Organizare pe zile: cozonaci,sarmale etc
-
0 0Voi cum va organizati zilele de gatit bunatatile pentru masa de Craciun, in asa fel incat Ajunul sa nu va prinda terminate de oboseala?
Eu m-am gandit sa fac de vineri sarmalele si lebarul, si sa las pentru sambata dimineata cozonacii.
O fi bine asa? -
Bravo, se vede treaba ca ai multa vointa!
De obicei, eu las piftia si salata de beouf pt revelion.
De fapt, pe mine mai ales chestia cu cozonacii ma sperie si nu stiu cum s-o planific mai bine
- ca am la activ o singura si modesta incercare (numai 2 cozonacei), de pe vremea cand sarmalele mi le facea mama - asa ca atunci n-am dat in branci. 
Apropo, am gasit o reteta de tochitura modoveneasca - cred ca ar merge s-o fac de Craciun...
Se pune la rumenit, in ulei, carne slaba. Cand e aproape gata, se adauga bucati de ficat - cand e gata ficatul, se stinge totul cu un paharel de vin, se condimenteaza dupa gust si se mai lasa sa dea in cateva clocote, ca sa se formeze sosul.
Se serveste cu mamaliguta, muraturi, ardei iute. -
Hahahaha. Mare vointa, ca sarmalele nu le impachetez eu( o sa le execute femeia care imi face si curatenie), piftie, eu o fac din aripi de curcan si am sa fac un castron acolo, de miros, sa avem si noi in casa mancare traditionala. Cat despre salata beuf, nu am mai executat de foarta multa vreme, si al meu barbat m-a rugat asa frumos ............, ca nu am putut sa-i zic PAS
Spor la traba -
Donna, stii care a fost primul raspuns care mi-a venit cand am citit intrebarea ta? Cumpara cozonacii..
Eu i-am comandat la mama, mi se pare super complicat... Dar daca tu asa te-ai hotarat, respectele mele si spor la treaba. Mama ii facea mai repede cozonacii (de ex de joi), dar acuma depinde si de cat liber ai de la servici.. Partea buna e ca iti ramane sambata timp pt a finaliza unele mancaruri si curatenie si pe tine, partea haioasa e ca pierzi mirosul ala senzational in casa care ar fi fain sa-l simti in Ajun si nu cu 3 zile inainte.. Eu il pierd chiar de tot
, dar asta e, altadata, acum nu ma bag, nu ma simt in stare
.
Dar bradul cand se impodobeste? -
buna
timpul liber e si marea mea problema, asa ca...anul acesta am inceput din timp cu pregatirile, poate prea din timp
am facut in weekend carnatii si toba, sa-i duc la afumat, la tara, sarmalutele(le-am pus la congelator), o sa le fierb sambata sa miroasa frumos in casa, chisca, ca-s mai migaloase....
a ramas de facut saptamana aceasta curatenia, salata de boef, vineri probabil si ciorba de perisoare sambata....
cozonacii si prajiturile...din comert, asta e
spor la treburi -
De obicei si eu am cumparat cozonacii, dar cofetareasa (tare priceputa, in principiu...) de la care ii luam de obicei a dat rasol si de Craciunul trecut, si de Paste.
Asa ca nu mai vreau sa dau o gramada de bani pe niste cozonaci care nu-mi plac. O sa incerc sa fac si eu, nu neaparat din cauza banilor ci mai ales ca sa nu mai amusinez ca un catel invidios pe la usile vecinelor care coc de zor la cozonaci.
Mamaaa, si am o moldoveanca in bloc... sta la parter... asta cand se apuca de facut cozonaci nu glumeste, cred ca face pentru toate neamurile... bey, si cand urca mirosul ala apetisant pe casa scarilor, pana la etajele de sus... oaleu, te ia ameteala...
zidulet, bradutul se impodobeste in seara de Ajun, dupa ce se insereaza, cand incep sa vina colindatorii
Daca nu-s colindatori, pui un CD cu colinde
La noi in familie asa e traditia. Adauga: o cana de vin fiert cu zahar si scortisoara (sau o tuica fiarta cu oleaca de zahar cu piper) langa toba/leberwurst/caltabos/sorici sau ce aperitiv traditional se gaseste prin casa omului de Craciun, mai tarziu ceva de mancare (sarmalute, ori o fripturica sau o tochitura), la sfarsit o felie babana de cozonac si-o portocala... si-uite-asa trece binisor de miezul noptii, desfacem cadourile de sub brad si-apoi ne ducem la nani cu zambetul pe buze.
Cam asa se petrece Craciunul si la tara, unde oamenii stau treji uneori toata noaptea, spre deosebire de revelion, cand se culca doar cu putin dupa miezul noptii.
Mai gagici, deci cum faceti voi cu sarmalele? Le infasurati, le puneti in pungi si le bagati la congelator? Pai daca e asa, le fac si eu mai din timp... -
eu coc blaturile pentru prajituri joia, vineri fac cremele si cucesc sarmalele pe care le pun la fiert sambata dimineata, sambata coc cozonacii iar apoi fac aperitivele sa fie proaspete duminica. Va doresc spor la treaba si incercati sa nu coaceti vineri si duminica in tot anul, bunica mea care era ardeleanca de la Targu mures spunea ca nu e bine sa coci vineri si duminica. Pa voi.
-
Sunteti grozave!!!Eu o sa fac blaturile de bezea, foile si saleurile de joi, vineri cremele,pregatesc sarmalele, iar sambata seara le pun la fiert.
Sambata mai fac aperitivele salatele, supa de pui, snitelele si pregatesc carnea pt friptura de duminica.Cozonaci nu cred ca mai ajung sa fac dar poate ca o sa fac cornuri din aluat de cozonac cu stafide, dulceata si rahat.Toate ingredientele astea vin puse in corn si dupa aceea se ung cu ou si se dau la cuptor.Imi place la nebunie sa miroasa in casa in Ajun de Craciun a brad, sarmale si vin fiert.Si eu impodobesc bradul in seara de Ajun.
Sper sa am putere sa le termin pe toate pentru ca la gata sunt si eu gata de fiecare data. -
aciduzza, o sa fac o reteta de cozonac moldovenesc din cartea mea de bucate - e cam complicata, dar sunt hotarata sa fac tot ce pot ca sa iasa bine.

Umplutura o s-o fac cum face maica-mea:
rumenesc putin nucile la cuptor, la foc mic, ca sa se usuce bine (cica e f. important - nu ma intreba de ce, ca habar n-am
). Apoi le dau prin masina de tocat. Bat bine o spuma din albusuri cu zahar, adaug zahar vanilat, cacao, putina scortisoara, esenta de rom, nucile macinate si stafide (spalate si apoi uscate sau sterse intr-un prosop de bucatarie). Trebuie amestecat usor, ca sa nu se lase prea tare spuma de albus.
In felul asta, umplutura ramane "legata" cand tai cozonacul, aduca nuca si stafidele nu se scutura din el.
Atentie! Umplutura e buna, dar daca pui exagerat de multa, ti se crapa cozonacii (cica nucile fac chestia asta).
Cu mainile unse cu unt topit (dar nu fierbinte, fireste), iei o bucata de aluat de cozonac (cat sa umple ceva mai putin din 1/2 de forma de cozonac), o pui pe planseta unsa cu unt si o intinzi usor cu palmele - nu cu sucitorul, ca sa nu se turteasca aluatul. Intinzi umplutura pe suprafata aluatului (fara sa ajungi pana la margini), apoi rulezi aluatul. Poti sa faci 2 astfel de rulade, mai subtiri, pe care sa le rasucesti una in jurul celeilalte, ca pe o funie - si iti iese un cozonac mai "profi" ca aspect.
(Mama incalzeste untul in baie de apa si apoi aduce langa ea, pe masa de lucru, craticioara repectiva cu tot cu vasul cu apa incalzita, ca sa aiba tot timpul la dispozitie untul in forma lichida si doar calduta.) -
fac cel mai simplu tort de pe planeta, donna!

1 pachet piscoturi
2 plicuri praf de prajituri Dr.Oetker
1 cutie compot ananas
asezi un rand de piscoturi pe platou pe care le insiropezi cu compot. un strat de crema pe care o amesteci cu bucatele de ananas si tot asa. ultimul strat sa fie de piscoturi insiropate. se orneaza cu frisca.
sunt convinsa ca stiai de torul asta. daca nu va place ananasul poti inlocui cu piersici sau caise. deasupra poti orna cu fructe de sezon.
noua ne place foarte mult si este si simplu de facut.
donna, iti urez din suflet sarbatori fericite, noul an sa-ti aduca numai bucurii, sanatate si impliniri. sa fii fericita si iubita si un pusi si pt catelusa ta.