Strudel ?

•  
    • 357 mesaje
    7 Mai 2006, 17:33
    0 0
    Sau nu neaparat strudel, as vrea sa fac ceva gen "fornetti", adica niste strudele micutze cu umplutura de mere, branza, cascaval, caise, visine .... Avetzi vreo retzeta pentru asa ceva ?
  •  
    • 412 mesaje
    7 Mai 2006, 19:40
    0 0
    dak tz`ash spune ce metoda e pt a face foietaj te apuca noaptea asa ca ...mai bine te duci`n comertz si cumperi foietaj ajungi acas`il umpli cu ce vrea inimioara ta si`l faci`n ce forme vrei tu si`l bagi` la cuptor si iese bun!!!!
  •  
    • 357 mesaje
    7 Mai 2006, 21:52
    0 0
    Bun, sa spunem ca iau foietaje din comertz. Dar restul ?? Pentru ca nu am idee nici umplutura cum se face, adica ce trebuie pus pe langa fructe, cat zahar se pune , nici cat se lasa la cumptor, nici daca se mai da cu ceva pe deasupra, etc ....
  •  
    • 9835 mesaje
    8 Mai 2006, 00:10
    0 0
    Cumperi foietaj (NU foi) pentru placinta (iti recomand marca bella). Il lasi sa se dezghete, cat sa fie maleabil, dar inca rece.

Umplutura:
    Cureti merele, le razi sau le tai felii (eu prefer sa le tai felii).
    Le pui intr-o cratita de teflon si le calesti in ulei.
    Dupa ce se racesc, adaugi zahar (dupa gust) si scortisoara macinata.
    Daca merele sunt zemoase, e bine sa adaugi putin pesmet, ca sa nu se scurga umplutura din strudele.

Pe o planseta, tai foietajul in bucati, dupa cum doreste inimioara ta. Pui umplutura si impaturesti bucatile de aluat. Apoi le asezi in tava, la distanta unele de altele. (In principiu, dintr-un pachet de foietaj iti ies 2 tavi de strudele.)

Ungi strudelele cu ou batut, apoi le dai la cuptorul bine incins, mai intai la foc mai mare (pana se umfla foietajul), apoi dai focul mai mic. Atentie, se fac destul de repede.

Cu acelasi tip de foietaj poti face pateuri cu branza sarata sau dulce, cu spanac, cu ciuperci, cu carne...
  •  
    • 169 mesaje
    8 Mai 2006, 00:29
    0 0
    Buna!
    Aluatul de foietaj dupa ce ai lasat sa se dezghete presari faina,si intinzi apoi tai cu cutitul caldut dreptunghiuri{cutitul il bagi in apa mai calda ca alutul sa se taie bine)si pui in acel forme rotunde iar peretii aluatului sa fie ridicat in sus sa fie aluatul ca o cupa ungi cu ou batut sa aibe culoare frumoasa la coacere si poti pune dupa coacere budinca de vanilie,si fructe (capsuini ,zmeura fragi ,mure caise ce fructe vrei si ai tu)apoi dizolvi gelatina cu un pic apa calduta si un pic de zahar dai pe fructe sa luceasca un pic si decorezi cu frisca ,faci in rest si fructele le asezi in cupa dupa imaginatia ta si decoratul cu frisca la fel

Sau intinzi aluatul bine si pui mere pe care la razi pui un pic de zahar suc de lamiie un pic sa nu isi schimbe culoarea
    si lasi un pic.Le storci de zuc si asezi pe foaia de placinta,si presari scortisoara si rulezi .si poti sa dai cu un ou pt luciu si coacere frumoasa si lasi cam jumate de ora sau trei sfert de ora sa fie asa aurie la culoare
    Poti cind s-a racit sa pudrezi cu zahar sau sa o lasi asa.Asa faci cu orice fructe ,cirese ,capsuni,cu dovleac
    caise,prune etc.poti face cu brinza de vaci si adaugi galbenuse de ou cam 2,3 zahar ,vanilie si daca brinza e subtire sa pui un pic de gris.
    Sau poti combina brinza de vaci ,cu brinza telemea ,spanac (care il pui un pic sa clocoteasca in apa,se toaca si combini cu brinza 2 ,3 galbenuse si le rulezi,sau tai patrate pui compozitia si faci triunghiuri la care apesi marginile,sa fie lipite bine sa iese nimic afara ...le faci cat de mari vrei tu..poti face numai cu brinza de vaci si telemea..poti face si cu carne cu ciuperci ,condimente ... calesti o ceapa mare ,2 catei de usturoi 2 oua carne tocata de care ai tu,frunze de patrunjel ,piper sare vegeta si sa fie un pic picant,mie imi place sa pun si ciuperci in carne
    coacerea depinde de cuptorul tau care ai
    culoarea sa fie rumena.
    sper ca am fost de folos
    si vezi ca mai sunt retete la placinte daca mai vrei mai multe
  •  
    • 357 mesaje
    8 Mai 2006, 09:08
    0 0
    Multzumesc fetele, astazi am de gand sa fac ... ma dezmeticesc putin si ma duc la alimentara. Ce mai vroiam sa intreb ... pot sa folosesc si fructe de compot nu ? Ma gandeam sa cumpar compot de visine (fara samburi) ca-s acrisoare, si compot de caise. Mere si branza am deja.
  •  
    • 357 mesaje
    8 Mai 2006, 11:48
    0 0
    Eh .. ma duc sa cumpar pana la urma. Ce-o iesi o iesi
  •  
    • 357 mesaje
    9 Mai 2006, 14:20
    0 0
    Sa nu uit ... am facut pateurile (sau strudele, sau fornetti, ce-or fi ) dupa retzeta donnei si au iesit foarte bune. Am facut doar cu mar, branza, visine si ciuperci. Cele cu visine au cam curs .... dar au fost delicioare, din doua tavi nu a mai ramas pana azi mai nimic
  •  
    • 9835 mesaje
    9 Mai 2006, 19:20
    0 0
    bravooooooo! e misto de tot ideea cu visinele, o s-o incerc si eu.

data viitoare, dca vrei, poti sa incerci sa faci altfel de strudele, in foi de placinta (NU foietaj!):

- calesti cam 1 kg de mere
    - imediat dupa ce le iei de pe foc, adaugi o mana de stafide si cateva nuci prajite si maruntite
    - dupa ce se raceste amestecul, ii pui zahar si scortisoara (poti sa pui si-un plic de zahar vanilat, daca vrei)

din cantitatea asta de umplutura iti ies 2 strudele mari (sau rulade, cum vrei sa le zici)

imparti foile de placinta la 2 - intr-un pachet sunt de obicei 14 foi, deci cam 7 pentru fiecare strudel.

pe o planseta asezi 4 foi, suprapuse, ungand-o pe fiecare in parte cu un picutz de ulei. peste ele, intinzi jumatate din umplutura. deasupra lor pui celelalte 3 foi, tot asa, unse nitel de tot cu ulei. rulezi strudelul, inchizand cat mai bine capetele, ca sa nu curga umpluruta. apoi il iei usurel si-l asezi in tava, dupa care construiesti si al doilea strudel si-l pui si pe el langa celalalt.

le ungi bine cu ou batut, apoi le lasi vreo 5 minute, pentru ca oul sa umezeasca bine foile de aluat (ca sa nu se usuce prea tare in timpul coacerii).

le bagi la cuptor, la foc potrivit, pana se rumenesc. dupa ce le scoti, acoperi tava imediat cu un stergar sau chiar cu o bucata de folie de aluminiu, ca sa nu se usuce foile prea tare.

dupa ce s-au racorit nitel, le pudrezi cu zahar.
  •  
    • 357 mesaje
    10 Mai 2006, 09:12
    0 0
    Hmmmm ... suna bun ce zici tu acolo Poate ca au inceput sa ma apuce celebrele pofte pentru ca aseara iar vroiam sa fac pateuri doar ca nu mai aveam ingrediente si era tarziu . As face azi ... astea tot atat de repede se fac ? Celelalte erau gata in vreo 15 minute de stat la cuptor (eu tot am o fobie sa nu mi se arda ce fac).
  •  
    • 9835 mesaje
    10 Mai 2006, 10:23
    0 0
    da, tot repejor se fac

umplutura, daca stai sa te gandesti, e deja calita - doar foile de aluat (care sunt subtirele si se fac repede) mai trebuie sa se coaca.
    din cauza asta, cam tot ceea ce inseamna pateuri sau placinte din foietaj sau foi, ar trebui sa aiba umplutura deja calita. (de ex: mere, carne, ciuperci, spanac)

ca sa nu stai cu grija ca ti se pot arde bunatate de pateutze sau strudele, poti sa procedezi astfel:
    cand bagi tava la cuptor, acesta sa fie deja bine incins (cu flacara reglata la mediu)

bagi tava, apoi 10 minute poti sa stai linistita la tv

apoi te duci si verifici stadiul de coacere. daca este avansat, dai focul mai mic, ca sa n-ai surprize.

dupa care verifici ce-i in cuptor cam din 5 in 5 minute. (mai mult de 2-3 drumuri pana la bucatarie n-ai cum sa faci)

cat despre ruladele cu mere, stafide si nuci, sunt de mare exceptie (e o reteta luata dintr-o revista nemteasca) stafidele, puse in merele calite inca fierbinti, se hidrateaza pana se fac rotunde, iar nucile prajite se inmoaie si ele nitel - in combinatie cu merele si aroma de scortisoara si vanilie iese o umplutura de te lingi pe degete.

si e atat de simplu de facuuuuut!!!!
  •  
    • 9835 mesaje
    10 Mai 2006, 10:28
    0 0
    dupa ce te mai exersezi nitel, daca vrei, poti sa ma tragi de maneca ca sa-ti spun cum poti sa faci tarte cu fructe din foietaj
  •  
    • 357 mesaje
    10 Mai 2006, 10:31
    0 0
    Ueeeaaaaaa ... imi ploua in gura Gata ma duc sa cumpar ce-mi trebuie
  •  
    • 272 mesaje
    10 Mai 2006, 10:41
    0 0
    donna, te trag eu de maneca, ca am trecut la avansati
    multumesc anticipat!
  •  
    • 9835 mesaje
    10 Mai 2006, 11:17
    0 0
    acusica...

se taie foietajul in patrate cu latura de cca 10 cm.

pe margini se fixeaza fasii de foietaj (cca 2 cm latime), dupa cum urmeaza:
    - se pune la indemana un castronel cu apa.
    - se inmoaie degetul in apa si cu el se umezesc patratele de aluat, de jur-imprejur
    - deasupra marginilor astfel umezite se aseaza fasiile de foietaj.

rezulta niste patrate "inramate" prin suprapunere, care se ung cu ou batut si se coc la cuptor, ca niste pateuri obisnuite.

dupa ce se racesc, decupati cu ajutorul unui cutit "carapacea" din centrul patratelor (rezultata prin umflarea la copt) - obtineti tarte de forma patrata, cu margini inaltate si o adancitura la mijloc.

in adancitura din centru puneti pudding de vanilie, rece. deasupra, se orneaza cu fructe proaspete (visine, cirese, capsuni, felii de mere, caise, piersici, boabe de struguri, kiwi etc) sau fructe din compot: pere, piersici etc etc...

in cazul visinelor, daca sunt prea acrisoare, va sugerez ca, dupa ce le scoateti samburii, sa le amestecati cu putin zahar, sa le lasati asa cca 1 ora, apoi sa le scurgeti bine inainte de a le pune pe tarta.

in mod ideal, ornamentele de fructe ar trebui unse cu gelatina pt prajituri (dr oetker, de pilda), ca sa nu se usuce/innegreasca.

tartele astea pot fi facute si de forma rotunda, decupate cu ajutorul a 2 pahare cu diametru diferit (cred ca va imaginati cum, ca sunteti fete istete) - dar, dupa parerea mea, in felul asta se pierde inutil o buna parte din foietaj.

in mod similar puteti face cremsnit: dupa ce ati umplut adancitura cu pudding de vanilie, asezati deasupra carapacele decupate in prealabil, apoi pudrati cu zahar.
  •  
    • 357 mesaje
    10 Mai 2006, 12:33
    0 0
    Eu ma apuc de strudel
  •  
    • 247 mesaje
    10 Mai 2006, 14:09
    0 0
    si pentru cremsnit cam ce cantitate de pudding ar trebui?la un pachet de foi?
  •  
    • 357 mesaje
    10 Mai 2006, 15:02
    0 0
    Placintzelele sunt la cuptor de 10 minute si deja miroase demential in casa, iubitul meu si cumnatzelul saliveaza nu mai au rabdare
  •  
    • 9835 mesaje
    10 Mai 2006, 16:30
    0 0
    harnicutza lu' mama
  •  
    • 9835 mesaje
    10 Mai 2006, 16:42
    0 0
    animor, eu n-am facut niciodata un pachet intreg o data, ca ar fi iesit o cantitate prea mare (si suntem numai doi in casa)

asa ca am folosit aluat cat sa coc tarte intr-o singura transa (tava) - asta inseamna ceva mai mult de 1/2 din foaia de foietaj care se afla in pachet, pentru care e suficient un plic de pudding dr oetker (preparat cu 450 ml lapte, nu 500 cat scrie pe plic - ca sa iasa prea flescait ).

oricum, tartele nu trebuie umplute cu prea mult pudding. cam 1 - 1 1/2 lingura de pudding la fiecare tarta e suficient, ca oricum ii pui si fructe

pt cremsnit, merge sa pui mai mult pudding, asa ca ti-ar trebui vreo 2 plicuri. si daca-ti ramane in plus, nu cred eu ca ramane nepapat