cremsnit
-
0 0dragele mele, am foi de cremsnit, dar problema e crema....as incerca ceva, dar astept sfaturi din partea voastra. va multumesc
-
Am doua retete incercate dar ti-o zic pe cea mai simpla dar si mai buna parerea mea.Budinca vanilie si frisca vegetala.Faci o budinca de vanilie dar numai cu 350ml lapte si 5-6 linguri zahar + 2 zah.vanilat.Frisca vegetala (1 cutie de 500ml) intr-un recipient mai mare o bati bine cu mixerul si pui budinca racita putin cite putin.Daca nu-i destul de dulce atunci pui zahar pudra.Pui crema intre foi, iar de taiat iti recomand un cutit cu lama zimtata.Zahar pudra deasupra si pofta buna!
-
Ingrediente crema pentru cremes :
850 ml lapte, 2 budinci din vanilie, 9 linguri de zahar, 3 oua
Budincile din vanilie, 6 linguri de zahar si laptele se fierb pina se ingroasa, apoi se pun 3 galbenusuri frecate cu 3 linguri de zahar si se mai fierb 3 minute. Albusurile se bat spuma tare si se incorporeaza usor in crema fierbinte. Se lasa la racit. -
reteta à la Cluj
INGREDIENTE
- 6 galbenusuri
- 14 linguri zahar
- 8 linguri amidon alimentar
- 6 linguri faina
- 2 plicuri zahar vanilat
- 2 litri lapte
- laptele si zaharul se fierb impreuna intr-un vas (se lasa deoparte o cana mare din cei 2L de lapte,
- restul ingredientelor se amesteca separat si se omogenizeaza cu laptele rece pana se obtine o pasta subtire care se strecoara ca sa nu ramana cocolosi,
- dupa ce fierbe laptele, se ia de pe foc si se amesteca cu pasta,
- crema calduta se toarna peste foi,
- foile se invelesc cu folie si se pun la frigider,
- cremesul se serveste rece. -
eu cred ca mai degraba cam asa fac, dar inlocuiesc o parte din faina cu budinca (n-am dosarul cu retete la mine, sunt la serviciu):
La un litru de lapte adaugi 8 linguri de faina si 6 galbenusurii de ou ,5 linguri de zahar sau dupa gust ,putina sare, se da la foc pina ce se ingroasa, dar la inceput cind incepi sa faci crema freci bine galbenusurile cu zaharul pe urma adaugi putin lapte si faina pe urma pui tot laptele , altfel se fac cocoloase,dupa ce ai fiert-o crema , albusurile de ou le bati bine cu putin zahar , si putin cite putin adaugi pe crema ,mestecind intruna cu o lingura de lemn, dupa care o pui intre foile de cremes.Pofta buna.
---
daca aveti foi din comert, eu pun foaia de jos si din cea de sus mai desprind cateva straturi si le pun tot jos. pun crema si eventual frisca peste crema. faramitez intr-un castronas ce-a mai ramas din foaia de sus si pun pe prajitura sfaramaturile. asa se taie mai usor si e si aspectoasa prajitura.
(mai, si din cate imi aduc aminte din copilarie, cremsnitul era cam ce e acum cremesul in ardeal, sper ca nu am dat retete pentru altceva
) -
Eu fac un crenvusti"rapid",eu o numesc "Desteapta" pt ca nu-ti trebuie nici foi,nici crena facuta separat...
-10 oua mijlocii
-300g zahar
-300g faina
-2-3 zahar vanilat
-250g margarina
-1l lapte
-o lingurita de rom
-Se topeste margarina si se lasa la racit.
-Se adauga jumatate din zahar si se freaca circular pana margarina devine spumoasa,apoi galbenusurile si faina,si treptat cate putin lapte. La urma se adauga si albusurile batute spuma tare cu restul de zahar(150g)si olingurita de rom.
-Compozitia(e fluida!) se pune imediat in tava mare(40/2
unsa si tapetata cu faina.
-Se coace la foc mic(150°),1 1/4
-Se rumeneste numai foarte putin
-Cand s-a racit su pudreaza cu zahar
La o tava mica cantitatile se reduc la jumatate.
Compozitia molicica isi alege singura blatul,crema si partea de deasupra -
cecs, eu n-o fac la baimare, o fac ca pe o budinca normala. daca nu uit, aduc maine reteta !! nu mai stiu cum pun albusurile, ori cand o iau de pe fooc? ori chiar la sfarsit? dar nu iese moale. bine poate un pic dar se intareste. pana acum mi-a iesit, macar ca nu-s chiar as la prajituri. am facut sambata un tort tiramisu ....de tot rasu plansu. dupa ce am dat o groaza de bani pe frisca, crema mascarpone.... mi s-a taiat crema si eu disperata am pus tot ce se putea in ea, vreo 6 plicuri de intaritor de frisca, crema daia instant pentru torturi, nicicum nu se lega. am plans, m-am rugat, am tot pus-o si scos-o de la rece, pana la urma s-a legat cumva cand am pus restul de frisca ramasa, ca nu mi-a venit in cap de la inceput
. dar i se schimbase gustul, parca. mi s-a taiat cand am pus albusurile spuma, ca asa scria in reteta, numai ca acolo nu scria de frisca ..... in fine. ideea e ca la mine mereu e un mister ce-mi iese, dar cremesul mi-a iesit mereu, din cate imi amintesc !! -
clarabella nu te uiti pe reteta de tiramisu, de pe piscoturi? ca eu de acolo o iau si mi-a iesit intotdeauna foarte bine. si da-mi reteta pentru cremsnit, mersic. si cred ca o sa o incerc si pe a...ups, am uitat cum o cheama. ( nu te supara. eva cu crema care se muleaza dupa ce o faci
e clar. sunt obosita si vorbesc aiurea. va pup fetelor si noapte buna. si vorbim maine de la servici. pupiiiiciiiii!!!!!

gata. mella pup
-
cecs, am adus reteta si asta chiar e incercata si reusita !!
9 oua, 1,5 l lapte, 200g zahar si 3 budinci de vanilie
galbenusurile si zaharul se freaca, punem apoi pe rand budincile, un paharel de lapte rece, vanilie. restul laptelui e pe foc (craticioare sa stea pe o plita). cand e cam fierbinte turnam ouale... si mestecam incontinuu. la sfarsit (deci banuiesc ca,cand inca mai e pe foc, nu-mi mai aduc aminte !!) punem albusurile bine batute sppuma, cate putin.
punem budinca inca fierbinte pe foaie, deasupra frisca cand se mai raceste putin (500 ml) si a doua foaie sfaramata.
asa am reteta scrisa (exceptand unele comentarii
), binenteles se poate renunta la frisca si nu-i musai sa se zdrobeasca foaia , dar cred ca se taie mai greu. se mai practica o metoda cu foaia, eu n-am incercat-o. foaia de jos se taie dinainte in patratele, se pune crema si cand e rece se rastoarna, astfel incat patratelele taiate sa fie sus, pentru ca foaia care e acum jos netaiata nu mai e asa greu de taiat.
no !! spor la treaba !!