sos de spaghete

•  
    • 38 mesaje
    27 Oct 2005, 21:20
    0 0
    cunoaste cineva o reteta de sos de spaghete? ...nu prea costisitoare evident(eu nu ma pricep la nimic dar as vrea sa-mi surprind iubitul)
  •  
    • 2144 mesaje
    27 Oct 2005, 23:16
    0 0
    Nu am o reteta standard. Uite una care imi vine acum in minte: tai vreo patru rosii coapte bine (le tai cuburi mai micute si finute), le pui cu putin ulei de masline intr-o tigaie; le lasi acolo cam pana isi lasa zeama (mai mesteci intre timp); tai feliute niste ciuperci din conserva, pisezi fff.bine niste usturoi si le pui cu putin ulei de masline la calit.
    In rosii pui busuioc(merge fff bine cu rosia) si putin cimbru si piper.
    Iei ciupercutele si le amesteci in rosii.
    Cand se raceste sosuletul pui si o lingura-doua de smantana. vezi sa fie destul de recisor sosul, ca sa nu se taie smantana.
    Sper sa iti iasa.
    Daca ti se pare ca rosiile tale nu isi lasa zeama suficienta, poti sa pui si niste bulion sau pasta de tomate din comert.
  •  
    • 553 mesaje
    28 Oct 2005, 09:15
    0 0
    n-am auzit de sosul asta...smantana cu rosii si ciuperci, cred ca se lasa cu dureri de burta

Mariko sosul ii da tot gustul si tot farmecul spaghetelor, depinde ce preferi, carne, peste, legume, sau un sos simplu cu parmezan

poti pregati sosuri calde si sosuri reci (mixate), sosuri albe (preferatele mele)

Spaghete cu carne

300 gr spaghete, 2 linguri de ulei, 1 ceapa taiata marunt, 1 morcov mediu taiat marunt, 1 ardei gras taiat felii, 1/2 ardei iute taiat rondele, 1 ardei capia copt, taiat fisii, 400 gr ciuperci proaspete, 150 gr cirnat afumat 300 gr carne tocata, 400 gr rosii tocate ( sau 4 rosi mari, decojite si taiate marunt), sare, 1/2 linguita praf de usturoi ( sau 1 catel de usturoi pisat), 1/4 lingurita piper, 1/4 lingurita boia iute, 1/2 lingurita busuioc uscat, 1/2 linguita oregano uscat, 30 gr unt, 250 gr cascaval ras

Spaghetele se pun la fiert in multa apa cu sare. Intr-o tigaie mai mare se incinge uleiul si se caleste ceapa cu ardeiul gras si ardeiul iute. Se adauga carnatul afumat decojit si maruntit si carnea tocata. Se adauga rosiile cu suc cu tot, ciupercile, morcovii si ardeiul copt. Se presara mirodeniile (usturoi, piper, boia iute, busuioc, oregan, sare). Se lasa sa fiarba incet la foc mediu-mic. Spaghetele fierte "al dente" (putin tari) se scurg de apa si se amesteca cu untul. In caserola care merge la cuptor se asaza spaghetele, deasupra continutul tigaii si se acopera totul cu cascavalul ras. Se lasa la cuptor 20 de minute la foc iute (200 gr) pina cind cascavalul este complet topit si un pic rumenit).
  •  
    • 2144 mesaje
    28 Oct 2005, 09:32
    0 0
    Pai daca asa crezi, nu-l incerca. La mine nu s-a lasat.
    De sos nu ai auzit...dar de imaginatie in bucatarie?!
    Eu una nu gatesc dupa cartea de bucate. Ma plafonez dear...si nu vreau.
  •  
    • 553 mesaje
    28 Oct 2005, 09:39
    0 0
    maaah si eu le mai combin cum imi vine in cap, dar e bine sa stii ce cu ce merge, sa nu iasa terci
  •  
    • 38 mesaje
    28 Oct 2005, 09:40
    0 0
    mersi pt sfaturi...sper sa-mi iasa ...oricum nu pare prea complicat
  •  
    • 9835 mesaje
    31 Oct 2005, 11:15
    0 0
    Spaghette alla bolognese:
    (cum am vazut la tv, la italieni, cu 2 gospodine italiance la ele acasa, intr-o emisiune dedicata special acestei retete. o gospodina a folosit rosii proaspete si numai carne de vaca, cealalta a pus suc de rosii si bulion si carne de vaca+porc. la fel, una a pus usturoi, cealalta nu. tipele erau din zone diferite ale italiei, deci clar, intr-un loc se prefera mancarurile cu un gust mai delicat, iar in celalalt cele cu un gust mai puternic)

carne tocata (vaca sau amestec vaca+porc)
    rosii /sau suc de rosii /sau bulion
    ceapa
    dupa gust: sare, busuioc, oregano, cimbru, piper, 2-3 catei de usturoi pisati

- ceapa se caleste putin, intr-o tigaie mare
    - se adauga carnea, se caleste pana ii scade sucul
    - se adauga rosiile curatate de coji/seminte, ori suc de rosii sau bulion... daca-i bulion, se adauga nitica apa, sa se formeze sosul...
    - se lasa sa fiarba, apoi se adauga sarea, usturoiul si mirodeniile
    - se mai lasa sa dea in cateva clocote.

Spaghetele fierte se pun in farfurii, se formeza o adancitura la mijloc, in care se pune carne cu sos.

Deasupra se presara cascaval/parmezan
  •  
    • 8 mesaje
    6 Nov 2005, 21:07
    0 0
    Reteta mea de sos pt. spaghete
    intr-o tigaie prajesc in putin ulei o ceapa taiata solzi, un ardei rosu sau un gogosar taiat marunt, ciupercile si costita.
    intr-o cratita separat fac un sos din: sos de rosi(bulion)in care adaug o lingurita de miere, o lingurita de mustar, o telina rasa, cateva boabe piper si sare dupa gust, iar la final adaug frunzele de telina tocate marunt. Sosul se toarna peste compozitia din tigaie, se adauga un usturoi pisat si se mai da un clocot.
    Pofta buna!!!!!!
  •  
    • 23 mesaje
    6 Nov 2005, 22:50
    0 0
    mama mia ce foame imi este....ma duc sa pun in aplicare reteta....
  •  
    • 349 mesaje
    8 Nov 2005, 14:00
    0 0
    Preferatele familiei mele sunt spaghetele Carbonara:
    Se pune un pachet de spaghete la fiert cu sare , cu putin ulei de masline sau ulei obisnuit si cu o ceapa mica pentru gust.
    Separat se taie suvite cam 300gr de kaizer sau costita afumata de porc. Se prajesc in putin ulei sau unt. Se adauga ca 1/2 capatana de usturoi pisat sau mai mult sau mai putin dupa cum va place.
    Peste kaizer si usturoi se dauga pastele scurse si limpezite in apa rece.
    Dupa gust se adauga smantana si 2 oua intregi. Se ameste ca si cascaval ras.
    La sfarsit se pune cascaval ras deasupra si se da la cuptor cam 10/15 minute pana se topeste cascavalul.
    Este ceva deliciosi de efect.
    Sper sa va placa tuturor care incercati reteta.
  •  
    • 270 mesaje
    30 Ian 2006, 17:46
    0 0
    am inecercat reteta lui ciqui_aroma ( cea de spaghete carbonara) si chiar a iesit ceva foarte bun..eu am doar 18 ani...si nu am cine stie ce experienta in ale gatitului..e chiar f simplu de facut si f bun...
  •  
    • 6 mesaje
    17 Feb 2006, 22:44
    0 0
    buna evelor!am citit retele voastre si deja am o foame nebuna sa va spun si eu acum o reteta sa va fac pofta!deci: se pune la calit o cutie de ciuperci cu 200-300g de kaizer pana se rumenesc,apoi se adauga o cutie de smantana de 300g se amesteca putin, iar k sa se lege smantana puneti intr-un pahar o lingura cu faina si putina apa,iar amestecul acesta il puneti peste sos k sa il lege,mai mestecati putin, si gata sosul,e o nebunie, mie imi place super mult.Apoi adaugati peste spaghete!POFTA BUNA!!!
  •  
    • 1 mesaje
    26 Feb 2006, 13:51
    0 0
    deabia astept sa incerc, ca nu mai stiam ce sa mai gatesc ceva mai delicios
  •  
    • 104 mesaje
    27 Feb 2006, 00:48
    0 0
    da eu sunt innebunita dupa spaghete dar nu prea imi ies "al dente" adica mai tari, se inmoaie super repede si am dat si o gramada de bani pe ele special sa fie mai tari...degeaba, tre sa ai stofa de bucatar sau bucatareasa, altfel degeaba...
  •  
    • 827 mesaje
    27 Feb 2006, 15:21
    0 0
    incearca barilla, sunt cele mai bune paste, e imposibil sa nu-ti iasa al dente.
  •  
    • 70 mesaje
    2 Mar 2006, 20:47
    0 0
    si mai ales, fii atenta si fie PASTA AL GRANO DURO.... Astea garantat nu se inmoaie...