sos bun

•  
    • 236 mesaje
    2 Iul 2006, 15:12
    0 0
    Buna fetelor,
    Va rog mult, ajutati-ma si pe mine cu o reteta de friptura cu sos. Am mancat in doua locuri, la un restaurant in Baia-Mare aripioare de pui inecate intr-un sos rosu EXTRAORDINAR si acum, de curand, in avion curcan cu un sos rosu excelent. Habar n-am cum sa fac un sos bun sa ma ling pe degete. Am tot incercat sosurile la borcan, din comert dar nici macar nu se apropie de ce mi-a ramas mie in cap.
    Va multumesc din suflet dc ati avut rabdare sa cititi ce-am scris.
  •  
    • 3198 mesaje
    3 Iul 2006, 11:18
    0 0
    Le ai cu gatitul, cat de cat? Ca sa stiu daca sa-ti dau sugestii vagi sau sa te iau de manutza mai in detaliu...
  •  
    • 9835 mesaje
    3 Iul 2006, 11:54
    0 0
    Friptura cu sos rosu:
    Calesti 2-3 cepe taiate solzisori, un morcov si o bucata de telina rase fin. Adaugi 1-2 linguri de bulion, il lasi sa se caleasca si el putin, apoi adaugi rosiile decojite, curatate de seminte si tocate marunt. Acoperi cratita, ca sa nu se piarda aromele. Lasi sa fiarba bine, apoi adaugi busuioc, cimbru, piper, usturoi (eventual, putina nucsoara macinata si o foaie de dafin), sare sau vegeta. Lasi sosul sa mai dea in cateva clocote, apoi il torni peste carnea deja rumenita si fierbinte si bagi totul la cuptor pt cca 15 minute (ca sa se intrepatrunda gusturile).
    La servire, presari cu patrunjel.

Poti sa nu pui deloc bulion - sosul iese mai usor, dar nu la fel de colorat si concentrat.

Eu una n-as fi prea sigura ca sosurile din mancarea din avion sau restaurant sunt 100% naturale. Aproape sigur contineau ceva chimicale, potentiatori de gust... Daca se pun potentiatori de gust pana si in aluaturile folosite in pizzerii, cu certitudine ca substantele astea au ajuns demuuuult si in mancarea din restaurante.

Oricum ti-ar iesi sosurile facute acasa, cu manutzele tale, tine minte ca: "Mancarea din amintiri e intotdeauna mai buna decat cea din farfurie."
  •  
    • 229 mesaje
    3 Iul 2006, 17:16
    0 0
    Dar sos alb bun stie cineva sa faca? Bechamel? Eu as vrea sa-l pun peste paste.
  •  
    • 169 mesaje
    3 Iul 2006, 18:26
    0 0
    la sosul alb pui unt sau ulei de masline
    faina calesti putin si pui lapte ,eu pun si un pic de smintina si rad un pic e nucsoara,dar la sosul de paste eu mai adaug si putin parmezan si apoi peste paste pun piept de pui ,ardei rosu calit putin,si mai poti folosi si carne daca ti-a ramas stiu eu de la masa de prinz
    imi plac pastele cu vegetale
    cu dovlecei taiati fidelute ,ardei,ceapa
    ciuperci toate taaite fidelute si ce vegetale mai aveti la indemina,
    stropite cu ulei de masline,sare,piper vegeta putin 2 catei usturoi, se dau la cuptor ,se combina cu pastele fierte busuioc si parmezan sau ce brinza aveti la indemina
  •  
    • 236 mesaje
    3 Iul 2006, 19:16
    0 0
    Multumesc mult de raspuns. chiar am sa incerc prima reteta, suna bine de tot si am sa revin cu impresii despre cum a iesit.
    Oricum, mai astept si alte sugestii. E tare bun site-ul asta, am invatat atatea lucruri de care habar n-aveam. Vorba cantecului: "ce bine ca esti..."
  •  
    • 1077 mesaje
    4 Iul 2006, 10:01
    0 0
    Un sos extrem de dietetic si foarte gustos.
    Pui patru rosii la copt in cuptor, cca. 15 minute. Cureti rosiile de coaja si le dai prin mixer. Adaugi putin ulei de masline, un strop de vin rosu, cimbru, busuioc si orice alt condiment care iti place (piper de exemplu), jumatate de lingurita rasa de zahar. Mai mixezi odata. Este un sos super pentru pizza si pentru friptura. Si extrem de sanatos.