Cum faceti voi...
-
0 0... musacaua de vinete? Ma refer mai ales la cine stie ce secrete legate de vinete, ca tare sunt pretentioase: o mica scapare si ies iutzi, amare... Unii am vazut ca nu le curata de coaja, altii doar pe jumatate...
-
Nu-i nicio filosofie.
In primul rand, nu cumpara vinete prea mari /sau batrane /sau ofilite, ca risti sa fie iuti/amare. Cele mai sigure sunt cele de dimensiuni mai mici, care au si avantajul de a avea semintele mai mici si de a fi mai putin atoase.
(Eu una curat vinetele o fasie da, una nu - sunt sigura ca intelegi ce vreau sa zic... Nu coaja e amara/iute, ci sucul.)
Apoi, vinetele se taie felii, se pun intr-un lighenas, se freaca bine cu sare si se lasa cam 30 de minute.
Apoi se storc bine de zeama si se folosesc la musaca. -
1. intr-adevar vinetele sa nu fie mari...ofilite nu ai de ce sa le cumperi,caci doar vrei sa faci mancare buna.
2. le tai felii si le sarezi, le prajesti imediat sa nu se innegreasca .
3. daca vinetele sunt tinere, nu au cum sa fie amare .
4.in general vinetele tb consumate cand apar, spre toamna mie nu mai imi plac,sunt pline de samburi,mari....Evelor?Alte sfaturi? -
mi-am adus aminte de o reteta araba super: cu, scuze, carnea ( la ei
de oaie) tocata si amestecata cu mirodenii se tapeteaza peretii unsi ai unui vas cu peretii grosi, se da la cuptor pana se rumeneste, apoi se scoate si se astern straturi din felii de vinete, ceapa, rosii si tot asa, apoi se acopera.Carnea se va hidrata doar cu zeama lasata de legume, nu se adauga apa.Mai face cineva? -
Pai n-are decat sa iasa mai buna.
Eu nu pun carne,nu le place"baietilor"
mei,asa ca nu stiu daca vinul ajuta la imbunatatirea gustului.
Cam in toate retetele pe care le-am gasit rondelele de vinete se presara su sare si se lasa 30 de minute sa se zemuiasca intr-o strecuratoare sau pe un fund de lemn inclinat,apoi se spala
sub jetul de apa rece si se sterg cu hartie absorbanta,apoi se prajesc.
Mai poti incerca si retetele:
"Lazane cu vinete"
"Paste cu vinete" -
Lazane cu vinete
Ingrediente (pentru 6-8 persoane): 2 vinete mari, 300 g lazane, 100 g cascaval ras, 7 linguri ulei de masline, 6 linguri piure de masline negre, 120 g branza telemea, putina sare, piper, 6 rosii.
Mod de preparare:
Incingeti cuptorul la 220° C.
Taiati vinetele rondele groase de 1/2 cm, zvantati-le bine si ungeti-le cu ulei de masline (folositi o pensula). Asezati-le pe tava de la aragaz, dati-le la cuptor si lasati-le sa se coaca 35 de minute.
Intre timp, taiati rosiile felii subtiri.
Fierbeti lazanele in apa multa cu sare (7-10 minute, dupa ce au dat in clocot), scoateti-le din apa si lasati-le sa se scurga pe un servet curat.
Scoateti vinetele din cuptor si reduceti temperatura.
Turnati putin ulei intr-o forma de budinca, presarati cascaval ras si asezati deasupra, alternativ, un strat de rosii, unul de lazane, unul de vinete unse cu piure de masline si repetati operatiunea, terminand cu un strat de lazane. Presarati telemeaua sfaramata si dati-le din nou la cuptor - circa 30 de minute - sa se gratineze. Inainte de-a servi, lasati-le vreo 5 minute sa se odihneasca. Pentru piureul de masline: amestecati maslinele maruntite (in robot) cu usturoi presat, ulei si putina zeama de lamaie si adaugati - daca vreti - cateva fileuri de ansoa zdrobite cu furculita sau capere. -
Paste cu vinete
Ingrediente (pentru 4 portii): 2 vinete (500 g), 1/2 l ulei de masline, 1,25 kg rosii carnoase, 350 g penne (macaroane scurte), sare, 2 catei de usturoi, piper, 1 varf de cutit zahar, 150 g Mozzarella, 1 legatura busuioc verde.
Mod de preparare: 1. Se curata vinetele, se spala si se taie bucati. Apoi se incinge uleiul (2 linguri se pun deoparte), se prajesc vinetele circa 3 minute, se scot si se lasa sa se scurga 2 ore pe hartie absorbanta. 2. Se fierb macaroanele “al dente” in apa cu sare. Rosiile se curata de pielita, se taie mai intai in doua, se indeparteaza semintele (prin presare) si pe urma se taie marunt. Usturoiul curatat se taie feliute si se prajeste putin in restul de ulei incins. Se adauga si rosiile, se calesc si ele usor si se condimenteaza. 3. Se adauga vinetele si macaroanele scurse si se lasa sa fiarba incet, 3-5 minute, amestecand din timp in timp. 4. Se incorporeaza Mozzarella taiata cubulete si busuiocul tocat marunt, se gusta de sare si piper si se presara deasupra - eventual - parmezan ras. -
beauty, vinetele care-ti raman le poti coace, curata, marunti, amesteca cu nitica sare, lasa la scurs... apoi hop cu ele in pungulite si bagate la congelator, pentru la iarna.
cat despre musaca, si eu o fac cu vinete, dovlecei si cartofi (cartofii ii fierb pe jumatate, inainte).
in carnea tocata pun ceapa (nu o calesc inainte), multa-multa verdeata (marar, patrunjel), piper, boia, nucsoara si, fireste, sare sau vegeta.
deseori, in loc de carne tocata de vita si porc, folosesc carne de pui, taiata bucatele - musacaua iese mult mai usoara si mai putin grasa, in felul asta.
printre straturi, presar felii de catei de usturoi.
acopar bine tava cu folie de aluminiu, bag la cuptor... verific din cand in cand si, cand vad ca legumele s-au inmuiat, scot folia, pun pe deasupra un strat de rondele de rosii, apoi rad muuult cascaval si bag iarasi musacaua la cuptor, sa se rumeneasca frumos.
o alta metoda, foarte usoara si rapida de a pregati vinete cu legume si carne, sunt "pachetzelele":
vinetele, taiate cubulete sau felii, frecate cu sare si apoi stoarse, le amesteci cu legume (ardei gras, rosii, dovlecel - in general, legume care se fac repede, adica nu cartof, morcov, telina etc), bucatele de carne de pui, condimente, felii de usturoi.
imparti compozitia asta in portii mici, pe care le pui pe bucati de folie de aluminiu, unse cu ulei si presarate cu pesmet.
apoi aduni marginile foliilor, formand un fel de pungulite a caror gura o strangi cat mai ermetic. se baga la cuptor, direct pe gratar, cca 30 de minute.
pachetelele se pun pe farturii, se desfac la gura, peste continut se toarna sos de soia (adauga o savoare grozava) si se presara verdeturi.
metoda asta pastreaza foarte bine aroma legumelor. -
Beauty_lover pot sa te intreb daca ai facut vreo reteta si cum a iesit?
Sa stii ca eu mai folosesc in loc de rosii crude suc dr rosii facut in casa(putin mai gros),si cand se termina conserve de rosii intregi in suc de rosii,gasesti prin supermarketuri unele italiene f bune.
Am auzit pe cineva ca opareste vinetele inainte ,ca sa le scoata amareala,dar eu n-am incercat metoda niciodata.
Iarna poti folosi vinetele acelea rotunde ,movalii si cu putin alb,care se gasesc prin supermarketuri.Nu sunt amare, dar nici f gustoase ,dar le poti pune condimente mai multe. -
Apropo de asta: am mancat odata candva o pizza mortala cu un sos ciudat, cu gust de leguma, dar nu stiam sa spun ce e...
Mult dupa, am aflat ca italienii fac un sos de...rosii crude (adicatelea gognele) care e demential. Stiti cum il fac? Si cum se poate conserva sau la ce se mai poate folosi afara de pizza? -
Beauty_lover,ai avut dreptate,dar nu este suc ci o crema de patlagele verzi,se numeste :
Crema di pomodori verdi
http://www.masseriamaida.it/creme/crema_pomodori_verdi.asp
Ingrediente
atlagele verzi,ulei de masline extra vergine,otet de vin,
usturoi,oregano,capere,ardei iute,sare
Nu dau decat compozitia pt ca este un produs traditional si pastreaza secret
modul de preparare.
Dar cred ca se toaca marunt patlagelele,se calesc bine in ulei cu restul de ingrediente,la sfarsit probabil se adauga otetul ,se baga la borcan si se fierbe la bain marie.
Da-ti si tu cu parerea pt ca m-ai facut curioasa si trebuie sa fac macar 2 borcane sa vad cum se pastreaza si daca iese ceva de capul lor.
Intra-adevar italienii mananca mult patlagelele verzi chiar si prajite(pomodori verdi fritti)cu paste,sau in pizza.