prajitura cu mere
-
0 0Imi spune cineva reteta de la prajitura cu mere cea clasica, 2 foi cu margarina si in mojloc merele calite cu zahar si scortisoara..
Multumesc! -
400g faina,150g unt sau margarina,150ml smantana sau iaurt,50g zahar,2 galbenusuri,un varf de ligurita sare,coaja de lamaie,1/2 lingurita praf de copt.Untul sau margarina se freaca cu zaharul pana ce se inmoaie,se adauga galbenusurile,smantana,sarea,coaja de lamaiesi,la urma faina impreuna cu praful de copt.Se amesteca pana se incorporeaza,fara a se framanta.Aluatul se imparte in jumatati si se tine la frigider pt 20-30 de minute.
pe o foaie de nylon pudrata cu faina se intinde o jumatate din aluat si se coace,se repeta operatiunea cu cealalta jumatate.Intretimp calesti merele cu zahar,scortisoara,iar daca mai pui si niste nuca macinata...mmmmm.Dupa ce ai copt foile se pune compozitia de mere la mijloc si se mai da la cuptor 20 de minute.Sa-mi spui cum ti-a iesit1 -
eu am renuntat la aluatul facut de casa - folosesc foi de placinta (nu foietaj!) din comert, din care formez rulade mari, ca un fel de strudele lungi cat tava, pe care le ung cu ulei sau margarina, ca sa nu se usuce prea tare la copt.
ies foarte bune si cu mai putine calorii decat cu aluat de casa.
in umplutura, eu pun si nuci, si stafide. stafidele se umfla frumos (se hidrateaza pana revin la forma de bobite de struguri) si indulcesc suplimentar umplutura, asa ca pun ceva mai putin zahar in merele calite decat in mod normal. -
Prajitura cu mere
Durata
1 h 5 min
Ingrediente:
3 galbenusuri, 3/4 pahar de zahar, 1 pahar unt topit, bicarbonat, sare, faina, mere
Mod de preparare
Se freaca galbenusurile cu zaharul, se amesteca cu untul topit, se adauga putin bicarbonat si sare si se amesteca cu grija cu atita faina pina capata consistenta unor crupe marunte. Aceasta compozitie se imparte in doua. Prima parte se presara pe o tava uscata intr-un strat de aproximativ 1 cm grosime si se intinde deasupra o umplutura preparata din mere fierte inabusite cu zahar. Se intinde apoi intr-un strat egal a doua parte a compozitiei si se netezeste usor. Se pune la cuptor. Se coace timp de o jumatate de ora. -
Prajitura cu mere
Durata
2 h 40 min
Ingrediente:
15 linguri zahar, 15 linguri ulei, 17 linguri lapte, 17 linguri faina (cu virf), 4 oua, 1/2 plic praf de copt stins cu zeama de lamiie, cca. 1 kg. mere acrisoare mai tari, pesmet sau faina, scortisoare, zahar vanilat
Mod de preparare
Zaharul, laptele si uleiul se dau in clocot; se toarna faina odata, se asteapta pina da din nou in clocot si se amesteca totul pina nu mai sint cocoloase; se lasa sa se racoreasca. Intre timp, se unge o tava dreptunghiulara cu pereti mai inalti si se tapeteaza cu pesmet sau faina; se aprinde cuptorul si se lasa la foc mare sa se incinga bine. In compozitia racorita, cit sa se poata tine mina pe ea, se adauga unul cite unul ouale, apoi praful de copt stins cu zeama de lamiie si eventual, coaja rasa de lamiie, esenta de rom, etc. Se toarna in tava jumatate din compozitie si se intinde pe intreg fundul acesteia. Merele curatate de coaja si date pe razatoarea mare - daca sint zemoase, se storc bine - se amesteca cu putin zahar (dupa gust), scortisoara, zahar vanilinat, se repartizeaza cu lingura, uniform, peste coca din tava. Coca ramasa se intinde usor peste mere, astfel incit sa le acopere in strat subtire si se introduce tava la cuptor. Dupa ce prajitura a crescut, se da focul la mic si se lasa sa se coaca; se incearca, daca este gata, cu paiul sau o scobitoare (este gata atunci cind coca nu se mai lipeste de pai). Se pudreaza cu zahar in tava si se lasa sa se raceasca. Prajitura este deosebit de buna si umpluta cu alte fructe (visine, caise, prune) sau cu brinza proaspata de vaci si stafide, pregatita ca pentru pasca.
Mod de servire
Se serveste rece, taiata in bucati patrate sau rombice, eventual adaugind un mot de frisca si citeva fructe din dulceata sau compot -
Prajitura cu mere si bezea
2 kg mere ionatane, 6 oua, 12 linguri zahar, 6 linguri faina, zahar vanilat, 1 litru lapte
Mod de preparare
Dupa ce se decojesc, merele se taie rondeluri si se asaza in tava de la cuptor tapetata cu putin unt; peste ele se adauga uniform 6 linguri de zahar si se da la cuptor pana cand isi lasa suc, dupa care se adauga peste ele crema de vanilie (1 l lapte, 6 linguri zahar, 6 linguri faina, 6 galbenusuri si zahar vanilat preparata la foc mic pana clocoteste si ajunge la consistenta cremoasa). Se lasa apoi la cuptor aprox 10 min dupa care se adauga bezeaua (6 linguri zahar se bat cu 6 albusuri pane se obtine o bezea; se probeaza intorcand vasul cu gura in jos). Se mai lasa la cuptor aprox 10 min, pana cand se umfla bezeaua.
Se taie rece. Se serveste rece cu lingurita -
Multumesc frumos de retete, ca de obicei ati fost prompte si mi-ati dat o multime de sfaturi. Pana la urma am "implementat" o reteta asemanatoare cu a lui willy, doar ca n-am copt foile separat, ci impreuna cu marul. A iesit destul de buna, am mancat deja jumatate de tava. Donna, cum arata foile alea de placinta? Ca ai mai zis tu si la placinta de branza de foile astea si as vrea sa incerc si eu...
Multumesc!
Intr-adevar prajitura cu mere e deosebita, de toamna asa, f. "de casa"..