata-ce ai-leustean, patrunjel, loboda, stevie. Se serveste fierbinte cu smantana. Te pup! Vrei si perishoare? -
da, da da! vreau de toate! mi-am facut un caiet cu retzetele tale! am scris in paranteza la fiecare-bmg!
dalisa, CARACATITZA STUFAT
2KG caracatitza
1 1/2 kg ceapa mica (arbagic sau arpagic, nu stiu cum se spune corect)
6 catzei usturoi
piper boabe
1 cutie rosii conserva
2 cesti ulei
1/2 ceasca vin rosu
1/2 ceasca otzet
foi dafin, sare
tai caracatitza bucati si-o pui intr-o cratita pe foc, fara sa adaugi apa sau ulei. cand s-a absorbit toata apa contzinuta de ea, adaugi otzetul+uleiul si amesteci cu o lingura de lemn. apoi adaugi arbagicul intreg, netaiat, usturoiul, vinul, rosiile, iar la sf. piperul si foile de dafin. lasi la foc mic si sarezi dupa gust. ies 8-10 portii, poti face cantit mai mica! mai am si alte retzete, daca vrei..... -
Lulu, draga, poate deschidem un restaurant romanesc prin Grecia!! A propos, am vizitat tara aia minunata si mi-a ramas pe suflet! Si mancarea-biftec, bun bun bun, bame cu un sos teribil, tzatziki etc.
Hai la borsh de perishoare:
Pui la fiert un os de vita cu putina carnitza pe el (sau osul de la un piept de gaina dar si cu ceva carne), il uiti acolo in oala la fiert, spumat bineinteles, pana iese gustul din el. Pui la fel ca la ciorba de pui ardei, ceapa, morcov,delikat le fierbi bine. Intre timp pregatesti perisoare. Eu prefer carnea de pui pentru ca am mici probleme cu ficatul. Deci, 1/2 kg carne slaba se toaca prin masina, se amesteca cu o canita medie de orez, 1 ou,o leg. marar (optional) tocat marunt, piper, delikat, curry, cimbru, dupa gust. Se executa bile mici, cu diametrul de cca 1-1.5 cm care se aseaza pe o suprafata plana. Cand legumele sunt fierte, le scoti cu o paleta (poti sa lasi cateva de decor in oala), scoti si osul, dai focul mic sa nu clocoteasca zeama, pui incet perisoarele, una cate una, sa nu le arunci de sus ca se sfarma!!! Le lasi sa fiarba la foc foarte mic, amestecand din cand in cand, adaugi si rosii sau bulion, lasi sa fiarba. Scoti o perisoara si o tai in doyua sa vezi daca e moale si orezul de la mijloc. Dupa ce au fiert, acresti cu lamaie sau sare de lamaie, poti sa si dregi cu smantana batuta cu ou, opresti focul si cand se raceste putin pui verdeata.
SECRETS: Pentru ca perisoarele sa nu se desfaca la fiert, presoara in compozitie putina faina de grau si putin malai. Inainte de a le pune pe toate la fiert, pune una sa fiarba sa vezi daca ramane intreaga. Daca nu, adauga inca putina faina de grau, cu moderatie, insa, ca le schimba gustul..
Spor la treaba! Azi gatesc eu salam de biscuiti gasit pe forum!!