Am gasit magazine condimente
-
0 0Dragele mele, legendarul magazin Alishor (cel care odinioara era renumit pt. condimente) inca mai exista. E tot acolo, pe Mosilor, cum veniti dinspre Obor, la jumatatea distantei intre Obor si bd. Dacia, pe partea stanga.
Dar si mai bine dotat la capitolul condimente e un alt magazin arabesc, Zam-Zam, aflat tot pe partea stanga, mai aproape de Bucur decat Alishor.
Ambele au si macelarie. De fapt, Alishor e acum mai mult macelarie (ceea ce il face sa fie foarte interesant pentru amatorii de carne de oaie si miel).
Aseara am gatit o reteta indiana (kichari) cu muuulte mirodenii cumparate de pe-acolo. De departe, a fost cea mai aromata, placuta si interesanta mancare pe care am pregatit-o vreodata.
-
Codruta, las' ca am vazut io cum e clujul - mare si frumos -, e imposibil sa nu existe magazine si restaurante arabesti/indiene pe-acolo.

Cat despre retete, deocamdata am impresia ca de fapt condimentele sunt mai scumpe decat restul ingredientelor (care sunt obisnuite, de cele mai multe ori: orez, naut, linte, carne, legume, fructe...).
...dar mirodeniile fac toata diferenta din lume.
De exemplu, kichari, care e o mancare de orez, linte si legume proaspete de sezon, se face cu:
- chimen,
- dafin,
- coriandru,
- ghimbir proaspat (se gaseste la supermarkerturi, e surprinzator de ieftin)
- turmeric (adica sofranas de India, un substitut ieftin al sofranului).
Dintre toate astea, numai turmericul e ceva mai dificil de gasit.
Cantitatile care se pun la mancare sunt destul de mari, cate 1/2 sau 1 lingurita din fiecare condiment - dar pe cuvant ca nu sunt exagerate deloc.
Incep sa cred ca romanii s-au obisnuit sa gateasca cu putine mirodenii numai din cauza saraciei din anii de trista amintire. -
Khichari
½ lingurita semite de chimen
2 linguri unt clarifiat (ghee)
3 frunze de dafin
1 lingurita boabe de coriandru
½ lingurita turmeric macinat
½ lingurita sare marina
1 lingurita radacina proaspata de ghimbir (ginger), ras
½ cana orez basmati (spalat si scurs)
½ cana linte decojita (spalata si scursa)
4-6 cani de apa
3 cani de legume proaspete de sezon (nu din familia legumelor care se coc in timpul noptii, ca de ex. rosii,cartofi, ardei grasi, vinete), taiate in cubulete cu latura de 1-1,5 cm.
Incalziti ghee intr-o cratita. Rumeniti usor chimenul, foile de dafin si coriandrul. Adaugati si amestecati turmericul, orezul si lintea. Adaugati apa si ghimbirul. Apoi adaugati legumele si lasati sa fiarba pana cand legumele si orezul se inmoaie.
Note
1. Lintea se gaseste, in magazine, gata curatata de coaja. Daca o cumparati de la piata, trebuie pusa in apa rece si frecata intre palme pana ii cad cojile. Schimbati apa din cand in cand, pana ramane curata, fara coji.
2. Din experienta mea, 4-5 cani de apa e cam mult, pentru o cratita care are un capac care se inchide foarte bine (apa nu se evapora aproape deloc, iar khichari iese apos). 3-3,5 cani e o cantitate mai potrivita, cred eu.
3. Cu siguranta, khichari este potrivit si pentru copii, pentru ca ghimbirul proaspat, dupa ce fierbe la un loc cu mancarea, nu mai este picant, ci doar confera aroma.
Aceasta reteta este foarte potrivita in spacial pentru persoanele care au o putere de digestie slaba. (care sufera frecvent de indigestie, crampe, greata, gaze, tulburari de tranzit intestinal)
O sa revin cu reteta de ghee (unt clarifiat) si proprietatile lui superioare fata de untul obisnuit sau uleiuri. -
RETETA DE GHEE
2 pachete de unt (nesarat) se pun intr-o cratita cu gura larga si cu fund dublu. Se incalzeste pana ce untul se topeste, apoi se da flacara la mediu.
Cand incepe sa fiarba, dati focul mic. Lasati sa fiarba lent. Pe deasupra se vor aduna spuma si cheaguri mici. Spumuiti cu grija.
Nu acoperiti oala! Lasati sa se evapore toata apa din unt.
Amestecati usor din cand in cand. Dupa 10-15 minute va incepe sa miroasa minunat si sa capete o nuanta aurie.
Procesul dureaza in total cam 30-45 de minute, iar in timpul lui pe fundul vasului cad impuritatile din unt, caramelizate.
La sfarsit, spumuiti inca o data. Stingeti focul si lasati sa se racoreasca. Cat e caldut inca, strecurati untul clarifiat printr-o bucata curata de tifon, impaturita si pusa intr-o strecuratoare. Pentru depozitare, folositi un borcan curat si uscat.
Ghee se pastreaza fara probleme, vreme de saptamani la rand, pe masa din bucatarie. Pus la frigider, se pastreaza luni de zile.
In timpul gatitului, ghee se arde rareori, fiind o grasime de calitate mult superioara comparativ cu alte grasimi si uleiuri de gatit.
Aveti grija ca, atunci cand luati cu lingura din borcanul cu ghee, aceasta sa fie curata si uscata.
Ghee are proprietati digestive deosebite, confera vitalitate, flexibilitate incheieturilor, stralucire parului si pielii, longevitate.
In India, multi parinti dau zilnic copiilor lor cate o lingura de ghee, la fel cum parintii occidentali dau copiilor lor pastile cu vitamine.
Persoanele cu un nivel ridicat al colesterolului trebuie totusi sa foloseasca ghee cu aceeasi cumpatare cu care consuma orice alte grasimi. -
anatea, cu placere
aolio, sa vezi cum miroase in bucatarie cand incep sa se amestece mirosurile in timp ce gatesti... zici ca esti in Rai! ...cred ca aromele alea au ceva efecte benefice, altfel nu-mi explic... 
klarisse, nu stiam ca a fost inchis o vreme, ce stiu este ca acum e tot pe Mosilor. dar, asa cum am mai spus, Zum-Zum e mai bine dotat cu condimente decat Alishor.
dom'le, io ma las de gatit romaneste, pana la urma.
pe cuvant ca bucataria europeana e saraca, grea si aducatoare de boli. -
Donna , daca incerci sau auzi o reteta chinezeasca interesanta , sa stii ca eu te astept ...Noi suntem innebuniti dupa chinezariile cu carnita si legume variate ...
A incercat cineva sosurile alea chinezesti de se gasesc la supermarketuri?? Mie nu prea mi-au inspirat incredere ...am preferat sa fac sosurile acasa ...Dar daca -s bune ..parca as mai economisi niste timp... -
maddy, am incercat sosurile din comert - sunt bune de tot. insa ai grija, unele dintre ele sunt extrem de picante.

cea mai buna varianta este sa cumperi sosuri din categoria "dulce", pe care le mai poti imbunatati, dupa gustul tau, cu sos de soia, ghimbir, piper etc sau chiar cu legume (ciuperci, fasole verde, conopoda, morcov etc).
iti recomand sa folosesti atat ghimbir uscat, cat si ghimbir proaspat (cel uscat confera un gust picat mult mai rafinat decat piperul, iar cel proaspat, dupa fierbere, nu mai este picant, dar isi pastreaza aroma aceea minunata).
am incercat sa prepar sosuri asemanatoare cu cele din comert, dar nu mi-au iesit la fel de groase, chiar daca am pus amidon alimentar. cu siguranta, amidonul din magazinele noastre este de calitate mult mai slaba decat cel folosit in restaurantele chinezesti sau de cei care prepara sosurile din comert.
un fel de mancare chinezesc foarte interesant si gustos mi se pare carnea de porc cu ananas - carnea, cu siguranta, se lasa la marinat in ceva (trebuie sa fie frageda de tot), iar sosul dulce-acrisor, impreuna cu aroma ananasului, se potrivesc de minune cu carnea de porc si cu orezul cu ou.
cu siguranta gasesti reteta pe net
eu inca n-o caut, ca mai am inca 3 saptamani si ceva de dieta cu orez, linte, dovlecei si morcovi - cred ca ma-ntelegi...
-
cu placere, maddy

cu siguranta o sa ma pun la punct la capitolul asta, dupa ce va trece luna asta de dieta. va trebui sa ma reorientez dpdv gastronomic, pt ca doctorul chiar mi-a recomandat sa consum orez si ovaz in loc de orice alt fel de cereale, iar in mancare sa pun multe condimente digestive (care sunt, in mare, condimentele folosite in bucataria orientala). zic eu ca, pe undeva, tot raul e spre bine
deci... china, thailanda, india, pazea ca acus vine romanca sarmalista peste voi!