am aflat o chestie supertare

•  
    • 567 mesaje
    18 Oct 2005, 12:37
    0 0
    Mi-a aratat o doamna un mod inedit de a gati fara ulei.
    In primul rand femeia asta face friptura de pasare la cuptor astfel: ia o oala cu capac (care se poate baga la cuptor) si o umple cu apa, pune capacul intors peste ea (adica cu manerul in jos) si pe capac pune bucatile de carne numai condimentate fara pic de ulei.
    Si le baga la cuptor. Incredibil, carnea se face fara sa se arda, trebuie numai sa o mai intorci.
    Si cica e f buna. Eu una sunt vegetariana si nu-mi ajuta reteta asta dar am vrut sa va spun si voua.

A si inca o chestie, doamna asta (ii zic asa pentru ca are 65 de ani) si-a luat o tigaie dintr-acelea de la tefal in care poti gati fara ulei si face cartofi prajiti fara ulei!
    Cum ? Pai un pic de ulei pune, cam cat ai unge tigaia pentru a face o clatita, apoi pune carofii pai si apa si pune capacul. Carofii se fierb si cand se evapora apa se prajesc. Ies cam terciti, asa ca nu sunt de dat la musafiri, dar sunt fara ulei - adica muuult mai sanatosi; au gust f bun , ca si cartofii prajiti.
    Mie mi-au placut.

Pupicei si succes in bucatarie!
  •  
    • 9835 mesaje
    18 Oct 2005, 13:09
    0 0
    Asa-i se poate face carnita pe capac pus invers pe o cratita cu apa. Dar: capacul trebuie sa aiba smaltul gros si intact, altfel e dezastruuu... freci la el de-ti ies ochisorii.

Mai e o reteta absolut geniala: aia cu puiul intreg, copt in sare.

Deci:
    Se curata bine puiul (intreg), eventual se umple cu ce vreti voi.
    Se amesteca MULTA sare grunjoasa cu albusuri de ou (cate sunt necesare ca sa se "lege" sarea).
    Se pune un strat de sare (1-2 cm) in cratita sau tava, se aseaza puiul pe ea, apoi puiul se "imbraca" in sare. Statul de sare trebuie sa inchida puiul ca intr-o carapace.

Se da la cuptorul bine incins, la foc mediu.

Acuma, problema e ca nu-mi mai amintesc timpul de pregatire. (Am facut doar de 2-3 ori mai demult.) Dar avand in vedere ca sarea se incinge foarte tare si ca puiul se face relativ repede, cred ca 30-40 minute sunt arhi-suficiente.

La sfarsit, se scoate tava din cuptor, se lasa sa se racoreasca nitel stratul de sare (ca arde rau), apoi se sparge crusta si se scoate puiul.

E de mare exceptie. Rumenit superb, gustos...
  •  
    • 129 mesaje
    18 Oct 2005, 23:00
    0 0
    Mie cea mai simpla metoda mi se pare cea cu punga Knorr. Eu fac de obicei pui, langa carea adaug cartofi taiati pai, ciuperci, felii de rosii, condimente, putin mustar, boabe de piper. Carnea iese rumena pe dinafara si frageda inauntru intr-o ora. Si cartofii se fac foarte bine.
  •  
    • 26 mesaje
    20 Oct 2005, 13:31
    0 0
    salut evelor bucatarese! stiu si eu o reteta ingenioasa: se spala bine pestele, sa fie mai mare, gen macrou, dar nu se curata de mate( nu va speriati, daca incercati o sa vedeti ca am dreptate) pt ca intra sarea in el si iese preeeea sarat; apoi intr-o tava pt cuptor cu peretii mai inalti, se pune un strat de un deget de sare mare, grunjoasa, apoi se aseaza pestele, si se acopera bine cu sare. se baga la cuptor cam o ora, sau se urmareste si atunci cand a inceput sa curga un lichid din el galbui, e gata! se lasa 10 minute si se curata sarea, pielea si matele, si se papa! sper sa v placa
    pofta buna!