Mancaruri din dovlecel
-
0 0In afara de dovlecel pane nu stiu sa fac altceva. Nu imi dati niste retete?
-
Curatat,dat pe razatoarea mare.Intr-o cratita calesti putina ceapa,adaugi dovlecelul si completezi cu apa sau lapte,sau combinatie de cele doua,sau o parte lapte una smintina.Lasi la fiert,amestecind din cind in cind.Cind este fiert faci un amestec de faina/amidon alimentar cu lapte,smintina sau apa; legi mincarea + sare,piper si mult marar.Daca este prea legata atunci mai adaugi ce-ti place!
Eu una pun cam 25%apa,25%smintina si 50 % lapte.
Alaturi de aceasta mincare poti pune ce carne iti place,friptura,snitele,chiftele sau chiftelute de cascaval,cascaval pane..... -
Chiftelute
Dovlecel dat prin masina de tocat sau ras,cu cativa cartofi rasi,o ceapa,usturoi,putina faina si bicarbonat,sare,piper...Dovlecelul si cartofii scursi foarte bine,se amesteca cu celelalte ingrediente,un amestec detul de consistent,se pun cu lingura in uleiul incins.
Servesti cu sos de rosii,salate,cartofi ...Mie mi se par deliciosi! -
Dovlecei cu sunca la cuptor
Ai nevoie de: 4 dovlecei, 1 1/2 pahar lapte, 3 linguri smantana, 1 legatura marar, 100 g sunca, 60 g cascaval, 150 g unt, 1 1/2 lingura faina, sare.
Cum procedezi: Cureti dovleceii, îi tai în patru pe lungime, le scoti semintele si ii tai în doua. ii fierbi în apa cu sare câteva minute, apoi îi lasi sa se scurga. Faci un sos alb din unt, faina, lapte şi smantana, îl amesteci cu sunca taiata marunt si dovleceii fierti, ungi un vas cu unt, presari cascavalul ras, torni compozitia cu sunca si dovlecei si dai totul la cuptor pentru 15-20 de minute. -
Musaca de vinete si dovlecei
Ingrediente:
1kg cartofi, 100 ml ulei masline, sare, piper, 800 g vinete, 800 g rosii, 800 g dovlecei, 3 cepe, 5 catei de usturoi, 1kg carne tocata mixta, 450g rosii in bulion, 50g unt, 50g faina, 1l lapte, 5 oua
Preparare:
Cartofii se taie felii, se pun in tava unsa cu ulei si se condimenteaza. Se acopera cu folie de aluminiu si se coc 20 min. Legumele se curata si se taie felii. Se prajesc putin. Ceapa si usturoiul se toaca,se pun la calit. Se adauga carnea tocata si bulionul si se prajesc bine. Se condimenteaza. Compozitia de carne se aseaza peste cartofi si deasupra se pun rosii, vinete si dovlecei ca tiglele pe acoperis. Se topeste untul si se adauga faina, se toarna treptat laptele si se fierbe un sos.se adauga ouale, sare si piper. Se toarna sosul in tava si se coace 50 min. Se orneaza cu salvie. -
Pentru mine reteta perfecta de dovlecel , este in combinatie cu pestele

Imi plac la nebunie toate variantele de - musaca, mancarica .. simai ales pane .. dar din pacate nu sunt dietetice si eu asa trebuie sa mananc
Deci:
- 2pesti (macrou, cod , crap, somn ... orice tip de peste) taiat bucatele ca pentru prafit -condimentat cu sare piper vegeta
-1dovlecel mijlociu (sau 2 mai mici )
-amestec de legume mexicane -3/4 de punga - din pravalie
-2-3 rosii maricele
-3 morcovi rasi
-1 legatura patrunjel
-optional- i gutuie sau un mar feliat
Intr-un vas de iena , se pune un strat de felii de rosii , peste care jumatete de legume congelate - fierte in prealabil 10 minute -se condimenteaza , apoi vii cu feliile de dovlecel , presari morcov ras ,iarasi amestec de legume mexicane , peste care asezi pestele , si imbraci totul in felii de rosii .
Se pune la cuptor cca 30-40 min, acoperit. Ultimele 10 minute -neacoperit
Nu stiu cantitati , din pacate , pentru ca nu este o reteta .. avizata .. am facut eu dupa capul meu mai demult. Mi-a placut mult .. si de atunci .. este deliciul familiei mele in sezonul dovlecelului .
Dupa cum ati vazut , nu are nici un strop de ulei sau alta grasime .
E delicioasa mancarica pentru cine tine dieta , pentrue foooarte hipocalorica