Prajiturele pentru sarbatori
-
0 0Dragele mele...

De Craciunul asta mi-am propus sa fac fursecuri si saratele de casa.
Mi-am cumparat seringa de-aia mare cu busoane diferite, pentru facut fursecuri spritate, si am si un sef de forme de-alea nostime (braduti, stelute, floricele) pentru facut biscuitei.
O reteta buna de saratele cu chimen si cascaval am gasit deja (am si verificat-o, daca vreti o scriu aici).
O umplutura interesanta pentru fursecuri am vazut azi dimineata cum se face, pe pro7 (albus+zahar batute usor cu telul intr-o craticioara, deasupra focului, timp in care se adauga multa nuca de cocos rasa - cred ca iese ca umplutura de la batoanele bounty
)
Ce vreau sa va rog: dati-mi si mie niste retete de fursecuri bune si fragede - da' va rog mult-mult de tot: sa fie verificate de voi, nu luate de pe net.
-
Biscuti spritati
600 g faina ,200 g zahar,150 g untura ,100g nuci macinate,2 vanilii ,
coaja de lamiie, o lingurita rasa bicarbonat stins cu zeama de lamie ,3 galbenuse , un pic sare,si lapte sa omogenize compzitia sa fie potrivita ,se pot face si fursecuri ,si biscuti spritati dif forme .Se pot umle cite doua cu crema de cacao apoi desupra stropite cu glazura de cacao,sau chiar glazura de cacao daca sunt facut rotite.Marginile se pot da in nuca macinata cu zahar ,iesind crema putin pe margini ,nuca se prinde f bine de crema
Prajitura Silvia
300 g faina ,100 g margarina ,100 g zahar praf,o lingurita bicarbonat stins cu zeama de lamiie ,2 linguri cacao se framinta si se adauga lapte cit sa fie alutul potrivit.Se imparte coca in 4 si se coc pe dosul tavii dupa ce tava a fost unsa
Crema
2 galbenuse se amesteca bine cu 150 g zahar ,7 linguri faina si se subtiaza cu 250 ml lapte ,iar 250 ml se pun la fiert ,2 vanilii .Cind laptele fierbe se pune crema de faina cu oua si laptele in laptele ce feirbe si se mesteca pina se ingroasa si sa nu aibe cocoloase .Se da la rece si se pune un pcahet de unt se freaca pina ce crema devine spumoasa >Se umple foile si desupra se pune glazura de cacao
pajitura cu nuca
1 pachet margarina se ia si se unge o tava apoi se pun 150 g nuci taaite pe fundul tavii
4 galbenuse se amesteca bine cu 200 g zahar pina devine spumos .treptat se adauiga pe rind 8 linguri apa ,1 lingura de ness,200 g faina un varf de cutit bicarbonat stins cu lamiiesi albuse spuma si se pune peste nuci,se da la copt
crema
4 oua intregi se bat bine cu 10 linguri zahar ,apoise fierbe pe aburi pina se ingroasa ,1lingura de ness ,rece se pune un pachet de unt .Cind blatul s-a racit se insiropeaza un pic cu un pic de apa zahar vanilat si rom si se puen desupra crema iar desupra cremei glazura de ciocolata
sunt f bune ,daca mai aveti va mai scriu
numai bine si va pupic -
Saratele care mie-mi plac:
1 pac marga de 250 gr, 250 g branza telemea rasa, 250 g faina. Daca e nevoie, se mai pune o lingura-doua de faina, dar nu multa. Se intind pe masa usor presarata cu faina, se taie, apoi se ung cu ou batut si se presara cu chimen/susan/mac; apoi se desprind si se aseaza cat mai drepte in tava neunsa. Foc potrivit. -
multam pentru retete!
...dar am si niste intrebari:
Pentru colibri:
1. biscuitii spritati se pot face cu margarina in loc de untura? Unu la mana, ca am colesterolul la limita de sus si doi la mana: de unde untura???
2. ai idee cum se face glazura de ciocolata? eu am mai incercat sa fac, dar nu s-a inchegat deloc...
Pentru gravidutza:
Telemeaua trebuie sa fie mai uscata, sau poate fi si mai moale? Am cumparat niste branza pe care nu o putem manca de sarata ce e... e grasa si moale, si mi-e ca se va topi daca o pun in aluatul de saratele, facandu-le sa se deformeze la copt. -
un pachet margarina si doua cani jumate faina si 100 g zahar ,un pic sare ,coaja lamiie ,vanilie 2 galbenuse lapte cat cuprinde 100 g nuci macinate bicarbonat putin
untura se face din grasime de porc topita
galzura se face din 5 linguri pline de zahar 2 linguri apa se fierb sa se topeasca zaharul 2 linguri cacao si un pic unt ca sa luceasca glazura si se pune desupra pe prajituri
succes -
Cornulete de vanilie (reteta de la bunica. Am tot experimentat cu alte retete, dar intotdeauna m-am intors smerita la asta)
150 g unt sau margarina
180 g faina
70 g zahar
1 priza sare
70 g nuci macinate
coaja si zeama de la o lamaie netratata chimic
semintele de la un fruct de vanilie sau aroma de vanilie
Se amesteca toate (prima data zaharul cu untul), se face un sul din care se taie bucatele si se formeaza cu mana forme de cornulet. Se coc la foc iute pana sunt aurii. Se dau prin zahar pudra amestecat cu zahar vanilat. -
Cornulete cu gem si nuca:
1 kg faina, 500 g untura, 1 ou; 50 g drojdie, 3-4 linguri de zahar, z.vanilt sau coaj de lamaie, putina are si smantana pana se obtine o coca framantabila( am evitat cacofonia.
Drojdia se dizolva in putina apa cu o lingura de zahar, cand a crescut se amesteca cu restul.
De regula se amesteca faina cu untura mai intai, adica se freaca faina intre degete luand cate putina untura... cred ca stiti ce vreau sa spun.
In fine, coca de lasa sa se odihneasca vreo 30 minute. Apoi se face un sul lung si se imparte in parti egale. Fiecare parte se va intinde in forma de cerc si se va taia in 8. Pe parte extrioara a fiecarei fasii se pune putin gem (eu am amestecat cu nuca tocata mai mare) si se ruleaza de la partea mai lata spre varful ascutit obtinand un cornulet. Se pun in tava fara sa se unga pt ca e suficienta grasime in coca. Se dau la cuptorul incins in prealabil si se coc pana se rumenesc, cand s-au racit se tavalesc prin zahar pudra.
Pe cand stateam la camin mama imi facea cate o cutie mare de cornulete din astea pt ca raman foarte fragede muuult mult timp.
In loc de gem se poate pune rahat. -
Taleri cu nuca si nugat
250 g faina
1/2 lingurita praf de copt
75 g zahar
1 plic zahar vanilat
150 g nuci (alune) macinate
200 g unt sau margarina moale
1 ou
------------------
200 g masa de nugat
50 g unt
coaja rasa de la 1 portocala netratata chimic
1 lingura lichior sau suc de portocale
150 g glazura de ciocolata
150 g glazura de ciocolata alba
25 g fisctic macinat
Ingredientele de aluat (pana la linie) se pun intr-un castron si se amesteca cu mixerul.. Se acopera si se da 1 ora la rece.
Se formeaza din aluat 2 suluri, se invelesc in plastic si se mai dau o ora la rece.
Sulurile se taie in felii de ca. 3 mm grosime si se pun pe o tava acoperita cu hartie de pergament. Se coc in cuptorul preincalzit (180°C) 10-12 min. Se scot si se lasa sa se raceasca.
Masa de nugat se amesteca cu untul la baie marina. Se adauga coaja de portocale, apoi lichiorul sau sucul de portocale.
Jumatate din numarul fursecuri se ung cu crema de nugat, apoi se acopera cu fursecurile ramase. Se lasa sa se usuce crema.
Glazura se taie separat in bucati si se topeste la baie marina. Jumatate din numarul de fursecuri se baga in glazura de ciocolata pana la jumatate. Celelalte idem in glazura alba.
Se presara fistic peste glazura.
Aluat pt. fursecuri taiate in diferite forme
150 g unt moale
100 g zahar pudra
1 pachet zahar vanilat
1 priza sare
coaja de la o lamaie netratata chimic
10 picaturi ulei aromat (sau aroma) de vanilie
250 g faina
Untul se freaca spuma, apoi se adauga celelalte ingrediente. Se da la rece 1-2 ore. Se intinde aluatul (sa fie cam 2 mm de gros) si se taie diferite forme din el. Formele se coc in cuptorul preincalzit (180°C) 8-10 min. Dupa ce s-au racit se pot glazura.
Daca se fac cate 2 fursecuri din fiecare forma, se poate pune crema intre ele (sau gem infierbantat 1-2 min). -
Rotocoale cu scortisoara
(nu am gasit o traducere mai adecvata)
Aluat:
500 g faina
90 g zahar
1/2 lgta hel(kardemome)
ca. 31/2 dl lapte
40 g drojdie
75 g unt/margarina
Creama:
3 lg unt
2 lg zahar
2 lg scortisoara
50 g stafide
Se topeste untul si se adauga laptele.
Se face o gropita in faina se pune drojdia si se adauga incet laptele cu untul, zaharul, hel. Se framinta pina se obtine o compozitie care se dezlipeste de pe castron. Se lasa la crescut cam 30 min. Intre timp se pregateste crema.
Aluatul se imparte in 2 sau 3 si se intind foi. Pe foaie se pune crema si se ruleaza. Ruloul se taie in buc de 1,5 - 2 cm care se pun pe hirtie de copt. Se mai lasa la crescut. Se coc la 230 grade 10 min.
Pofta buna! -
Donna, cred ca drojdia uscata e ok dar ia da-i cu google "tenderflake lard" sa vezi cam cum arata untura pt prajituri, ca am vazut ca se gasesc de toate si in Romania, poate gasesti pe la supermarketuri la sectiunea cu budinci etc. Si eu am ocolit cutiile alea de cand am venit in CA dar am vazut o reclama in ziar si mi-am zis "AHA!etete unde era untura mea" eu facea jumari si pastram untura pt asa ceva.
cand le tavalesti prin zahar pudra pune si un plic de zahar vanilat ca sa fie mai aromate (eu am uitat si nici n-aveam in casa)
de-astea mananc acum