tort cu fructe
-
0 0buna fetele! Vreau si eu o reteta de TORT CU FRUCTE de la voi. Daca aveti vreau sa o aflu si eu cat de repede. Va pup si astept cat de repede se poate. pa pa
-
Eu cand vreau ceva rapid si bun, fac cam asa:
-fructe proaspete de sezon sau compot: capsuni/caise/visine/banane/portocale sau orice fruct vrei
-piscoturi de sampanie
-praf de budinca de vanilie 2 plicuri(prefer darling, dar poate fi si altceva)
- lapte
- frisca (prefer sa o fac eu din smantana dulce dorna - cutia rosie)
Fac budinca cu lapte si zahar si cat este inca fierbinte asez ingredientele intr-un vas (care va da si forma tortului).
Pun un rand de fructe, acopar cu budinca, apoi pun un rand de piscoturi, acopar cu budinca, si asa pana termini ingredientele. Daca folosesti compot foloseste siropul pentru stropit piscoturile. Daca fructele sunt proaspete poti sa lasi asa piscoturile, dar raman mai uscate. Ai mei prefera piscoturile insiropate si atunci fac putin sirop cu apa, zahar si esente.
Lasi vasul la frigider sa se raceasca bine budinca si sa se intareasca si prepari frisca. Eu bat smantana cu mixerul si adaug zahar pudra vanilat si intaritor de frisca.
Dupa 1-2 ore rastorn tortul pe un platou si il ornez cu frisca.
Ca sa nu am surprize cu budinca (adica sa fie prea moale) eu pun mai putin lapte (la un plic de praf de budinca pun cam 350 ml) -
buna
eu cand vreau ceva fff rapid uite asa fac:
un piscot din 5 oua 5 linguri de zahar si 5 linguri de faina. se amesteca 5 galbenusuri cu 5 linguri de zahar pana devin o spuma albicioasa, se adauga un praf de copt stins in iaurt si cele 5 linguri de faina. separat se bat albusurile cu 2 pliculete de zahar vanilat si o lingura de zahar si se incorporeaza in compozitia de oua cu faina. se pune in tava rotunda si se da la cuptor la foc mediu. nu se deschide cuptorul primele 10 min.
fructele poti sa le pui cum vrei tu. eu de obicei fac o crema din fructe pasate si fierte cu putin zahar si gelatina + frisca lichida. pun un rand de branza de vaci dulce amestecata cu putin unt sau smantana dulce + vanilie + coaja de lamaie, peste branza pun crema de fructe si peste crema de fructe pun bucati de fructe (scurse bine) si ornez cu frisca. dureaza cam o ora toata operatiunea. se tine la rece inainte de servire. -
Ingrediente:
1 blat simplu(fara caca
200g rahat de fructe(culori aprinse ca sa se vada frumos in compozitie)
1 compot ananas,1 compot cokteil fructe,
2 lamai,1 portocala, 1 kiwi,2 banane
400 g.frisca
Preparare:
Se taie blatul in 3 bucati, se insiropeaza cu zeama de la compoturi si zeama de la o lamaie.
Se pun in masina de tocat(carne)
ortocala si lamaile cu tot cu coaja, rahatul, bananele.In aceasta compozitie se pun 200 g frisca si se amesteca usor.Dupa ce s-a omogenizat se adauga ananasul taiat bucatele(1 cm).Compozitia se pune intre foile blatului si tortul se orneaza cu frisca si fructe.
Eu l-am facut de mai multe ori si iti dau niste sfaturi.
- sa pui mai mult rahat cca.400-500 g pentru ca practic rahatul leaga fructele din umplutura dar il si indulceste in acelasi timp;
- daca nu-ti place sa fie acrisor sa pui 1 lamaie in loc de 2 si 2 portocale in loc de 1;
- sa folosesti frisca HULALA
Daca mai intrebari o sa-ti raspund,el dureaza ca sa-l faci 30-40 min. fara blat, normal.Eu blatul il fac din compozitie de pandispan.
Ai mai vazut tort mai curat si mai sanatos ca asta ?Fara zahar, fara ....etc si este excelent. -
Cu atat mai mult ca il faci pentru copil eu zic ca este indicat pentru ca este foarte natural vezi nu ?Poate s-ar putea putea sa pui lamaile si portocalele si fara coaja, dar eu nu am incercat.Daca alegi cumva sa-l faci pe asta te rog sa-mi spui daca v-a placut pentru ca la mine a placut foarte mult si cere de cate ori este vreo ocazie.
-
Nu ma deranjezi dar nu stiu.In primul rand eu fac dulciuri de ziua mea, a sotului si poate de inca 2ori pe an.Noi nu ne omoram cu dulciurile, dar daca prin retetele mele se afla si ceva care sa vrei sa faci cu mare placere te ajut.De ex.pizza vrea careva o reteta super?Ridicati mainile sus care vreti.
-
ralukas1980 galustele cu prune eu asa le fac: la 1kg cartof(nu conteaza de care)pun cam 250-300g faina.
Fierb cartofii in coaja apa in care pun si sare.Cind sint fierti ii curat asa calzi,apoi ii pisez bine ca de piure, adaug un paharel ulei la cantitatea de mai sus,zahar 2-3 linguri si scortisoara macinata cam 1 lingurita rasa.Mie imi plac sa fie aromate.Amestec bine cit sint cartofii calzi pentru a se topii zaharul ,dupa care las la racit.Apoi adaug faina treptat pina se formeaza un aluat bun de framintat, dar ai grija sa nu pui nici prea multa (acum mai depinde si de faina)pentru ca altfel aluatul nu va mai fi fraged ci tare dupa fierbere.
Cit timp se raceste piureul tai prunele in jumatati si scot simburii.
Formez un sul mai gros de aluat,tai felii cam de 1 cm,aplatizez in palma si pun o jumatate de pruna,pliez aluatul astfel incit sa formez galusca, mai invirt intre palme pentru a obtine o galusca cit mai rotunda
.
Intr-o cratita mai larga pui ulei si pesmet,amesteci bine bine pentru a uniformiza si pui pe foc mic DAR amesteci continuu pentru a nu se lipii.Aici trebuie atentie mai ales daca faci prima oara asa ceva , pentru a nu se arde pesmetul,a nu se lipii pentru ca strica toata savoarea.Dai la racit iar in faza asta mi-e imi place sa pun zahar ceva mai mult dar si scortisoara macinata.
O oala sau cratita mai inalta se pune cu apa si sare la fiert iar in momentul in care clocoteste dai focul mic, pui o parte din galusti,nu foarte multe pentru a mai putea invirtii usor cu o lingura sau spumiera pentru a nu se lipii.Cam 10 min.am observat eu ca le trebuie, scoti cu spumiera scurgi bine de apa si le pui in cratita cu pesmet, le tavalesti pentru a fi imbracate cu pesmet si le scoti pe o farfurie si pofta buna!
Ca si sfat, daca faci mai multe si observi ca scade apa atunci mai adaugi, lasi sa clocotesca si reincepi operatiunea galusti.Iar daca vrei sa pui in congelator sa ai la iarna,le asezi frumos pe tavi ca la armata si asa le dai la inghetat iar a doua zi le desprinzi de pe tava si le poti pune in pungute,si cind vrei sa le faci , tot asa le pui cind clocoteste apa. -
Sa iti spun reteta mea de piza . BLAT: o cana de apa (lapte ) calduta +4 linguri ulei + 1 lingurita zahar + un plic de drojdie Dr. Oetker +faina cat cuprinde( sa iasa o coca elastica )----se framanta si nu trebuie lasata la crescut ----se intinde in tava unsa cu ulei
- peste coca se toarna putin ketchup (il intinzi peste tot ) , iar apoi se adauga urmatoarea compozitie : 4 oua batute , in care se adauga salam taiat cubulete , putina branza (cascaval ) data pe razatoare , ciuperci taiate bucati , condimente , daca va place poti sa pui si ceapa taiata fideluta
Dupa ce ai intins compozitia uniform peste blat , mai pui pe deasupra branza sau cascaval dat pe razatoare si ....o bagi la cuptor ...si este delicioasa .... Sper sa va placa si voua !
Coca este super, iar in privinta umpluturii mai poti umbla la ea , eu de ex.pun si ardei gras si oregano etc. fiecare ce vrea si ce ii place.Importanta este coca pentru ca este super usor de facut si este numai buna.
ESTE EXCELENTA !