ciorba de peste
-
0 0acu'-i acu'! cica sa incerc sa fac o ciorba de peste!
am cautat prin carti de bucate,ba pe site-uri,dar cica trebuie avut grija sa nu se moaie prea tare pestele
n-am experientza in asa ceva! INCA n-am gatit asya
dar se pare c-o s-o fac!!!!
(((((( dar cum? -
Eu asa o fac :
Morcov ,ceapa ,radacina de telina ,ardei gras tocate marunt le fierb , adaug si rosii decojite si taiate cubulete , si bors ( cat se vrea de acra!) si daca se doreste si putin orez, si bineinteles mult leustean.
Bucatile de peste spalate bine le adaug la sfarsit , le las sa fiarba foarte putin (depinde cat de mare este bucata ,cam 5-8 minute ) apoi le scot si le pun intr-un vas de yena mare cu capac.
Eu de obicei ciroba o fac din capatani de peste foarte mari taiate pe jumatate sau in patru.
La masa servesc astfel : pe o farfurie intinsa bucata de peste ,intr-un bol zeama si separat mujdei de usturoi .
Este reteta invatat de la lipoveni ,in delta.
Pofta buna! -
Pai am facut o prea lunga..adica nu am pus suficient peste cred..nu avea un gust prea pronuntat de peste..am mai facut si alta data si a iesit buna insa atunci nu stiu ce a fost.voi puneti numai capatana si coada?Am auzit pe cineva care spunea ca pune si 2-3 pesti mici pentru gust..voi cam cat peste puneti?la o oala de 5 l sa spunem .
Si am mai vazut la cineva o ciorba de peste groaznica.Mult prea..concentrata,multe legume adunate,ulei,peste maruntit,mujdei..prea de tot.Asa ca nici prea mult nu e bine.imi place ciorba mai usoara in general.Daca iese prea grasa nu mananc. -
Eu o fac asa : zarzavatul taiat -sau dat pe razatoare- il pun la fiert (daca preferi, il poti cali putin), cind este aproape fiert adaug orezul si cind si asta e aproape gata pun pestele (capete-dar curatate bine-, dar si bucati bune), borsul -sau orice acreala-, bulion -pasta de rosii-. Pestele nu trebuie sa fiarba ff mult sa se sfarime. Cind este gata pun leustean mult si ceva patrunjel. Dupa preferinte, se poate bate un ou (sau mai multe in functie de cantitatea de ciorba) si arunca in oala sa faca zdrente.
Mda, o sa fac si eu...pt. mine, ca ai mei baieti nu maninca.....ce daca? -
iti dau reteta de ciorba de peste ca la mama ei aksa
Depinde cat peste ai. Iti trebuie peste de mai multe feluri, pentru k ciorba sa iasa mai gustoasa. De obicei se pun capetele si cozile. Dar nu este obligatoriu. Ca sortimente de peste: stiuca, somn, crap salau, lin etc.
Intr-o oala de vreo 6-7 litri se pune apa la fiert. Cand este sa dea in clocot, se pun ardei, ceapa si atat. Se lasa la fiert aprox. 20 min. Se pun la fiert cartofii taiati in 4, pe lung. Dupa aprox. 10 min. se pun la fiert pestele si rosiile taiate marunt. Daca nu ai rosii proaspete (pt. ca sunt destul de scumpe, poti pune rosii in bulion)se fierb km 10-15 min. Bineinteles sare, iar la sfarsit, 2-3 linguri de otet. Inainte de a opri focul, se pune leustean. Ciorba de peste se mananca cu mujdei de usturoi. Frecat cu ulei, ca o maioneza. La sfarsit, scoti pestele pe un platou. Se mananca intai pestele, cu mujdei (in mujdei, poti adauga cateva linguri din zeama), apoi zeama, in care de asemenea, poti adauga putin mujdei. Si ca sa fie ciorba 100% din delta, se mai face si o mamaliguta. Nici prea moale, nici prea tare.
Nu va luati dupa cartile de bucate. In ciorba de peste nu se pun nici morcovi, nici orez.
POFTA BUNA !