Bauturi sanatoase, retete ayurvedice

•  
    • 9835 mesaje
    11 Iul 2006, 12:35
    0 0
    Lassi

O bautura armonizatoare
    De ce Lassi?
    Lassi este pur si simplu iaurt proaspat amestecat bine cu apa plata (sau fiarta si racita) la temperatura camerei. In timp ce iaurtul consumat ca atare, poate incarca tractul digestiv si canalele excretoare, odata ce este tranformat in lassi el ajunge chiar sa ajute digestia. Iaurtul subtiat cu apa si amestecat cu mixerul, la viteza mica, isi schimba structura moleculara, devenind usor de asimilat. Daca in timpul baterii cu mixerul pe deasupra se aduna puncte de grasime sau o spuma alba, grasa, aceasta trebuie inlaturata.
    Poate fi baut inainte sau in timpul meselor.

Lassi dulce:
    Bateti cu mixerul:

* 1 parte iaurt rece
    * 3 parti apa plata la temperatura camerei
    * putin cardamom (hel), zahar brun si apa de trandafiri

Lasi cu proprietati digestive:
    Bateti cu mixerul:

* 1 parte iaurt rece
    * 3 parti apa plata la temperatura camerei
    * 1/2 lingurita ghimbir, 1 lingurita de chimen prajit si macinat, sare si piper negru, dupa gust.

(Veti constata ca nu iese deloc atat de picant precum pare la prima vedere - iar de gustos e gustos raaaaauuuuu )
  •  
    • 9835 mesaje
    11 Iul 2006, 12:57
    0 0
    Buttermilk (lapte smantanit)

De ce Buttermilk?
    In primul rand, acest buttermilk este foarte diferit de ceea ce inseamna "laptele smantanit" pentru occidentali.
    Aceasta reteta este deseori utilizata pentru a reface flora bacteriana buna - ceea ce poate fi deseori un scop greu de realizat.
    Are efecte exceptionale asupra procesului de asimilare si este o sursa excelenta de "microbi" digestivi care au o importanta cruciala.

Ingrediente pentru o portie:

* 1/4 cana iaurt proaspat, rece (preparati iaurt de casa, pentru rezultatele cele mai bune)
    * 3/4 cana apa rece, plata (sau fiarta si racita
    * 1/4 lingurita chimen macinat
    * 1/4 lingurita frunze de coriandru (denumite si cilatr, daca exista
    * sare dupa gust (dar cat mai putina)

Mod de preparare:

Bateti iaurtul cu mixerul, la viteza mica, timp de 3-5 minute.
    Apoi adaugati apa rece. Bateti din nou, timp de 3-5 minute.
    Adunati si aruncati spuma grasa care se formeaza deasupra.
    Bateti din nou si inlaturati in continuare spuma grasa daca iaurtul pare gros sau alb opac (la final, trebuie sa fie apos, dar alburiu)
    Adaugati cele 3 condimente/plante si amestecati cu lingura, doar cat este nevoie pentru omogenizarea ingredintelor.
    Se serveste la temperatura camerei.
  •  
    • 451 mesaje
    19 Iul 2006, 13:10
    0 0
    Abia acum am descoperit subiectul. Donna, mai zi ca-mi place !
    Despre bauturi digestive si racoritoare pe baza de ghimbir stii ceva? Se lasa la macerat in apa rece sau se face un fel de decoct, nu mai stiu si tare as avea nevoie, pentru stomacel.
  •  
    • 9835 mesaje
    19 Iul 2006, 13:33
    0 1
    Nefeli, ghimbirul este o planta cu efect incalzitor, stimulant. Neinsotit de alte plante, e bun pentru afectiuni ca dispepsia si starea de greata.

Daca ai gastrita, nu te sfatuiesc sa nu bei ceai de ghimbir simplu.

Ghimbirul, in general, e bine sa-l combini si cu alte plante, cu efect racoritor si calmant (chimenul este o asemenea planta) ca sa nu iti irite stomacul, dar sa poti totusi beneficia de efectele lui.
  •  
    • 1005 mesaje
    19 Iul 2006, 13:54
    0 0
    Donna si tu ce marca de iaurt folosesti ? da-mi asa o idee , care iaurt merge mai bine la retetele astea?
  •  
    • 553 mesaje
    19 Iul 2006, 16:55
    0 0
    si la noi se bea foarte mult iaurt, fetita mea prefera iaurtul cu apa minerala, sare si menta uscata
  •  
    • 9835 mesaje
    19 Iul 2006, 17:13
    0 0
    De cand prepar lassi si buttermilk folosesc iaurt de casa, facut de niste arabi. E curat-curat, din lapte de vaca, fara adaosuri dubioase.

Reteta de iaurt de casa au pus-o fetele aici, pe forum, de mai multe ori, daca te intereseaza. Daca nu as avea varianta cu arabii, cu siguranta ca m-as apuca si eu de facut iaurt.

klarisse, iaurt cu menta suna foarte interesant!
    cum se prepara? ce cantitati se folosesc din fiecare ingredient si cum se amesteca? lejer sau trebuie bagat mixerul?
  •  
    • 553 mesaje
    19 Iul 2006, 17:30
    0 0
    Donna nu stiu asa pe gramaj, noi punem un sfert iaurt si restul apa, intr-un bol de sticla (in care se serveste vinul la tara) sare dupa gust si menta asa cat iei in degete, se amesteca bine cu lingura se spumeaza (face un pic de spuma de la acid) si gata
  •  
    • 10816 mesaje
    19 Iul 2006, 17:31
    0 0
    Mesaj şters de administrator
  •  
    • 451 mesaje
    19 Iul 2006, 18:10
    0 0
    Donna, nu am gastrita, din fericire. Mai demult, dupa o masa mai grea (mai ales ca aici iesim la restaurante chiar si dupa 10-11 seara, stil grecesc rontaiam un pic de ghimbir, pentru digestie. Nu am avut reactii adverse, dar parca nu mai vreau sa-l mananc asa, crud. Cat despre iaurtel, eu mananc destul de mult si intr-adevar in ultimul timp ma simteam asa... mai "ingreunata", dar nici prin cap nu mi-ar fi trecut ca ar putea fi de la iaurt.
  •  
    • 451 mesaje
    19 Iul 2006, 18:17
    0 0
    Deviez un pic de la subiect, dar ti-au iesit pana la urma gogoselele din aluat oparit ? Si eu am patit la fel cu ele prima data, dar urmand sfaturile de aici a fost ok. Inca ceva care poate ajuta: in general stiu ca pentru toate aluaturile care trebuie sa creasca mult, se poate pune in cuptor, cat mai jos, un mic bol cu apa, pe mine m-a ajutat la paine, soufle, etc, dar eu am cuptor electric. Stiu ca e un subiect mai vechi, dar eram curioasa .
  •  
    • 553 mesaje
    20 Iul 2006, 09:23
    0 0
    asa este dalia05, la airan ma refeream si eu si la restaurantele turcesti se gaseste, dar usturoiul se pune la iaurtul acela crema, nu la asta de baut
  •  
    • 9835 mesaje
    20 Iul 2006, 14:09
    0 0
    o sa testez gogoselele peste o luna, acum tin un regim de crutare si detoxifiere a sistemului digestiv.

ghimbirul proaspat nu se foloseste crud. se rade fin si se adauga in mancare, unde prin fierbere ii dispare iuteala si ramane doar aroma. de obicei, la mancare se pune atat ghimbir proaspat, cat si ghimbir uscat.

in scop terapeutic se foloseste de obicei ghimbirul uscat, in cantitati moderate insa, pentru ca are efect fierbinte, stimulator, asa ca poate avea ca efecte secundare: iritatii gastrice, dermatologice, agitatie, marirea sangerarii menstruale etc.
    tocmai de aceea se administreaza, de preferinta, impreuna cu alte anumite plante/condimente, cu efect de prevenire a aparitiei acestor efectele secundare nedorite.

de exemplu, combinatia: lapte+ghimbir+turmeric (sofranas) este o combinatie armonioasa, un adevarat medicament.
    la fel, combinatia iaurt+ghimbir+turmeric.

au un gust minunat, amandoua

cat despre cantitati: la o cana de lapte se pune cam un varf de cutit de ghimbir si un varf de lingurita de turmeric - sau mai mult, depinde de gusturi.
    la fel si pentru iaurt.

puteti adauga si putina miere (atentie, mierea nu se pune in laptele fierbinte, pt ca incalzita prea tare devine toxica!)
  •  
    • 9835 mesaje
    20 Iul 2006, 14:22
    0 0
    klarisse, multumesc pentru detalii
  •  
    • 451 mesaje
    20 Iul 2006, 19:24
    0 0
    .
  •  
    • 451 mesaje
    21 Iul 2006, 21:17
    0 0
    Am incercat azi o supa-crema preparata la rece, din iaurt si menta :
    0,5 kg iaurt, 4 linguri ulei de masline, o mana de usturoi zdrobit, un dovlecel mic, menta proaspata dupa gust, o lingurita otet.

Se razuie dovlecelul foarte fin, se strecoara f. bine si se pastreaza sucul. Se bate iaurtul pentru 4-5 minute, dupa care se adauga treptat si batand in continuare otetul, menta, dovlecelul razuit si sucul, usturoiul si uleiul de masline. Se pune supa la frigider sa se raceasca, se serveste cu un cub de gheata si decorata cu menta. Yummy ! Seamana oarecum cu tzatziki, dar nu e asa de consistenta, si menta ii da un gust deosebit. Pentru zilele astea toride de vara, e numai buna.
  •  
    • 9835 mesaje
    21 Iul 2006, 21:44
    0 0
    Suna nemaipomenit!

...mai ales ca si eu eram in cautare de reteta de supa rece de castraveti sau dovlecel - chiar vroiam sa incerc o varianta, dar reteta ta e cu usturoi, ceea ce ma face sa o prefer

multzam mult!
  •  
    • 451 mesaje
    22 Iul 2006, 10:06
    0 0
    Pofta buna !