sarea de mare !!
-
0 1am cumparat de la plafar de curand sare de mare. am inteles ca e mai sanatoasa, pentru ca sarea normala isi pierde prin prelucrare din calitati si e si mai periculoasa pentru tiroida.
ce nu stiu e daca pot sa folosesc sarea asta de mare si la gatit. de la plafar mi s-a spus ca sa folosesc sare normala, ca e pacat de asta, plus ca-i dispar din calitati ???? dar nu m-a lamurit deloc cu asta, ce-a vrut sa spuna? chiar isi pierde din proprietati prin fierbere? sau e numai mai economicoasa ? voi ce stiti despre ea ? -
pai nu, cred ca este sare extrasa din mare ??? poate ma fac de ras, dar nu cred ca e extrasa din salina. cred ca am intrebat la plafar da nu mai stiu ce mi-a zis. inainte sa cumpar am cautat pe internet cate ceva dar nu m-am lamurit. numai tot gaseam referiri la sarea de mare ca fiind mai sanatoasa !!
-
cristalele de sare sunt mai mari? pt. ca asta se foloseste, de obicei la muraturi. si la mancare, dar trebuie sa pui ff. putina, ca altfel mancarea devine prea sarata. mi-e nu-mi place sarea asta ca este prea mare. i-au sare iodata, cu toate ca nu am voie, ca sufar cu glanda tiroida, dar sare normala, fara iod si fina nu mai gasesc nicaieri.
si m-am dezobisnuit sa mai mananc sarat, de cand am fost gravida.
pun sare la mancare, dar nu foarte mult. -
sarea de mare se gaseste cam peste tot, nu mai e o raritate.
este mai sarata decat sarea de mina (cred ca din cauza ca are mai putine impuritati), deci atentie ce cantitate puneti la mancare.
din cate imi amintesc, sarea de mare este ceva mai Yang decat sarea de mina. unii chiar sustin ca sarea de mina este Yin, iar cea de mare este Yang.
desigur, in mod ideal, ar trebui sa contina o cantitate cat mai mica de antoaglomerant (care o face sa ramana afanata in ciuda aburilor din bucatarie). de pilda, in sarea de mare de masa (mai fina, de pus in salate, de exemplu) se adauga 10% antiaglomeranti. deci... cititi cu atentie ce scrie pe ambalaj. -
Sarea de mare este intr-adevar din mare! Apa de mare este drenata in niste canale speciale, unde-i lasata sa se evapore. Apoi, de pe fundul canalului se aduna sarea si se prelucreaza.
Exista si grunjoasa si extrafina. Eu la gatit o folosesc pe cea grunjoasa (e mai ieftina) si la salate pe cea fina. Nu cred ca-si schimba calitatile cand este pusa la gatit. Intr-adevar e mai sarata decat cea din salina, asa ca aveti grija la cantitati. -
Sarea de mare grunjoasa (eu o cumpar aici de la taranii greci care o produc singuri) este excelenta pentru gatit, mai ales pentru mancarurile la cuptor, exista si o reteta de miel la cuptor, in care carnea se acopera in intregime cu sare si mirodenii si este...sa te lingi pe degete !
Grecoaicele o mai folosesc aici ca pe o metoda de scrub natural si pentru albirea dintilor (scuze ca am deviat putin de la subiect). -
pentru Ellado :
Pulpa de miel in sare cu rosmarin
Se spala pulpa de miel fara sa se indeparteze pielita de deasupra sau osul si se lasa sa se usuce f. bine. Se spala a doua oara pulpa, de data asta in vin alb. Se imbiba bine cu vin si rosmarin. Se pune in tava un strat cam de doi cm de sare de mare grunjoasa, se pune deasupra pulpa si se acopera in intregime cu sare. Se da la cuptor pentru aproximativ doua ore, cam la 200 grade. Cand e gata se indeparteaza sarea si se serveste de preferat cu salata verde. Pupic ! -
mai adaug o reteta cu sare de mare:
Rondele de paine cu ceapa si rosmarin (sau alte mirodenii care va plac)
Se face un aluat ca pentru paine, dar se adauga putin ulei de masline si f. putin zahar (cam o lingura la un kg. de faina).
Se lasa la dospit (nu mai mult de 15-20 min)si intre timp se soteaza ceapa taiata fin in ulei de masline (nu se sareaza).
Se fac rondele (sau covrigei sau orice forma vreti, dar nu prea mari) din aluat, se strecoara ceapa sotata de ulei si se pune pe rondele, apasand usor ca sa se lipeasca. Se presara cu sare de mare grunjoasa si rozmarin si se da la cuptorul preincalzit la 180 grade, cam o ora. Lasati un pic de distanta intre rondele, ca sa aiba loc sa creasca.Eu am cuptor electric, va orientati voi cu timpul de coacere in functie de cuptor.