sarmale
-
0 0Vreau sa fac sarmale in weekend! Imi da cineva o reteta buna-buna si detalii de pregatire(mai ales impachetare!!)? Am varza dulce o capatana mare si imi place gustul de sarmale mai condimentat asa..cu marar, sos de rosii etc
Multu'!
A, daca se paote spuneti-mi si pe cantitati, vreau sa fac pt 2 persoane, care sa manance o saptamana (nu in fiecare zi
). -
Pai atunci e cam putina varza...
ca scade mult...
Sfatul meu: prima data fa sarmalele cu varza acra, e mult mai simplu. (frunzele de varza proaspata trebuie oparite ca sa se inmoaie si sa poti forma sarmalutele din ele... si e cam complicat sa le desprinzi intregi de pe capatana, ca se rup imediat). -
buna fetelor,
pt a face sarmalutze mai usor cu varza dulce pune-it varza la congelator cu o saptamina inainte de a o pregati,frunzele se voi inmuia si pregati sarmalute mult mai bine decit daca varza e oparita...pt ca ori se poate opari prea tare si se paote rupe ,ori e tare si nu se invelesc cum trebuie...veti fi multumite de felul cum veti putea face sarmalutele cu ea daca va fi inghetata si scoasa din congelator seara pt a fi pregatita a doua zi,sau obisnuiesc sa o pun in apa calduta de la robinet..sarmalutzele ies bune daca se foloseste carne grasa de porc ,cine prefera se poate combina si un pic de vita,dar nu in cantitate mare sa nu iasa uscate. la un kg de carne de porc se poate folosi si vreo 25o g vita
150 g orez,sau cine prefera mai mult orez poate sa foloseasca,se calesc doua cepe potrivite in ulei cu un pic apa ,pina scade apa si devine ceapa aurie ,apoi se pune boia ,piper fiecare cat de condimentat ii place ,sare ,vegeta ,pasta de rosii o lingura plina cu varf se amesteca bine si se fac sarmalutele ...daca frunzele de varza sunt mari se rup in doua ,dar inainte partea de catre cotor se taie sa sa se poata indoii sarmalele mai bine
se pune compozitiadaca vrei capettele de la varza le indoi in interior si apoi rulezi sarmaluta,sau doar un capat il indoi ,rulezi sarmaluta si celalalt capat cu degetul capatul verzei il indoi in interior..apoi ce varza ramine se toaca marunt ,se aseaza pe fund se pune apoi marar (daca iti place poti puine un pic si in compozitie) apoi vreo 2 frunze de dafin pui pe varza tocata si citeva frunze de cimbru(2) daca ai poti pune si un pic de costita afumata siasezi sarmalutele apoi desupra din nou un pic de varza tocata
pui apa si pui un capac mai mic sau o farfurie mai mica sa fie un pic presata si le dai la fiert cam o ora la foc potrivit apoi un pic de apa cu pasta de rosii, iei si adaugi in sarmalutze daca ai un pic de bors sa pui,sau zeama de varza acra ,daca nu ai pasta de rosii folosesti bulion...sarmalutzele se pot face la fel si cu vita de vie si pui apa la fiert
si pui frunze inauntru si le scoti imediat ,la fel sunt f bune si servite cu smintina...sper ca am fost de folos ,numai bine v-am pupat -
eu fac sarmlele cu carne de porc, iar dupa mine sunt condimente care nu se potrivesc in orice...eu in compozitie pun sa zicem la 750-1000g carne cam o ceasca jumate de orez, 2 cepe sare, piper si putin sos de rosii (spun sos pt ca nu e pasta de rosii si nici suc - deci are consistenta intre ele doua) deci cam 3-4 linguri(sosul le ajuta sa ramana moi nu seci). Amesteci totul si incepi sa impachetezi. Ies mult mai bune cu varza acra.
In oala asezi varza tocata apoi crengute de cimbru si marar (uscat) apoi asezi frumos sarmalele, le acoperi cu varza tocata si mai pui o crenguta de cimbru (daca pui prea mult cimbru iese amarui). Acoperi cu apa si dai la fiert .... cand s-au fiert torni peste ele o ceasca de sos de rosii mai lasi 2-3 clocote si gata. Se servesc cu smanatana.
La noi in Ardeal sarmalele se fac mari cam cat palma asa ca pt o prima incercare poti sa le faci asa, cand te "specializezi"
le faci cat de mici vrei tu. -
A trecut weekendul si eu vin sa ma laud
.. mi-au iesit sarmalele bune tare, incep sa ma pricep
.
Donna, in nestiinta mea, stii cum am facut? Am rupt frunzele de la varza inainte de a le opari si.. n-am avut pb.
Pt celelalte eve - va dau un pont daca il primiti de la o incepatoare: puneti in umplutura un gogosar sau un capia sau un ardei simplu.. ii da un gust excelent. In rest.. coincid destul de mult retetele, asa ca n-am ce sa va mai invat
. Acuma mi-o si iau in cap
.