Incepe postul - retete multe,multeeeee
-
0 0Fetelor,tare mult mi-as dori sa tin si eu atat cat pot din postul craciunului,dar habar n-am ce sa gatesc.Asa ca m-am gandit ca sunt asa de multe gospodine pe-aici incat imposibil sa nu aflam ce si cum.Deci,la treaba si post usor!
-
Soia este foarte buna eu o fierb 5 minute apoi ii fac un sos de rosii cu ardei si ceapa condimentat cu oregano, piper sare nu prea folosesc de la un timp in alimentatie deloc am citit de curand un articol in care spunea ce daunatoare este. Se gaseste aproape in fiecare aliment asa ca nu are rost sa mai adaugam noi.
O alta reteta care imi place mult este cu ciuperci, fac un sos in care pun ceapa ciuperci preferabil sa nu fie la conserva, lapte putina faina se face un sos alb si pun condiment de cartofii, da un gust f bun chiar daca nu sunt cartofi. Eu reteta asta o faceam si cu cartofi dar acuma o fac fara e mai buna asa dar la condimentul de cartofi nu am renuntat.
-
Idei:
- mancare de praz cu masline
- salate a la russe sau de cruditati, facute cu maioneza vegetala (se gaseste in magazine, e facuta din soia si e foarte buna)
- musaca de cartofi, sarmale sau dovlecei umpluti cu texturat de soia (varianta granulata)
- mamaligutza cu ciulama de ciuperci
- placinte cu ciuperci, dovleac sau mere
O reteta de placinta cu ciuperci care mie mi se pare absolut delicioasa este reteta Codrutei Costea:
Umplutura: ciupercile, impreuna cu cativa morcovi mari, rasi, se calesc in ulei pana scade sucul lasat de ciuperci. Se sareaza, pipereaza, li se adauga marar.
Placinta se face cu foi din comert, intr-o tava unsa cu ulei, dupa cum urmeaza: un strat de foi, un strat de umplutura, un strat de foi, un strat de umplutura, un strat de foi. Pe deasupra, se stropeste cu putina apa si se unge cu ulei, ca sa nu se usuce prea tare la copt. -
Buna,am vazut ca cele mai multe ideei au fost de mincare si m-am gindit ca mai trebuie si un fel intii ce zici de:supa de rosii,ciorbita de fasole,supa de cartofi cu crutoane,bors de legume,ciorba de cartofi.Si mincare:cartofi prajiti,mincare de mazare,combinati de legume(de la punga),ghiveci de legume,sarmalute de orez,pilaf cu rosii,orez cu legume,salata de beouf cu maioneza vegetala,pateu de post,brinza de soia,paste cu sos de rosii,salata orientala .Iar la desert placinte de mere,dovleac,varza,salate de fructe,clatite cu gem,fursecuri cu margarina vegetala.
-
SALATA DE MORCOVI
· 400 gr morcovi
· 1 mar
· zeama de la o lamaie
· 2-3 linguri de suc de portocale
· coaja de lamaie si portocala
Se curata si se dau pe razatoare morcovii si marul si se amesteca cu celelalte ingrediente. Se tine la frigider.
Salata de conopida
· 1 conopida de marime medie
· 2-3 linguri de maioneza de post
· 2-3 catei de usturoi pisat
· patrunjel fin tocat
· sare si piper dupa gust
Se spala bine conopida, se pune la fiert in apa cu sare. Se scurge si se lasa sa se raceasca. Intre timp sa piseaza usturoiul si se amesteca cu maioneza. Cand este fiarta conopida, se taie marunt, se adauga maioneza cu usturoiul pisat, si se potriveste de sare si piper. Se adauga apoi patrunjelul tocat.
Salata de orez
· 1 ceasca de orez
· 4 ardei grasi
· 4 rosii mari, bine coapte
· 4 cepe potrivite
· ulei, otet
· sare, piper
· 1 legatura de marar
Orezul se alege, se spala si se fierbe in apa cu sare, dupa care se pune intr-o salatiera. Rosiile crude si ardeii copti se taie marunt. La fel ceapa si mararul. Se amesteca toate ingredientele, potrivindu-se de sare si piper.
Icre de post
· 1 ceasca de gris
· 3 cesti de suc dulce de rosii
· 2-3 cepe
· 1 ceasca de ulei
· sare, piper
Sucul de rosii se pune la foc mic sa clocoteasca. Se adauga in ploaie grisul, se amesteca cu grija pana ce grisul se umfla. Se ia de pe foc si se lasa sa se racoreasca. Se adauga putin cate putin uleiul, frecandu-se cu lingura de lemn sau cu mixerul pana se incorporeaza tot uleiul. La sfarsit se adauga, dupa gust, ceapa fin tocata, sarea si piperul.
CIORBE SI SUPE
Supa de rosii
· 1 kg rosii bine coapte
· 2 dovlecei taiati rondele subtiri
· 4 cartofi
· 1 legatura de ceapa verde (sau 2 cepe mai mici)
· 3 catei de usturoi
· 1 ceasca de ulei
· 1 lingurita de zahar
· sare, piper
· 2 foi de dafin
Intr-o oala suficient de mare se caleste in ulei cepa marunt tocata, se adauga dovleceii si dupa putin timp rosiile decojite, taiate in patru, si cartofii taiati marunt. Se lasa astfel sa fiarba 10 minute. Se adauga 1,5 la apa, piperul, sarea, zaharul, usturoiul taiat marunt si folie de dafin. Se acopera oala si se lasa sa fiarba 40 de minute. Se scot folie de dafin si se paseaza zarzavaturile. Se adauga patrunjel fin tocat si se serveste cu crutoane. Crutoanele se obtin prin prajirea in ulei a unor cubulete de paine.
Supa de conopida
· 1 conopida potrivita
· 3 cartofi
· 1 l apa
· sare, piper
· 3 linguri de margarina (ulei)
· 2 linguri faina
· 1 legatura de patrunjel fin tocat
Se spala conopida, se taie bucati si se indeparteaza cotoarele groase . Se curata cartofii, se taie si se pun la fiert impreuna cu conopida 20-25 de minute. Se paseaza zarzavaturile si se adauga sarea si piperul. Se topeste margarina intr-o craticioara, se pune faina si se amesteca continuu pana capata culoare galbuie, se adauga, putin cate putin, 2-3 polonice de supa, apoi se rastoarna in oala mare cu supa. Dupa ce s-au amesteca bine, se mai da 2-3 clocote si se adauga patrunjelul.
Crema de zarzavaturi
· 2 cartofi
· 2 morcovi
· 1 telina mica
· 1 praz
· 2 rosii (sau suc de rosii)
· 2 cepe
· 1 legatura de patrunjel
· 1 ceasca de ulei
· sare, piper
Se curata, se spala si se taie zarzavaturile marunt. Se pun la fiert cu apa si ulei pana se sfarma. Se paseaza astfel incat sa se obtina o crema. Daca este prea consistenta, crema se rareste cu putina apa. Daca este prea subtire, se ingroasa cu 2 linguri fulgi de porumb, care se -
Baclava
Ingrediente(pentru 6-8 persoane):
375g nuca zdrobita, 150g migdale taiate marunt, jumatate lingurita scortisoara pisata, 1 lingura zahar foarte fin, 2 linguri margarina topita, 1-2 linguri ulei de masline, 16 foi pentru placinta (aluat de foitaj).
Pentru sirop: 1 ceasca zahar, 2/3 ceasca apa, 3 cuisoare intregi, 3 lingurite zeama de lamaie.
Instructiuni:
1 ) Intr-un castron punem nuca, migdalele, scortisoara si zaharul, amestecam bine si impartim in trei parti egale.
2 ) Asezam o foaie de placinta pe fundul unei tavi unse cu ulei. In mod similar asezam inca trei foi.
3 ) Presaram o portie de nuca si migdale, peste care asezam alte 4 foi pe care le ungem si presaram a doua portie de nuca si migdale.
4 ) La fel procedam in continuare si cu a treia portie de umplutura, peste care punem ultimul strat de foi unse cu grasime.
5 ) Taiem aluatul de-a lungul, in 4 fasii (pana la stratul de pe fundul tavii, care nu se taie) si bagam baclavaua in cuptor la un foc potrivit timp de 30 min.
6 ) Intre timp pregatim siropul. Punem ingredientele intr-o craticioara si se lasa sa dea in clocot, apoi facem focul mai mic si se fierbe circa 10 minute, fara sa se amestece deloc.
7 ) Peste prajitura fierbinte turnam siropul rece si lasam sa se raceasca.
8 ) Dupa ce s-a racit taiem baclavaua in patrate.
Cum preparam foile pentru baclava
Ingrediente:
500g faina, 3 linguri ulei, 1 pahar cu apa calda, 1 lingurita sare, 1 lingura zeama de lamaie(facultativ).
Instructiuni:
1 ) Cernem faina si facem o adancitura in mijloc, punem pe rand sarea, uleiul, zeama de lamaie si apa calda putin cate putin, atat cat este necesar sa se obtina un aluat tare.
2 ) Impartim aluatul in 12 mingiute, pe care le dam prin faina si le lasam sa stea 30 de minute acoperite cu un servet curat.
3 ) Deschidem cate 3 mingiute de marimea unei farfurioare, pe care le asezam una peste alta, ungand interioarele cu ulei.
4 ) Le pliem in forma de plic, ungand de fiecare data interioarele. Asa procedam si cu celelalte mingiute.
5 ) Fiecare plic se deschide intr-o foaie de marimea formei. Asternem 2 foi sub si 2 peste umplutura, ungandu-se bine cu ulei.
Aceasta foaie poate fi folosita si la alte preparate, cu umplutura dulce sau sarata. -
salut fetelor. ma alatur si eu voua pt ca tin post si mi se pare excelenta ideea de a scrie care ce a gatit in fiecare zi (sau aproape) de post.
donna_imobile mersi pt aprecierile cu privire la placinta. nu scapi nici o ocazie sa o lauzi
, dar intr-adevar merita. e super buna.
revenind la post, eu aseara am facut mancarica de mazare cu sos de rosii: se fierbe mazarea (a mea e din congelator, pt ca o cultivam noi in gradina asa ca trebuie fiarta mai intai) in apa cu sare. separat pun ceapa si morcovi tocati marunt in putin ulei dar nu prajesc, pun apa si fierb asa pana se innmoaie ceapa si morcovul si scade apa. pe urma pun 1 lingura sau 2 de faina si sting su suc de rosii si apa si fierb pana devine un sos. adaug mazarea si busuioc, oregano si putin praf de curry. si boia iute. mie imi palce asa mai aromata si picanta. se pot fac crutoane sau paine prajita.
cam atat deocamdata, ca mai sunt si atatea preparate de post in comert. mie imi place mult branza vegetala tofu si cascavalul vegetal. dar mai sunt o gramada.
deci nu e foarte greu sa tii un post. aaaa si sunt si o gramada de dezlegari la peste in postul Craciunului deci... si mai usor de tinut.
va pupic si pe maine cu alte retete...
-
bim nu sunt cantitati. e oreteta facuta, gandita de mine dar nu cu cantitati. pot sa-ti zic asa in mare.
1.5 kg ciuperci se curata si se3 fierb in apa cu sare. se taie bucatele si se pun la scurs. 3,4 morcovi mari se curata si se dau pe razatoarea mare. cepa 4,5 bucati mari de ce apa se taie si se pune in ulei si se caleste impreuna cu morcovii. se adauga ciupercile si se lasa la fiert pana scade sucul. intr-o tava unsa cu margarina se pun un strat de foi de placinta din comert, compozitie de ciuperci si iar foi. si la cuptor.
daca nu vrei sa fie de post poti pune in compozitie oua batute, ca sa se lege mai bine placinta si se pot unge si foile cu ou. condimente : dupa inspiratie...
spor si pofta mare -
bim nu am incercat cu foi facute in casa niciodata. eu sunt in mare criza de timp mai intotdeauna si la mine toate trebuie sa mearga rapid si bine pe cat posibil asa ca incerc sa ma adaptez la situatie ....
aseara de ex am facut boabe de fasole uscata fierte (puse la innmuiat cu o seara innainte) cu morcovi ceapa si sos de rosii. sosul de la mazare postat mai sus. a iesit fff buna. si o salata cu maioneza vegetala (din mustar) paste cu mazare si porumb. dar nu am fost prea incantata.
abia astept sa vina dezlegarea la peste sa fac salata de ton cu porumb mazare si paste.
va pup si spor la treburi -
Codruta,da e super,ai mei au fost incintati,foile de care vorbeam ies mai grosute si sunt aceleasi ca la pachet,diferenta este ca eu pun mai mult ulei in foaie si iese mai frageda,de gatit am facut varza calita cu mamaliguta si ardei iute si compot de mere, miine as face o salata de cruditati dar in loc de telina as pune gulie,voi ce ziceti?