Mancaruri traditionale romanesti!

•  
    • 22 mesaje
    28 Iun 2006, 16:28
    0 0
    Buna fetelor, ce spuneti sa schimbam impresii,retete de bucate traditionale romanesti?
    cicionedas,cum faci tu micii acasa?Sa incerc si eu,poate se apropie mai mult la gust cu cei din Ro decat astia de cumparat.Cu prima ocazie cand ajung acasa o sa ma aprovizionez si eu cu bors la pliculete,mersi de idee!
  •  
    • 1188 mesaje
    28 Iun 2006, 16:55
    0 0
    Buna ,

Iti dau reteta originala si iti spun cum am adaptat-o eu :

- 1 kg carne de v.aca (ceafa);
    - 200 g seu de v.aca ;
    - condimente : piper, ienibahar, coriandru, cimbru,
    - 3-4 catei de usturoi;
    - sare ;
    - 1 lingurita cu varf bicarbonat.

Eu nu gasesc aici seu de v.aca, asa ca iau de obicei, in amestec, 1,2 kg carne mai grasa de v.ita si de oaie.
    Se mai trece o data prin masina , daca este deja tocata; daca nu, de cel putin 2 ori (trebuie sa rezulte foarte fina).

Usturoiul se zdrobeste impreuna cu o lingurita rasa de sare, cu dosul unei linguri, adaugand 200 ml apa calduta si amestecand bine.
    Apoi, se strecoara peste carne, adaugand si bicarbonatul.
    Pentru aroma se pune cate un varf de lingurita cu ienibahar si coriandru; in lipsa lor se poate pune o lingurita rasa de cimbru pisat.
    (Eu nu am avut toate "minunile" astea, dar au iesit buni cu un praf de cimbru si unul de piper).
    Tocatura se amesteca si se bate bine cu mana pana cand se omogenizeaza, apoi se pune intr-o punga de nailon si se introduce in frigider, unde se lasa pana a doua zi.
    Se ung palmele cu ulei si se modeleaza mititeii.

Sa stii ca ies buni dar ceva mai uscati decat cei pe care-i mananc de obicei in RO. Aici stiu sigur ca e din cauza carnii (oricat de grasa ar fi, tot "seaca" este) , tu poate ai noroc sa gasesti o carne mai buna acolo.

Succes si pofta buna!
  •  
    • 9835 mesaje
    28 Iun 2006, 17:07
    0 0
    ara, iata o reteta de mici, de la Pastorel Teodoreanu citire. mai traditionala de-atata nici ca se poate

"Mititeii

Carne de vita de la ceafa sau de la coada, sau pulpa - capacul. La 1 kilodram de carne 1/4 seu gros si curatat de piele. Carnea, impreuna cu seul, se trece de 2 ori prin masina de tocat. Se adauga in carne miez de franzela (de marimea unei lamai), muiat in mujdei de usturoi, sare, o lingurita de mirodenii: enibahar, chimen (daca vrei), piper si o jumatate lingurita bicarbonat. Framanti pana se face o pasta omogena. Uzi cu apa un fund de lemn si palmele. Sucesti cate o bucatica pe masa pana obtii forma cilindrica stiuta. Tai in bucati potrivite si-i asezi umezi pe-o farfurie. Ii pui la rece cateva ore. Pui gratarul incins pe care ai asezat un rand de mititei, la foc moale. Cat stau la foc, ii invartesti pana se intaresc. Dupa ce s-a prajit o serie, seservesc intr-un vas acoperit si incalzit (altfel se sleiesc din cauza seului). In timp ce se consuma o serie, se pune la foc seria urmatoare. Prajirea trebuie sa se faca incet, ca sa nu se pripeasca in exterior, ramanand cruzi la mijloc."

Cand fac mititei, eu urmez cuvant cu cuvant reteta lui Pastorel (mai putin partea cu seul, adica grasimea . prefer sa aleg o carne de vita mai grasa - oricum, miezul de paine muiat in mujdei face mititeii mai pufosi), si de fiecare data constat ca este formidabila.
  •  
    • 1188 mesaje
    28 Iun 2006, 17:14
    0 0
    donna, dar se fac in aceeasi zi ?

Trebuie s-o incerc si eu pe asta, pare mai comoda cu paine muiata in usturoi
  •  
    • 9835 mesaje
    28 Iun 2006, 17:22
    0 0
    da-da, in aceeasi zi, dar e musai sa stea macar 2-3 ore la frigider - nu stiu ce reactii chimice au loc, da' daca nu lasi amestecul sa stea la rece, mititeii nu prea ies fragezi si suculenti (am patit-o, si nu o data ).

probabil bicarbonatul face vreo smecherie...

cat despre miezul de paine inmuiat in mujdei: mujdeiul sa fie cat mai concentrat, iar painea cat mai putin stoarsa. in caz ca, la framantat, carnea devine prea vartoasa, ii mai poti adauga niste mujdei, ca sa se mai inmoaie (dupa parerea mea, defectul major al carnii de mititei din comert consta in lipsa usturoiului, care da savoarea specifica)

carnea trebuie framantata pana se leaga bine de tot si capata o consistenta oarecum pufoasa, aproape ca un aluat.
  •  
    • 1188 mesaje
    28 Iun 2006, 17:32
    0 0
    Multumesc, trebuie s-o incerc !
  •  
    • 169 mesaje
    28 Iun 2006, 18:15
    0 0
    buna fetelor
    vreau sa imi dau si eu cu parerea la preparea mititeilor.eu folosesc in parti egale carne de vita ,porc si de oaie si fetelor daca este prea grasa iese grasimea din ei ,deci sa fie potrivita
    Eu fierb oase de vita cu maduva si lasa sa fie numai un pic calduta ca de piine si framint compozitia pina este ca o pasta moale,pun piper ca imi place mai condimentat putina boia,sare si o lingurita de bicarbonat la 1 kg de carne
    puteti pune nu mult sa nu aibe gust tare de cimbru si usturoi facind mujdei cu zeama de carne .Se lasa la rece dar eu ii fac seara si ii prepar a doua zi.Imi ud miinile cu apa si dau forma de mititei ,apoi ung gratarul si credeti-ma intotdeuna ies pufosi nu uscati .Eu apas pe ei si daca sunt asa ca buretele ei sunt gata
    sper ca v-am fost de folos
    se poate pune si apa ,secretul este sa fie carnea ca o pasta moale asta ii face sa fie suculenti si pufosi..
  •  
    • 18 mesaje
    28 Iun 2006, 18:19
    0 0
    minunata idee...iar reteta e mici e atat de bine venita...abia astept sa o incerc...culmea eu ca atunci cand eram in tara nu ma omoram dupa mancarurile traditionale...insa de ceva vreme innebunesc la gandul sarmalutelor...ciorbelor acre...tochiturii...sa mai continui?? mi-a adus mama niste bors magic din romania si mai ca ciorba incepe sa semene cu cea de care imi aduc eu aminte...
    stie cineva cum se face afinata? am vreo 2-3 kilograme de afine si vreau sa fac ceva cu ele inainte sa se strice...sau daca nu afinata poate aveti alta idee...
  •  
    • 9835 mesaje
    28 Iun 2006, 22:30
    0 0
    In caz ca te intereseaza, de la Valeriu Popa citire:

Vinul de afine
    - recomandat in ateroscleroza, constipatie, colita, insuficienta biliara, diabet, diaree.
    Se fierb, la foc mic, 500 gr. afine cu 2 pahare apa, timp de 15 minute. Se adauga 1 litru de vin rosu si se prelungeste fierberea cu inca 15 minute. Se lasa sa se raceasca si se filtreaza. Se imbuteliaza.
    Se iau cate 25 ml., de 3 ori/zi, cu 15 minute inainte de masa.
  •  
    • 18 mesaje
    28 Iun 2006, 23:36
    0 0
    donna...multumesc frumos, sa stii ca pun de-un vin cu afine diseara..stiu ca afinele au proprietati curative extraordinare, sa nu mai vorbim de antioxidanti, asa ca uite o idee excelenta sa imbin utilul (curativul) cu placutul
  •  
    • 22 mesaje
    29 Iun 2006, 07:52
    0 0
    Multumesc fetele,o sa incerc si eu sa fac mici acasa,cu partea cu seul cred ca urmez sfatul donnei,cu carnea mai grasa,ca nu am idee pe aici de unde sa gasesc seu de cumparat!
    Am retinut si reteta vinului de afine.

Daca tot suntem la preparate facute in casa,vreo reteta gustoasa de pateu de ficat facut in casa stiti?
  •  
    • 22 mesaje
    29 Iun 2006, 08:00
    0 0
    Si sa contribui si eu cu o reteta traditionala de-a noastra,o aveam in caietul meu de retete,scoasa dupa o carte veche de bucate,de prin 68,care din pacate nu o mai am,am imprumutat-o la cineva si am ramas fara ea.Ce retete faine erau acolo,am ramas doar cu cateva ce apucasem sa le scriu pe un caiet!

Tocanita de ciuperci cu pui

1 piept de pui dezosat (taiat cubulete);
    1/2kg ciuperci proaspete;
    1 ceapa potrivita;
    1 lingura faina;
    1 lingura pasta de rosii;
    2-3 catei de usturoi;
    sare si piper dupa gust;
    1 cescuta de ulei.

Se caleste ceapa si usturoiul in ulei. Dupa ce s-au inmuiat se adauga pieptul de pui si se caleste pina isi schimba culoarea, dupa care adaugam ciupercile taiate, le calim si pe ele putin, saram si piperam dupa gust, adaugam 1 cescuta de apa si lasam sa fiarba la foc mic aproximativ 15 min.

Faina, pasta de rosii se amesteca cu 1 ceasca de apa si se adauga peste ciuperci, mai fierbem aproximativ 10-15min., pana se leaga sosul.
  •  
    • 22 mesaje
    29 Iun 2006, 08:10
    0 0
    Si inca o reteta a lui Radu Anton Roman,tot de pui.

"Pui la cuptor, taranesc":
    - 1 pui
    - maruntaie pui;
    - 300 ml smantana;
    - 200g unt (1 ceasca ulei)
    - 1 lingura pasta usturoi;
    - 3 legaturi patrunjel;
    - sare, piper dupa gust.
    -Mai intai se grijeste bine puiul;
    -Se toaca maruntaiele si patrunjelul, se amesteca cu jumatate din unt, putina sare si piper;
    -Se freaca pasarea cu sare, piper si zeama de usturoi;
    -Se umple burta puiului cu tocatura cu unt, se coase;
    -Se freaca o tava cu margini inalte cu unt - sa balteasca;
    -Pe fundul tavii se pune un gretar din cateva betigase subtiri, in crucis, sa nu atinga pasarea metalul, ca nu-i bine;
    -se pune in cuptor, la foc iute la inceput, sa prinda culoare;
    -S-a ingalbenit, deci focul devine potrivit; vreme de o ora si jumatate - daca-i pui de curte - urmeaza o operatiune de turnat-uns linguri de smantana;
    -Dupa ce s-a terminat smantana, se ia zeama din tava - untul din umplutura s-a topit si a curs, ingemanandu-se cu smantana - si se unge, pana ce puiul s-a patruns si sub coaja galben-maronie e numai dezmierdare si inefabil;
    -Sosul fiebinte, amestecat cu zeama de usturoi, se ofera alaturi, in "sosiera".
  •  
    • 1188 mesaje
    29 Iun 2006, 21:53
    0 0
    mmm, ara, tocanitza aia nu-i deloc o idee rea ! Nici nu mai tin minte de cand n-am mai mancat...
  •  
    • 13910 mesaje
    29 Iun 2006, 23:12
    0 0
    Minunat ca ai adus vb. de r. a. roman.....
    Incercati si luati cartile lui......
    Gasiti acolo retete romanesti.....
    Eu asteptam si aici, hai, ca nu aveti numai retete de mici, nu? (eu prefer sa-i iau de la "la fourmie" -e cel mai gustos amestec, nu te mai chinui sa faci acasa, incercati!-
  •  
    • 9835 mesaje
    30 Iun 2006, 10:28
    0 0
    Din "Mesele batranilor nostri" (articol din Almanahul Literar Gastronomic, editia 1983):

"Tocana

Se lua cap de piept de vaca, se prajea, rumenindu-se in untura infierbantata, dupa care se scotea de-o parte, pentru ca in ce ramanea sa se caleasca ceapa si apoi sa se stinga cu bulion si cu supa de oase. Acum se baga carnea si se lasa sa zaca clocotind pe putin doua-trei ceasuri bune, cu cimbru de anul trecut si cu usturoi. Osebit, se fierbea cu untura si cu zeama de oase, un popor de legume, o incantare de culori si de aburi cu miros: varza alba de Buzau, cartofi sapunari, din cei care nu se sfarma la fiert, bame Sultane, lungi de o palma, dovlecei unguresti - numiti prin birturi "democrati cu fustanele" - fasole lata, galbena, ardei grasi, vinete, morcovi si telina si conopida pitica. Se dadeau la cuptor pentru putin vreme. Urma fragezimea, momitele - si ele prajite in tigaie, iar peste carne si acestea, maduva taiata. Peste legumele fierte se asternea sucul carnii si se amesteca. In grija de acum a bucatarului, carnea fara os se aseza intr-o parte a unei lungi tavale de arama, se adaugau - ca sa fie si sa dea gustul din urma - rosii taiate felii si agurida de struguri, de cealalta toate celelalte, si se mai adaugau, dupa limba dumnealui, piperul si sarea, potrivindu-se. Peste acest balamuc de zemuri si de fructe ale pamantului se turna, ca dintr-al altuia, vinul, si se dadea fatza mancarii cu patrunjel tocat. Nu statea la cuptor nici cat o mica de ceas."
  •  
    • 9835 mesaje
    30 Iun 2006, 10:51
    0 0
    ara, cat despre pateul de ficat:

un morcov, o radacina de patrunjel, o ceapa, 1-2 foi de dafin si cateva boabe de ienibahar se fierb bine-bine. apoi, in aceeasi zeama, se adauga la fiert si cca 0,5 kg de ficatei de pasare (ficateii nu se lasa la fiert prea mult, ca sa nu se intareasca si sa nu devina prea "seci").

toate acestea (mai putin dafinul si iehibaharul) se scot, se scurg, si, dupa ce se racoresc nitel, se maruntesc bine de tot in blender (atentie: daca ficateii si legumele apuca sa se raceasca de-a binelea, se intaresc si nu prea mai poti face o pasta fina din ele).

in pasta rezultata se incorporeaza, frecand cu nadejde (sau cu mixerul), margarina sau unt moale (proportia ar trebui sa fie cam 60-70% pasta de ficat si 30-40% margarina/unt).

la sfarsit, se adauga sare si piper, dupa gust. (eu pun si un picutz de praf de nucsoara, ca-mi place aroma si usureaza digestia)
  •  
    • 22 mesaje
    30 Iun 2006, 12:38
    0 0
    Multumesc donna!
    Si mai adaug o reteta simpla si gustoasa de branza topita facuta in casa,se face extrem de usor, are un gust deosebit, puteti imbogati cu marar, chimion, ciuperci etc.!

500gr.brinza de vaci se amesteca cu o lingurita de bicarbonat si se lasa la temperatura camerei 2 ore. Apoi se pune castronul peste un vas in care fierbe apa si se amesteca usor, nu continuu pentru ca nu se prinde, nu se afuma. Incepe sa se inmoaie si atunci adaugam o jum.pachet de unt (100 grame). Se amesteca pina se topesc toate cocoloasele din brinza de vaci. Dureaza cca.15 minute.Nu fierbeti !! Trebuie numai sa se topeasca si nu se prinde, nu se afuma asa ca nu trebuie sa amestecati continuu. Se pune in forme sau in castronel ca sa se raceasca.
  •  
    • 9835 mesaje
    30 Iun 2006, 14:26
    0 0
    ara, multumesc pentru reteta de branza topita, suna excelent - si zau, o branzica topita facuta in casa, fara aditivi si conservanti, trebuie sa fie un adevarat deliciu
  •  
    • 22 mesaje
    30 Iun 2006, 16:03
    0 0
    Donna asa este,si eu sunt pro preparatelor facute in casa,le gasesc mult mai sanatoase si sunt intr-adevar si gustoase.

Si o reteta de cascaval facut in casa,iese gustos tare.

1 kg branza vaca, 2-3 linguri branza oaie (optional),1 l lapte, 1 pachet margarina/unt (250 g), 2 oua, 1 lg sare, 1 vf cutit bicarbonat.
    Branza de vaci faramitata se "scapa" in lapte clocotit. Se va alege rapid branza de zar si imediat (daca o lasi pe foc se reamesteca) se pune la scurs (intr-un tifon dublu ). Se lasa la scurs cam 12h (peste noapte).
    Branza astfel obtinuta (este foarte tare) se da prin razatoarea mica. Impreuna cu branza de oaie, 2 oua batute, margarina taiata bucati, sare si bicarbonat sodiu se pun la foc potrivit si se amesteca incontinuu, pana cand amestecul devine o pasta cleioasa (rabdare sa devina cu adevarat cleios, nu luati de pe foc imediat ce par a se fi amestecat, chiar daca se prinde de cratita). Pasta se rastoarna intr-un castron (o forma oarecare) unsa cu unt sau cu ulei (se va desprinde mai usor). se lasa la racit, apoi se rastorna din forma.