tort de mere-dezastru..unde am gresit?
-
0 0buna fetelor..ma puteti ajuta un pic va rog?am folosit reteta aceasta exact asa cum o descriu
TORT DE MERE
pandispan din 6 oua,400g zahar,300g faina,12 linguri de apa,2-3 pliculete zahar vanilat Dr. oetker.
Separi galbenusurile,adaugi 6 linguri apa,200 g zahar,si zahar vanilat si le amesteci bine cu mixerul pana ajung ca o smantana groasa.
procedezi la fel cu albusurile,pe care le bati cu 200g zahar si 6 linguri de apa;amesteci apoi cu spuma de galbenusuri,prste care torni faina in ploaie.
intr-o tava rotunda,unsa bine cu unt,se pun mere curatate de coaja ci cotor,cu scobitura in sus.se umple scobitura cu dulceata de visine;se presara zahar deasupra si se baga la cuptor pt 15 min.se scoate si se pune deasupra aluatul de pandispan si se pune la cuptor din nou pana se rumeneste.cand e gata se rastoarna si se poate orna cu frisca.
mi s-a lipit rau de tot de cratita..focul l am pastrat potrivit si cu toate astea mi s -a incruzit blatul..am aruncat-o.ma poate "duce cineva de mana" sa fac si eu acest tort de mere?
porbabil ca mai trebuia ceva facut insa nu stiu ce.nu ma pricep deloc la prajituri..merci. -
AndreeaX, cred ca e prea multa apa in reteta ta de pandispan (in a mea nu e deloc!) si mai stiu ca atunci cand torni aluatul peste mere dai focul tare la cuptor in primele 10 min (si nu deschizi pentru a privi innauntru), pentru a-l ajuta sa creasca si apoi moderat pana la coacere definitiva.
Cand scoti prajitura din cuptor o lasi un timp sa se racoreasca si numai cand e aproape rece o desprinzi cu un cutit de marginile tavii (altfel chiar bine coapta fiind se incrudeaza).
Ar mai fi important modul cum rastorni prajitura pe platou ajutand-o sa se desprinda frumos de pe fundul tavii, dar asta e cam complicat de explicat.
Ca sfat general ,mai in gluma mai in serios, daca esti incepatoare in ale bucatariei cauta sa incerci retetele noi cand esti singura acasa si spune de ele numai daca iti reusesc! -
Eu sunt convinsa ca apa a fost de vina.
Pentru pandispan NU SE PUNE APA nici in albusuri, nici in galbenusuri, ce naiba??? Sunt socata de-a dreptul!
Poate si cratita a fost nepotrivita... Una cu peretii grosi e potrivita.
Reteta care iti iese garantat:
Arzi 200-300 gr zahar in cratita, invartind-o ca sa acopere tot fundul cratitei.
Lasi sa se raceasca.
Ungi fundul cratitei (peste zaharul ars) cu unt sau margarina.
Asezi merele asa cum doresti.
Baggi cratita la cuptor, pana se inmoaie merele.
Intre timp, pregatesti aluatul de pandispan (FARA apa iti iese SIGUR).
Il torni peste mere, in cratita.
Dupa ce se coace aluatul (primele 5-10 minute la foc mare, apoi dai focul mic si lasi sa se patrunda coca), tortul se rastoarna pe un platou indata ce-l scoti din cuptor, altfel se intareste zaharul ars de pe peretii cratitei si se lipeste tortul de nu-l mai scoti decat bucatele-bucatele... -
Eu merele le coc separat si cind s-au rumenit le mut cu paleta in tava de tort care in prealabil a fost unsa si tapetata cu faina peste care pun compozitia de pandispan in care nu pun decit o lingura de apa si una de zeama de lamaie in care dizolv praful de copt.Si f.important ce au zis si fetele nu deschizi cuptorul decit dupa 20 minute.
-
Va multumesc pentru sfaturi..Intr adevar tava nu am tapetat-o cu faina,si mie mi s a parut dubioasa apa din compozitie insa am crezut ca cine mi a dat reteta stia ce spune..am luat o de pe acest forum..in privinta gatitului cand sunt singura acasa..cam asa se intampla nu ma secondeaza nimeni..si nu mor de rusine pentru ca am ratat o prajitura ..pe bune.va multumesc tuturor..voi mai incerca o data retata data de o eva de aici..scuza ma nu am retinut nickul..v am pupat
-
buna fetelor
Se face blat de tort cu apa si iese f bun pufos deci nu este gresit cine face tort cu apa si are cantitatile precise,deci spun asta pt ca am facut si daca pui si arzi zahar si pui merele cum mai tapetezi tava cu faina?
deci arzi zahar tapetezi bine cratita sau ce ai pui merele ,dar dulceata sa nu iti treaca pe partea care ajunge la cratita,normal ca se lipeste de la dulceata ,si poti pune nuca cu un pic de zahar in mere daca vrei,sau chiar dulceata dar dulceata sa nu ajunga de fundul cratitei,sincer voi incerca sa fac exact reteta ta asa cu apa si sigur va iesii,deci parerea mea ca dulceata a ajuns sa se lipeasca
tortul cu apa inlocuieste si ouale di avantajul e ca va iesi pufos de la apa.
sper ca v-am fost de folos -
andreea, eu nu pun deloc dulceata. am auzit si de varianta asta, dar dupa parerea mea schimba gustul si savoarea merelor.
tai merele felii si le aranjez frumos in cratita cu zahar ars tapetata cu unt sau margarina, in care am preasarat in prealabil cateva nuci taiate bucatele. dupa ce se inmoaie feliile de mar (adica se coc pe jumatate), scot cratita, o las sa se racoresca nitel, apoi torn aluatul peste mere si bag cratita din nou la cuptor.
dupa ce se coace, cand rastorn tortul, acesta ramane frumos decorat cu feliile de mar asezate cercuri-cercuri, iar tortul e glazurat cu un strat subtire de zahar ars si nuci pralinate.
in aceeasi cratita in care ai copt tortul poti sa mai arzi putin zahar, sa-l stingi cu apa, facand astfel un sirop la care poti adauga esenta de rom sau vanilie si cu care poti insiropa tortul. -
Eu ard zahar mai mult in cratita in care fac blatul si o rotesc pana se imbraca fundul cratitei si peretii pana sus cu zahar ars iar in scobitura marului pun o lingurita de margarina,sau mai putina -sa nu dea pe alaturi - si presar putina scortisoara.Se topeste margarina si scortisoara ii da o aroma deosebita marului,mmmmmmmmmmm.Incearca asa.