Ceva special...
-
0 0Week-end-ul care urmeaza este unul f important pt mine,am 2 aniversari-sambata implinesc 3 ani cu iubitul meu iar duminica face el o varsta...
Ne-am hotarat sa petrecem in 2,far invitati,vrem sa avem un sfarsit de sapt cu totul special...Asa k as vrea sa-i fac ceva deosebit de mancare(dupa cum il cunosc-un gurmand-ar fi mai incantat de o cina gustoasa decat de lumanarele si petale de trandafir)...
Prin urmare,apelez la voi..Ce as putea sa gatesc asa,mai special?Mentionez k iubitul meu este "dependent" de carne,nu poate sta o zi fara friptura... -
eu am facut o reteta, dar era pt. mai multe persoane. si am facut-o de revelion. nu mai tin minte cum se numea reteta, era ceva cu pachetel de....restul nu mai stiu.
era asa.
iei doua buncati de cotlet sau muschi de porc, apoi le calesti un pic in ulei. dar le ungi mai intai cu mustar, sare si piper, apoi le calesti un pic. cat sa nu mai aiba sange pe bucata.
apoi, dupa ce le-ai calit un pic, le scoti si le pui pe o farfurie.
separat tai o varza rosie cruda, doua mere, doua portocale, le amesteci pe toate, apoi pui sare, piper, cateva boabe de ienupar.
iei folie de aluminiu si tai doua bucati pt. fiecare friptura. una pe fata celalata pe dos. intre foi, pui putin ulei, apoi pui bucata de friptura, un pic rumenita si pe langa ea, pui amestecul din varza, portocale, etc. apoi le impachetezi prin prejur. apoi le iei pe amandoua si le pui in tava neunsa, apoi bagi la cuptor pt. 45 de minute. si...o sa tot mananci. Acum, daca nu ai inteles ceva, spune-mi si incerc sa te lamuresc. pofta buna!!!!
-
OK.
1 pui -sau ce va place, piept, pulpe-, coniac, vin, vermut, cascaval, sunca.
Se prajeste puiul, sare, piper. Apoi peste el bautura si se fierbe. (fugi din bucatarie ca te ia de cap!). Se dezoseaza puiul si se ruleaza in felii de sunca. Se aseaza in tava, peste fiecare rulou cite o felie de cascaval. Adaugi sosul ramas dupa fierbere si arunci tava in cuptor.....pina incepe cascav. sa se topeasca.
La multi ani! -
clatite cu carne:
Faci clatite in care nu pui zahar si vanilie, doar sare. Umplutura o faci din carne de vita ( sau porc) pe care o fierbi la capac , adica mai mult o dinstui decat o fierbi,cu ceapa, morcov, ardei gras, putin ulei, vegeta, Maggi de legume, etc. Carnea trebuie sa fie moale, gata fiarta cand o pui in clatite. Poti adauga putin curry, ce condimente vrei tu. Umplii clatitele si le impaturesti ca pe sarmale, si le asezi intr-un vas termorezistent. Din zeama ramasa de la fierbere, in cratita respectiva, faci un sos in care pui pasta de rosii, sau bulion, putin zahar, busuioc sau oregano , majoran, patrunjel tocat , piper, sare. Sosul respectiv il torni peste si sub clatite, si le dai la cuptor la foc mijlociu, vreo 20 min. Ai grija sa nu se arda clatitele, sa nu dai focul prea mare.
Reteta asta are avantajul ca poate fi pregatita cu ceva timp inainte si clatitele pot fi incalzite.
Desert:
Se pregateste cu o zi inainte
Un blat de tort,din comert, sau un piscot cum s-o fi numind in Ro, se taie cubulete de aprox 1-2 cm. Se pune intr-o forma mai inalta. Separat tai felioare subtiri piersici, sau daca nu-ti plac, alte fructe zemoase. Felioarele le pui intr-o craticioara, si peste ele adaugi zahar si putin alcool ( lichior, votca, rom, sherry). Le lasi asa vreo 30 min , pana lasa zeama. Fructele cu zeama, le pui egal, peste cubuletele de piscot. deasupra faci o budinca de ciocolata, si o torni pe toata suprafata formei, sa acopere tot. Deci in final, ai o forma, care are la baza cubulete de piscot, apoi fructe, apoi budinca. Le pui in frigi, si le lasi 24 de ore. In farfurii prajitura o pui cu o lingura mai mare, iar deasupra poti pune frisca. Pare complicat, dar de fapt e una in cele mai simple retete de prajitura care exist. Eu o fac de vreo 20 de ani si are un succes nemaipomenit, de fiecare data.
Nu-l hranii prea tare, ca dupa aia se moleseste sau adoarme, si te-ai lins pe bot de....