vreau ciorba de cartofi
-
0 0Acra,acra ..mm...ma ajuta cineva cu reteta pls ?
-
Mama, ce pofta imi facusi asa, cu noaptea-n cap de ciorba...
Pai... daca ai posibilitatea sa faci rost de zeama de varza (din piata, ca taranii vand varza si raman cu zeama), te invit sa incerci ciorba de cartofi acrita cu zeama de varza! Moarte de om! Daca nu, e bine cu bors.
Pe tiparul aproape standard al oricarei ciorbe, faci asa:
- tai marunt/dai pe razatoarea mare o ceapa mare sau 2 mai mici, 1 ardei gras mare, 2-3 morcovi, 2-3 bucati radacinoase dupa cum le gasesti (telina fara doar si poate, dar si pastarnac si patrunjel)
- calesti in ulei toate cele de mai sus, cu un pic de sare si un vf de cutit de piper, pana cand ceapa devine usor aurie sau translucida.
- Daca vrei cu carnitza, se presupune ca aceasta a fiert in prop. de cam 85% si are zeama in cantitatea corespunzatoare. Pui zarzavatul peste carne, sa fiarba impreuna in continuare. Daca nu vrei cu carne, atunci pui intr-o oala vreo 3-3,5l de apa rece (scuze, nu masor niciodata si e ciudat...), in care rastorni zarzavatul sa fiarba.
- In timpul asta cureti cartofii (cati iti place) si ii tai cubulete nu f mici, apoi ii pui si pe ei in oala. Ii tot incerci, sa nu fiarba prea mult.
- Cand totul este fiert, pui o lingura-doua de pasta de rosii. Vara, calesti 3 rosii date pe razatoare. Ele mai trebuie sa si fiarba nitel in oala, pasta nu, ca deja e fiarta.
- Potrivesti de sare (eu pun sare doar cand pun carnea la fiert si zarzavatul la calit, in rest numai Delikat, ca umple ciorba de gust) si mai pui orice altceva iti place: cubulet de praf de carne, de exemplu.
- La sfarsit e momentul borsului. 1/2 l e obligatoriu, apoi mai pui dupa gust, din aproape in aproape, mai ales ca acreala difera de fiecare data. Lasi sa dea un clocot-doua si opresti.
- Finalul apoteotic este adaugarea leusteanului si a frunzelor de telina proaspete, taiate marunt si lasate sa pluteasca, cu capacul pus inca 10 minute.
Pofta mare, ca mie imi ploua in gura!
Variante:
- in loc de carne, incearca niste costita afumata, kaiser, chestii de astea (se pun la fiert odata cu zarzavatul, sa-si lase gust impreuna).
- in loc de bors este de mare angajament zeama de varza sau de la castraveciorii murati. La astea nu mai merge leusteanul, ci mararul...
- La varianta cu bors e optional, dar la cea cu zeama de varza e musai: 3-4 linguri de smantana frecate cu apa rece, eventual si cu un ou, carora le dai drumul in oala imediat ce ai oprit focul.
- Imi place mult si ciorba de cartofi cu varza dulce (varza e tratata la fel si odata cu zarzavaturile), cu niscai afumatura, bors, smanatana si marar.
Am plecat sa inghit in sec... -
Sa-ti dau si eu o varianta de ciorba de cartofi - facuta de o babuta de pe linga deva - :
-tai marunt, dar marunt, aproape milimetric, slanina afumata (obligatoriu afumata), la fel de marunt o ceapa alba, le calesti putin apoi pui apa si cartofii. Cind totul este fiert, pui smintina, cit mai multa. Mai clocoteste de 2 ori, stingi focul si pui leustean. -
Si eu o am in desfasurare..Si mai am un spanac..Sa vad cum iese..Ciorbita o bibilesc bine de tot..o sa iasa super..Am gasit si zeama de varza,am si costita afumata,telina si tot tacamul..abia o astept

Merci mult pentru amanunte beauty..mi ai explicat exact cum imi trebuia..ca la chiori
Ellado deja o am pe foc..data viitoare incerc si asa.
Va pup -
eu oricum stiam ca a iesit bine..o gustasem destul de mult spre final

pup
ah,am uitat sa ti spun..eu nu calesc legumele la ciorba..ceapa o pun intreaga la fiert si o scot,ardeiul gras la fel (il pasez mai intai si il pun inapoi fara coaja) morcovul il tai rondele mici telina la fel sau o scot.. cum imi vine atunci..e mai dietetic si gustul ramane f bun
poate incerci si tu asa,poate iti place
pup -
He-he... Noooooo, eu nu scot nimic, in primul rand pt ca nu imi place zeama prea lunga si apoi pt ca mancarea e o fiinta vie, care mai evolueaza ca gust in timp. La adevarata savoare ajunge abia a doua zi, dupa ce toate cele din ea si-au lasat si intrepatruns gusturile.
Si e intr-adevar mai dietetic sa nu calesti, dar diferenta de gust e asa de sesizabila...