Metode de vopsire a oualor de Paste
-
1 0Ce metode folositi pentru vopsirea oualor de Paste?
-
Eu cumpar vopsea din aia greceasca, care se aplica "la rece".
Fierb ouale "cleioase" (asa ii plac sotului meu, care are o trauma legata de ouale rasfierte, cu galbenusul verde, pe care le-a mancat la gradinita
), le las sa se racoreasca, apoi le scufund in vopseaua dizolvata intr-un castron (cf. prospectului).
Fata de prospect, am mai venit cu niste idei: pe fundul castronului pun o bucata de tifon, ca sa nu se zgarie ouale, pe care le intorc usurel de pe-o parte pe alta (ca sa nu iasa decolorate in zona tifonului). SI: vopsesc si cateva oua bicolore, scufundandu-le pana la jumatate intr-o culoare, iar cealalta jumatate in alta culoare.
Cand foloseam vopsea care se aplica prin fierbere, legam si eu ouale in ciorapel, cu frunzulite diverse si cu figurine decupate din hartie (puisori, gaste, ratze, "omuleti in hora", buline, patratele, triunghiulete etc etc).
Sfaturi:
1. Pentru ca desenul frunzelor sa iasa mai frumos, frunzele se pun cu partea cu nervuri inspre coaja oului.
2. Se leaga strans intr-o bucata de dres cat mai subtire, in asa fel incat firul cu care s-a facut legarea sa ramana suficient de lung incat sa poata fi lasat in afara craticioarei in care fierbe vopseaua.
3. Dupa ce ouale s-au fiert/vopsit, se scot usurel, ridicandu-le din craticioara cu ajutorul firelor
si se pun pe o bucata de panza (care absoarbe excesul de vopsea).
4. Ciorapelul se scoate imediat, cat e oul ud si fierbinte, taind nodul de ciorap si desprinzand rapid frunzulitele (altfel, daca frunzulitele apuca sa se usuce, de cele mai multe ori raman fragmente din ele fixate definitv pe ou, de nici cu lama nu se mai pot scoate).
5. Ouale se lasa sa se raceasca, apoi se ung cu ulei, cu ajutorul unei bucati de tifon.
Pentru ouale cu decoratiuni facute din hartie decupata:
1. hartia trebuie sa fie alba (cerneala tipografica ar pata ouale)
2. ca sa nu alunece pe coaja oului, figurinele de hartie trebuie udate in prealabil
3. se leaga in ciorapel etc etc
Foarte dragute ies ouale cu bulinutze, cele cu patratele+triunghiulete (iese un desen "mozaicat") si cele care au de jur-imprejur "hora de omuleti" (cum decupam noi la gradinita)
Iar pt cine are copii, cele cu puisori si ratuste sunt grozave.
-
Eu stiu o singura metoda pt vopsirea oualor, cea cu foile de ceapa+dres+frunzulitze din gradina.
Bunica mea (de la care am invatat si eu) procedeaza astfel: fierbe foile de ceapa in apa (foi cat mai multe). Le da cateva clocote, asa, dupa care le lasa sa se raceasca. Intre timp pregatim ouale (frunzulitele de trifoi, leustean sau alte chestii care iti par interesante, dupa imaginatie - prinse in dres).
Dupa ce s-a racit apa, se pun ouale si se fierb. Bunica mea le lasa acolo, asa, pana se raceste apa din nou. Dupa aceea le scoatem, le curatam de frunze si dres, iar dupa ce se usuca le ungem cu ulei.
Asta e SINGURA modalitate pe care o cunosc, si am deschis topicul din dorinta de a afla noi retete. Am auzit ca unele fete vopsesc ouale cu hartie creponata. Aveti cunostinta de asta? Sau de ALTE metode de vopsire naturala a oualor (tot pe baza de plante, dar sa iasa alte culori)?? -
Pt. clau
eu pun file de ceapa (multe foi) si apa si ouale (spalate cu apa calduta si detergent si limpezite in apa rece)toate deodata in cratita si le dau la fiert. din momentul in care incep sa fiarba le las in 10 min. le dau deoparte la racit fara sa scot ouale pana in momentul in care mi se pare ca au ajuns la culoarea dorita. de obicei scot pe rand ouale ca sa am mai multe nuante de culori de maro sau visinii daca am coji de ceapa rosie.
pa -
Multumesc Codruta!
Clarissima uite :
*rosu - coaja de mar paduret+zeama de varza sau piatra acra
- frunza de mesteacan+sovirf
*galben - frunza de dud,vita-devie si piatra acra
- coaja de ceapa,coaja de salcie, cu bors sau piatra acra
- stevie cu piatra acra
*verde - frunze de boz si fl.soarelui
*albastru - brinduse
Ouale spalate bine de impuritati se fierb separat, apoi se sterg bine si se introduc in solutia de plante(fiarta).
Plantele se gasesc la plafar. -
Sau : * rosu - crusin+frunze soc cantitati egale(1h fierte)
*galben - foi ceapa galbene+sunatoare(1h fierte)
- fr.mesteacan fierte bine dupa care terciuite pt.a iesi toata culoarea(1h fierte)
*albastru - flori de viorele(1h fierte)
*verde - fr.urzica+coji nuca(1h fierte)
La toate dupa fierbere se adauga otet.