v-ati gandit la meniul pentru sarbatori?
-
0 0Eu si colegii mei deja am hotarat sa ne gandim ce vom pregati de sarbatori in acest an. Asta e bine deoarece vom sti exact ce ne va trebui din timp. Mai ales ca in fiecare an avem marea placere de a prepara bucate noi. Noi facem schimb de idei, de retete si ne consultam foarte mult in probleme de alimentatie.Si pentru familie si pentru amicii care vor veni in vizita va fi o bucurie sa le oferim bucate noi. Astept idei.Va multumesc.
-
In fiecare an am cateva feluri de mancare pe care le prepar neaparat, cum ar fi rulada de carne de revelion, dar in fiecare an o fac altfel, nu e cu carne tocata, este ori cu carne de curcan, batuta putin si intinsa, apoi pe ea adaugate bucatele lungi de cascaval, sunca, carnat si ardei rosu, eu rulez si prind cu scobitori ca sa nu se desfaca dupa ce o frigi in cuptor se scot scobitorile si ramane inchegata.In alt an am facut rulada cu carne de porc batuta si la mijloc ou fiert, ciuperci si morcovi, deci dupa ce se coace rulada se taie felii si se poate servi atat ca aperitiv cat si ca friptura. De craciun sarmalute neaparat, pe care doar de craciun le bag si la cuptor putin dupa ce am imprastiat peste ele feli de ardei taiate subtiri si lungi de trei culori: rosu, galben, verde.Pe langa sarmale neaparat cozonacii si de revelion salata de fructe. In rset toate difera de la an la an. Trimiteti retete de torturi. Eu am una in care tortul este rotund si cand tai felia blatul este vertical ci nu orizontal. Asta pentru ca se face blat in tava mare, se taie fasii, si se ruleaza ca un melc, lipindu-le cu crema, apoi se acopera cu crema si frisca si iasa tot rotund.
-
Io m-am gandit asa in mare cam ce as face....De Craciun as gati o ciorba de burta, racituri din ciocanele de porc, salata boeuf, chec;de Revelion o ciorba de perisoare, crochete de cascaval, friptura de pui in punga magica alaturi de piure de cartofi, ciupercute inabusite, crema tiramisu cu piscoturi de sampanie si frisca....hmmmm....deja salivez
-
Si eu vreau sa stabilesc cat mai repede ce fac anul asta la masa festiva de Craciun care va avea loc la noi.
Anul trecut am avut aperitive italienesti (mai multe feluri de salam italienesc, mozarella cu rosii, sunca de Parma cu pepene galben, o salata de avocado cu parmezan si mozarella), o supa clara de coada de bou (legumele care au ajuns in ceasca de supa taiate cu forme de fursecuri), filet de vita in capot de curcan
Garniturile nu le mai stiu toate, numai de varza de Savoia gratinata imi aduc aminte (am facut in forme de muffins). Desert: tort de bezea cu crema de frisca ciocolatizata. Binenteles ca am pus pe masa si fursecuri diferite, fructe. -
Referitor la carnea de pasare la noi se zice ca pasarea isi falfaie aripile si imprastie norocul. Asa ca pe la noi merg mai mult crenvurstii si pestele de Rev.
Si eu am inceput sa ma gandesc la meniul de Craciun, dar asa vag. Cred ca am sa fac eu cozonacelul nu am sa-l mai cumpar. Si as vrea de Rev sa fac ceva prajitura cu gelatina, dar cum nu am mai facut asa ceva am zis ca am sa incerc intai intr-un week-end. Apoi: rulouri de sunca cu branza picanta, ceva creme/paste mai deosebite pentru tartine si sigur ca voi face si peste de Rev!
Aaaaa, si de Craciun eu fac in general Varza a la Cluj pentru ca toata lumea face sarmale si ne saturam de ele pe unde umblam. -
La mine e primul Craciun ca sotioara
si stam acasa la noi asa ca eu singura voi pregati meniul. M-am gaandit la aperitive: salata boeuf, ciuperci, rosii umplute cu branza/vinete, rulouri de sunca, snitele, chiftele, apoi sarmale, o supica (poate de pui) si desert.. inca nu stiu. Nu cred ca ma voi incumeta la cozonac
sau mai stii.. Si o sa facem bradut si o sa bem vin fiert!
Iar de Rev.. sper sa fiu la o cabana la munte undeva, sper sa gasim ceva...
Scrieti si voi ideile voastre, va rog, ca eu una de abia astept vacanta de iarna!! -
Eu anul trecut am cumparat niste muschi file de porc am facut o gaura in mijloc cu o lingura de lemn si am pus un carnat tinut in prealabil la congelator ca sa intre usor. A iesit o fripturica foarte aspectuoasa.
am o reteta de prajitura foarte speciala si am sa v-o scriu in week-end daca va intereseaza. -
Prajitura cu ness:
8 oua, 150g zahar, 60-75g nuca macinata; 400 g smantana; 300g unt sau margarina, 6 linguri ness si iar 250g zahar.
Albusurile se bat cu 150g zahar, se adauga nuca. Se toarna intr-o tava unsa cu ulei tapetata cu hartie si ea unsa bine. Se coace la foc mic.
Intr-o tava de aceeasi dimensiune cu cea n care coaceti albusul se pune un celofan pe care se va rasturna blatul cand s-a copt.
Crema: 8 galbenusuri se freaca cu 250g zahar, si cu 400 g smanatna se pun pe foc sa fiarba cam 10 minute pana se face ca o gelatina, apoi o lasam sa se raceasca binisor.
Separat intr-un castron se freaca untul pana iese apa din el apoi se adauga cele 6 ling de ness. Se pune cate o lingura din aceasta compozitie in cea cu smantna si se amesteca pana se fce ca frisca. Se rastoarna peste blatul de bezea si se da la frigider pana a 2-a zi. Inainte de-a o taia se rade ciocolata. -
@h_2004: suna bine de tot prajitura cu ness, o voi face si eu. Mersi de reteta.
Eu cred ca voi face o gasca sau o rata la cuptor, mai degraba rata cu sos de portocale, inca nu stiu exact. Garnitura: gulii gratinate si niste varza rosie calita. Iar unul dintre antreuri va fi un mousse de peste afumat cu icre de somon. -
Pe langa felurile traditionale, de Craciuni si Revelion daca-l fac la mine, pregatesc muulte aperitive..
-placinta cu carne - umplutura preparata cu carne tocata, ciperci tocate si ardei
-gogosele mici din aluatul pentru cojile de ecler , in care pun pasta de branza sau de peste
-vinete taiate felii rotunde, fiecare felie se unge cu pasta de tomate, apoi se aseaza o bucata de bacon afumat si apoi o folie de cascaval, se aseaza intr-o tava unsa cu ulei si se baga la cuptor, se servesc pe felii de paine calde unse cu usturoi
-ciuperci umplute
-rosii umplute
-oua umplute
-salate; de ton cu porumb, de peste afumat, de icre....etc
-crochete de cascaval (sau bulete) -
Crochetele de cascaval io le fac in felu' urmator: pun 100 ml lapte cu 1-2 linguri unt/margarina, 1 ou, sare, piper si amestec bine, apoi pun cam 200 g cascaval ras prin razatoarea cu gauri mici, si faina cat sa iasa o coca moale (nu vartoasa!). Din coca respectiva modelezi asa niste "bilute". Intr-un ceaun pun mult ulei la incins si dau drumu' acolo la cate "bilute" incap, pana se rumenesc