COZONAC pt. Oana

•  
    • 2487 mesaje
    11 Oct 2006, 18:55
    0 0
    Buna Oana,reteta aceasta de cozonac nu m-a dezamagit niciodata,cantitatea e pt. 2 buc. maricele.CANTITATI:1/2 kg. de faina 000,4 galbenusuri,300ml lapte, 25ml ulei,25g de drojdie,100g margarina de prajituri,150g de zahar, coaja de lamiie/portocala,1/2 lingurita de sare, vanile, stafide, nuca,rahat.PREPARARE:se fierb 200ml de lapte si se oparesc 100g de faina, se lasa la racit,separat se ameseca drojdia cu 1-2 ling.de zahar,se amesteca cu laptele si faina la temp degetului,se lasa la crescut la cald 20 min.,in acest timp, galbenusurile se amesteca cu sarea,restul de lapte,zaharul,vanilia,romul,uleiul,si ATENTIE 1/2 din margarina topita calduta,cind aluatul cu drojdie a crescut se amesteca impreuna pina la omogenizare,apoi se pune si restul de faina la inceput se amesteca cu lingura apoi cu mina facuta pumn,de la margine spre mijloc,asa se impatureste aer in interior si va creste, nu se mai pune alta faina, la framintat se elibereaza glutenul din faina si se leaga coca si devine elastica,se framinta timp de 20 min.,un semn ca se apropie de forma finala e cind se formeaza bule de aer in coca si se sparg la suprafata prin framintare, acum se pune restul de margarina topita incetul cu incetul pina se incorporeaza, coca trebuie sa fie moale si sa se desprinda de vas, se da faina pe fundul vasului si se lasa sa creasca 20 min la cald ,acoperit,se va dubla volumul.ARANJARE: se taie in doua bucati care se intind cu sucitorul(nu se mai framinta) si se presara cu nuci,stafide si rahat taiate buc. mici,se ruleza si se aseaza in tava cu marginea in interior se lasa sa creasca in tava data cu ulei si infainata timp de 15 min.Se coc in cuptorul incins la max, dar la foc mijlociu timp de 1h.,nu se deschide cuptorul timp de 1/2h,cit se formeaza si cresc, apoi se lasa in cuptorul stins pina ce se racesc, caci daca incaperea in care ii scoti este rece ,vapori din interior se condenseaza si vor face aluatul cleios.E de munca dar un cozonac de casa face cit 10 de la magazin.
  •  
    • 2312 mesaje
    11 Oct 2006, 22:26
    0 0
    merci muuuult!craciunul asta care vine o incerc.Si-ti spun dupa aia cum a iesit.
  •  
    • 86 mesaje
    12 Oct 2006, 08:55
    0 0
    Buna eu stiam ca din 1 kg de faina ies 2 cozonaci; la tine ar iesi 4 din aceeasi cantitate.
    Te rog sa raspunzi cum este pentru ca imi pare foarte interesanta si usor de facut reteta ta si sunt chiar interesata.
    Multumesc
  •  
    • 2487 mesaje
    12 Oct 2006, 11:00
    0 0
    cris depinde de marimea formei,ale mele sunt un pic mai mari decit cele de chec,dar ca sa creasca bine aluatul de cozonac trebuie sa fie cam 1/2 din inaltimea formei.Creste in forma o data si la cutor ce mai are de crescut.
  •  
    • 2487 mesaje
    22 Dec 2006, 09:52
    0 0
    Cerut cozonac,primit reteta ,uite ca sunt ca drogati,nu m-am indurat sa plec pina nu dau o raita pe aici,papa si succes la cozonac,Doremy.
  •  
    • 2312 mesaje
    22 Dec 2006, 09:59
    0 0
    Ia uite..l-ai adus pe prima pagina..chiar vroiam sa caut reteta.O s-o fac!!!
    Ps.Sa-mi tineti pumnii ca anul asta nu vreau sa-i intoxic.
  •  
    • 2825 mesaje
    28 Dec 2006, 18:32
    0 0
    Mi-au iesit cozonacii super, dar sa stii ca reteta ta e pentru un cozonac sau nu te-ai exprimat tu bine, eu la un cozonac pun 1/2 kg faina, 4 galbenusuri,etc si in forma il las mai mult sa creasca.
  •  
    • 2487 mesaje
    14 Apr 2009, 14:26
    0 0
    Uite am adus din nou in fata reteta,este din cartea silviei jurcovan,care are la mine in casa loc de cinste.
    Paste fericit, cozonac dulce si pufos.
  •  
    • 9 mesaje
    21 Apr 2009, 11:03
    0 0
    bim iti multumesc frumos pentru reteta de cozonac.

am facut si eu dupa reteta data de tine,a iesit super.....
  •  
    • 2487 mesaje
    21 Apr 2009, 18:17
    0 0
    Cu placere,felicitari.