Mamaliga

•  
    • 74 mesaje
    12 Nov 2006, 21:57
    0 0
    Se zice ca este mincare taraneasca dar de cite ori cineva ma intreaba de mincare traditionala romaneasca una din ele care imi vine in minte este mamaliga.

Am descoperit ca exista si polenta italiana care este o mincare scumpa in restaurante scumpe.

Nu prea ma pricep sa o prepar.
    In apa fiarta cu putina sare cind da in clocot pun malaiul si apoi mestec pina se intareste.

Voi mai puneti unt sau ulei in ea?

Cind sa o scot nu o pot scoate intreaga caci nu curge si e bucatele bucatele.

Voi cum faceti?

Si cu ce se poate asorta?
    cu brinza, sarmale?

Am vazut la cineva ca a facut mamaliga un strat mamaliga apoi un start de brinza telemea, iar un start de mamaliga si deasupra ochiuri, toul la cuptor.
    Am incercat dar nu mi-a reusit.

Am auzit ca se poate asorta si cu rosii, bulion dar nu stiu cum.

Daca aveti ceva ideii le astept

multumesc
  •  
    • 2487 mesaje
    13 Nov 2006, 08:51
    0 0
    Buna, am mai postat reteta la un topic mai jos cu cantitatile la mamaliga,dar din experienta pot sa-ti spun ca nu iese din doua cauze,prea mult malai sau fiarta prea repede,ambele fac ca mamaliguta sa iasa beton si fara gust,si eu am patit acelasi lucru. Acum o fac dupa reteta si e cam asa: la 1l de apa pun o lingurita de sare si 200g de malai grisat(important) ,un pic de ulei deasupra ca la spagete dar poate lipsi.Preparareun apa cu sarea si uleiul la foc mare sa dea in clocot,apoi dau focul pe minim si pun malaiul pe care il mestec cu telul sa nu faca cocoloase,las sa fiarba cam 10-15 min. dupa cit de tare vreau sa fie,in timpul fiertului mai mestec din cind in cind sa nu se prinda si gata.Din ce stiu eu mamaliga este semi-fluida inainte de a se intari si curge din cratita in care e preparata.Pentru mamaliga cu brinza trebuie sa o lasi mai moale ca sa se poata coace si la cuptor,iar la cea cu bulion eu fac tocanita de ciuperci si o servesc cu mamaliguta.Bucataria dupa care gatesc eu e clasica daca te ajuta ,cu multa placere ,pupici.
  •  
    • 1934 mesaje
    13 Nov 2006, 09:03
    0 0
    daca voi vreti sa radeti de lunea, va spun cum fac eu mamaliga....pun apa, sare si malaiul cand inca nu fierbe apa si amestec cu telul de facut piure....daca mai tr apa am un ibric cu apa langa mine...si uite asa, si apa si malai daca mai tr imi iese mamaliga....
  •  
    • 74 mesaje
    13 Nov 2006, 20:26
    0 0
    ma gindeam sa fac mamaliga putin moale si sa o pun la tava, un strat mamaliga, unul brinza topita de sandwich (sau cum se scrie), apoi iar un start de mamaliga mai subtire.

dau cu o lingurita de ulei pe deasupra si o bag la cuptor sa se rumeneasca apoi o ornez cu ceva frunze de marar sau patrunjel..

nu stiu daca se maninca cu usturoi sau ceapa sau ardei gras.
    aveti idee?
  •  
    • 2487 mesaje
    14 Nov 2006, 19:47
    0 0
    Buna, Day.Nu stiu daca stii reteta asta de mamaliga cu brinza,la mine e preferata si nu necesita cuptorul.Ai nevoie de brinza telemea,ou fiert 1-2buc.,unt;le farimitez cu dosul furculitei mai marisor pina ce am o crema,separat fac o mamaliguta si fierbinte pun un strat de mamaliga unul din crema de brinza intr-un castron,la fiecare portie pun deasupra un strop de smintina rece ,e clasic dar gustos.La mamaliga poti servi la friptura -usturoi , la varza -ardei iute,la brinza -smintina sau iaurt eu asa le combin,pupici.
  •  
    • 13910 mesaje
    14 Nov 2006, 21:07
    0 0
    fratilor! salivez aici de-mi inec vecinii -si mai vreau sa si slabesc-. Mamaliguta cu pui -la cuptor sau ceaun- cu mujdei, saraura de peste...

Ei, eu fac mamaliguta exact ca si happy, dar nu o amestec cu telul de piure ci cu chestia aia de batut oua.

A...incercati sa faceti mamaliguta nu cu apa ci cu lapte.
  •  
    • 309 mesaje
    16 Nov 2006, 11:57
    0 0
    bim73,pe langa branza si ou,eu mai pun si margarina si cand pui mamaliga fierbinte,se topeste si e asa de buna,mmmmmmmmmmm!(stiu ca margarina nu e sanatoasa,dar ce mai e sanatos in ziua de azi-si bun pe deasupra)
  •  
    • 2487 mesaje
    16 Nov 2006, 15:17
    0 0
    Lenti eu am pus reteta cu unt pt ca e mai sanatos dar nu e obligatoriu poate fi margarina ,la fel la brinza,daca telemeaua nu e pe plac incearca cu brinza de burduf sau cascaval care se topeste.
  •  
    • 309 mesaje
    16 Nov 2006, 17:09
    0 0
    Scuze,bim73,dar chiar nu am vazut ca scrie si unt.E asa de micut scris acolo incat de-abia acum am vazut.Oricum,e bine de stiut ca se poate si cu una si cu cealalta.
  •  
    • 9835 mesaje
    18 Nov 2006, 13:50
    1 0
    eu stiu de la bunica-mea ca mamaliga e gata cand incepe sa "cante"

asta inseamna asa: se lasa mamaliga pe foc mic, amestecand des in ea, pana cand, la un moment dat, inceteaza sa mai faca bulbuci si, prin orificiile prin care ies aburii, incepe sa iasa un sunet asemanator unui fluierat.

se mai lasa cateva minute pe foc, fara a amesteca in ea, apoi poate fi rasturnata pe un fund de lemn. (o mamaliga care ajunge "cantareata" este e mamaliga vartoasa).