nu stiu sa fac gogosi
-
0 0am incercat diferite retete(cu drojdie, fara...cu iaurt)...si m-am saturat sa vad gogosi necrescute...
va rog daca aveti retete cat mai in detaliu,sa-mi trimiteti si mie.
multumesc anticipat
ella -
Ru-si- ni-caaa!
V-ati maritat fara sa stiti sa faceti gogosi?????
Pai ce, n-a fost nevoie sa invatati????
Un truc: coca de paine! Copiii mei le prefera si nici n-au atatea calorii, precum cele din coca speciala.
Totusi, sa va dau reteta dupa care s-a descurcat si fata mea:
o jumatate l iaurt, o lingurita rasa de bicarb de sodiu (se stinge in iaurtul tinut la temp camerei, iar de nu se umfla, adaugati si un pic de otet), 2-3 oua frecate cu aprox 100 g de zahar, un pic de sare, zahar vanilat si coaja de lamaie, faina- cat cuprinde, sa nu iasa coca f. tare. Se framanta toate acestea, apoi se lasa cam o jumat de ora, dupa care se intinde o coca nu prea groasa si se taie in ce forme doriti! Se prajesc in uleiul bine incins. Calde, se mai pudreaza, numai pt cei care nu tin la silueta! Spor la treaba! -
bunica mea le facea altfel
pregatea maiaua, intre timp incalzea usor laptele, punea in el oua, zahar si coaja de lamaie si turna cate putin in ligheanul cu faina si maia si amesteca bine pana se termina laptele, pe urma il lua la framantat vreo 15-20 de minute si-l lasa sa creasca
depinde ce gogosi vrei sa faci, acum sunt multe retete imbunatatite, insiropate -
Gogosi aromate si foarte pufoase:
1 kg de faina, 75 gr. drojdie proaspata, 4 oua, 400 ml lapte, 200 gr. zahar, 200 ml ulei, un praf de sare (n-au gust daca nu puneti sare), coaja rasa de lamaie, esenta de rom, zahar pudra.
Se pune faina intr-un castron, se face o maia din drojdia dizolvata in lapte caldut. Se adauga ouale batute cu un praf de sare, laptele cald in care s-a dizolvat zaharul si s-au adaugat aromele si se framanta coca minim 10 minute dupa care se aduga uleiul putin cate putin si se continua framantatul inca alte 15 minute. Se lasa la crescut timp de 1/2 ora. Se unge masa cu ulei, se intinde o foaie groasa de 1 cm din care se taie rondele cu o forma sau un pahar. Rondelele se aseaza pe o tava (sau farfurie, sau...) unsa cu ulei si se lasa iar la crescut timp de 10 - 15 minute, dupa care se prajesc in baie de ulei (gogosile nu trebuie sa atinga fundul vasului) la foc potrivit. Se scurg de ulei pe un prosop de hartie si se pudreaza cu zahar.
Pofta buna! -
va multumesc mult pentru retete.
am incercat in urma cu 2 zile, pana sa postez anuntul aici, 2 retete de gogosi, care le-am gasit pe internet.
dezastru total!
una facuta cu drojdie...care desi mi-a crescut si arata bine, cand le-am pus in cratita(ulei fierbinte) au iesit turtite.
celalata reteta cu iaurt, au crescut frumos in cratita, dar erau asa imbimate cu ulei ...ca nu le-am putut manca.
vreau sa mentionez ca nu sunt chiar incepatoare in ale gastronomiei.
chiar daca sotul nu m-a pus la test...daca stiu sa fac gogosi...sigur as fi cazut testul cu brio, totusi stiu sa fac alte prajituri, mancarici, ciorbe.
Dar nu pot sa trec de pasul cu gogosile.
Voi incerca retele voastre saptamana viitoare.
mersi mult
ella -
buna fetelor!
Pt ca aluatul de gogosi sa iese bun ,trebuie si faina sa fie buna ,speciala pt facut piine sau aluaturi in care se pun drojdie.Cel mai bine e sa folositi drojdie cruda ,nu uscata in care puneti in lapte caldut cu un pic de zahar pt a ajuta sa creasca ,apoi se pune in faina ,eu pun 3 galbenuse ,nu albuse ,un pic zahar ,sare, si framint cu lapte acru un pic caldut si ulei iar aluatul sa fie nu prea tare .Se framinta pina nu se mai prinde de miini si castronul unde se framinta si s faca basicute de la framintat.Se lasa sa creasca de 2 ori compozitia care e,se intinde pe planseta presarata cu faina,se taie cu o forma rotunda in mijloc se poate decupa cu o forma mai micuta ,apoi se lasa sa creasca,se pune
ulei la incins incat sa inoate gogosile
si se coc la foc potrivit.Sepot face glazuri din zahar praf si suc de lamiie
se toarna deasupra ,se pot umple cubudinca de vanilie cu un sprit ,sau glazura de ciocolata alba sau neagra , apoi presarati bombonele colorate fiecare cum prefera, sau simplu cu zahar pudra
eu nu masor niciodata cantitatile si daca faina nu este buna si drojdia
nu cresc .
sper ca am fost de folos
si bafta celor care incearca -
sunt suparata!
iar am incercat reteta de gogosi si parca vad ca nu-mi iese.
am gasit o reteta cu 500g faina....1/2 litru lapte...3galbesnusuri etc
ei spune acolo sa se framante, sa se lase la crescut si apoi sa se intinda foaie si sa se taie cu paharul.
cum sa iasa foaie intinsa la o juma de litru lapte si juma'kg de faina?
sa mor cand am vazut ca e ca o pasta...
am mai pus niste faina sa fie mai groasa, dar parca vad ca nu imi creste ca am pus doar vreo 20gr de drojdie uscata...
nu mai stiu, am prapadit la drojdie si faina si altele de am innebunit.
imi scria cineva mai sus sa fac din reteta de paine sau cozonac...eheeee...dar nu stiu nici de-alea sa fac...asa ca ...
daca mai stie cineva vreo reteta dar numai cu drojdie uscata, si reteta incercata si reusitasi cat mai in detaliu...va rog sa mi-o dati si mie. -
fetelor nu e greu deloc eu am facut gogsi singura(mama nu stia sa faca)pur si simplu o cana de lapte caldut, oua(vro 3), zahar, un cub de drojdie, faina nu stiu cata.faci un aluat cu toate astea mai pui si esente.eu le pun pe toate o data si apoi incep sa framant incorporand treptat faina.dupa ce ai terminat o lasi sa creasca vro juma de ora undeva unde e cald (trebuie sa stea la caldura ca altfel nu creste nu faceti gogosi iarna daca nu este cald in camera)si usile inchise. apoi intinzi coca si o tai cum vrei tu si le prajesti in ulei bine incins unele nu vor creste in special primele dar sunt bune, tatalui meu i-au placut si el nu mamanca de obicei ce gatesc eu(presupun ca au fost bune desi nu au crescut toate)cand sunt calde le presari zahar pudra. important este sa fie cald in camera sa le acoperi si sa nu deschizi usile des
-
culmea fetelor ca mi-au iesit gogosile!
asa cum va spuneam mai sus, ca din pacate reteta a fost gresita, dar tot am continuat-o....desi am fost la un pas sa o arunc la gunoi...
aluatul a fost prea subtire sa il intind si sa-l tai cu o forma, asa ca le-am pus cu lingura si mi-au iesit foarte bine.
in sfarsit!!!!gogosi bune, facute de mine!
va multumesc si o sa tin cont si de retetele voastre.