retete de lasagnea

•  
    • 73 mesaje
    2 Aug 2006, 22:11
    0 0
    ciao fetele vreau si eu niste retete de lasagnea ca ultima oara cand am facut asa cum ma invatase "soacra-mea" a iesit naspha rau..
  •  
    • 2794 mesaje
    3 Aug 2006, 12:34
    0 0
    Eu fac o lasagna buna rau, dar cu foi din comert!
    Deci....un strat de foi, un strat de sunca Praga si mozzarella rasa deasupra, un strat de foi, un strat de ciupercute (din conserva, taiate) si mozzarella rasa deasupra, iar foi, iar sunca+brinza, si tot asa pina termini foile.
    Iti recomand un vas dreptunghiular, ceva mai adinc si rezistent la cuptor.
    Dupa ce ai terminat foile prepari un sos Bechamel (gasesti retete pe net) f lichid pe care il torni deasupra foilor. Dai la cuptor pina se rumeneste.
    E super buna, f satioasa, se face usor si se poate minca atit calda, cit si rece a doua sau a treia zi. Daca rezista atit....!
  •  
    • 339 mesaje
    3 Aug 2006, 13:50
    0 0
    Lolitaa, ce fel de foi folosesti din comert? ca ma tenteaza si pe mine reteta
  •  
    • 2794 mesaje
    3 Aug 2006, 13:55
    0 0
    Foile de la Barilla, scrie pe ele ca sint cu ou (Lasagna al uovo sau asa ceva).
  •  
    • 73 mesaje
    3 Aug 2006, 14:15
    0 0
    merci mult lolitta!!am fost si am cumparat carne tocata si fac la fel cum ai zis tu numai ca pu carne tocata..
    ideea e ca la mine cand am facut prima data nu era legata bine (carnea nu era prinsa de foi)si am folosit foi de alea cumparate dar proaspete...
  •  
    • 3198 mesaje
    3 Aug 2006, 14:44
    0 0
    Alexia, exact asa trebuie sa fie consistenta, cum ti-a iesit prima data; nu trebuie sa se lege ca o budinca.
    Dar nu uita de usturoi, rosii, condimente.
  •  
    • 2794 mesaje
    3 Aug 2006, 15:29
    0 0
    Am mincat si eu lasagna cu carne tocata deja preparata de la Cora....buna, nimic de zis, dar mi s-a parut ca aduce prea mult a musaca. De-asta am sugerat reteta cu sunca si ciupercutze! Eu am de gind sa fac asta diseara, am vrut eu de ieri, dar mi-a fost lene!
  •  
    • 73 mesaje
    3 Aug 2006, 16:10
    0 0
    poate ca nu ca o budinca dar nu tre sa se lipeasca cumva carnea aia de foi...eu nu am pus nik sos intre carne si foi...sa vad ce iese azi ...ca critici am de unde primi..slava domnului...of cat de pretentiosi is unii...mersi mult ciao
  •  
    • 2794 mesaje
    3 Aug 2006, 16:42
    0 0
    Te inteleg cum e cu pretentiile altora! Asta e, una e sa muncesti ca sa-ti iasa ceva si alta e sa stai si sa-ti vina la nas! Neaparat sa pui sos intre foi, acum eu nu stiu daca sosul Bechamel merge la carne tocata, dar nu vad de ce nu. Ce te-as sfatui e sa mai adaugi in el ar fi niste rosii date pe razatoare sau bulion, cum zicea Beauty.
  •  
    • 73 mesaje
    3 Aug 2006, 20:31
    0 0
    am facut....mie una mi-a placut dar ceilalti...cred ca da..dar laudele nu le-am auzit..de fapt nici reprosuri...pt inceput a fost ok..bine ca "soacra" a avut treaba si m-a lasat singura ca de nu...ciao si multumesc de sfaturi..
  •  
    • 3198 mesaje
    3 Aug 2006, 21:29
    0 0
    Pai daca n-ai auzit nimic, inseamna ca a iesit excelenta si era lumea ocupata cu troznitul din falci!
  •  
    • 13910 mesaje
    3 Aug 2006, 22:04
    0 0
    Am lasat si eu o reteta la alt topic...."ce gatiti miine" -in urma cu vreo 2-3 pagini.
    Poate va tenteaza, mie imi iese super...secretul este busuiocul-vinul-bulionul
  •  
    • 2831 mesaje
    4 Aug 2006, 15:26
    0 0
    Lasagna bolognese:

Ragu bolognese din carne de porc:

1 kg carne tocata de porc fara grasime, 1 cescuta de ulei, 1 cescuta de telina rasa, 1 cescuta de ceapa rasa, 1 cescuta de morcov ras, 6 catei de usturoi pisati sau dati prin sita, 1 cescuta de supa de oase (sau apa) busuioc verde sau uscat, oregano, sare, 1 lingurita de vegeta sau delikat, 1 cutie de 400 gr. de pomodori cubetti (rosii in bulion) + o lingura cu varf de bulion concentrat, 2 lingurite de zahar.

Sos bechamel:

1/2 l lapte, 100 gr. unt, 4-6 linguri de faina, 400 gr. cascaval ras, 1 lingurita de zahar, un praf de sare.

1 cutie de foi lasagna

Ragu: Se incinge uleiul intr-o cratita smaltuita, se adauga ceapa, telina, morcovul si usturoiul, se calesc putin si se adauga carnes. Se amesteca bine, se adauga jumatate din cantitatea de mirodenii (busuioc, oregano, vegeta) si supa de carne si se lasa sa fiarba timp de o ora la foc potrivit. Se mai adauga apa daca e necesar. Dupa ce a fiert se completeaza cu rosiile in bulion, bulionul, cele doua lingurite de zahar, restul de mirodenii si se mai lasa 20 de minute la foc pana scade si se obtine un sos destul de consistent. Se potriveste de sare si se da la o parte.

Sos bechamel: Se topeste untul intr-un vas de sticla termorezistenta (cel mai bun pentru sosurile cu probleme - cele care se lipesc si fac cocoloase). Se adauga faina 4-6 linguri in functie de dimensiunea lingurii. Se aureste putin faina pe foc foarte mic si se adauga laptele putin cate putin. (Pentru cele care n-au facut bechamel niciodata va invat un truc: dizolvati faina cu laptele pana obtineti consistenta unei smantani mai subtiri. Adaugati untul si abia apoi puneti pe foc. Amestecati incontinuu pana cand se ingroasa.) Se amesteca pana se ingroasa, se da la o parte si se adauga un praf de sare si 200 gr. din cascavalul ras.

Separat, foile de lasagna se scufunda timp de 10 minute in apa clocotita cu sare si se scurg pe un servet de hartie.

Intr-o tava cu marginile inalte neunsa se toarna un strat de sos ragu de 1 cm, se aseaza foi de lasagna peste care se toarna sosul bechamel. Ce continua cu ragu, foi si bechamel pana la terminarea compozitiei. Ultimul strat trebuie sa fie sosul bechamel peste care se presara restul de 200 gr. de cascaval ras. Se coace la foc potrivit timp de 1 ora.

Pofta buna!