Kourabiedes pt achamot
-
0 0Kourabiedes
2 cani unt
4 cani faina
2 cani migdale decojite si date putin la cuptor, taiate in bucati nu f. mari, nici f. mici
¾ cana zahar
2 galbenusuri
1 cescuta de cafea coniac
1 cescuta de cafea apa de cenusa (αλισίβα
½ - ¾ zahar pudra
putina apa de trandafiri
Se pun de cu seara 3 linguri de cenusa curata intr-o cana de apa. Se lasa sa se limpezeasca si se masoara o cescuta.
Se bate untul cu mixerul pana se albeste si incepe sa arate ca o spuma, se adauga zaharul si galbenusurile, batand in continuare cu mixerul, apoi coniacul, apa de cenusa, migdalele si faina putin cate putin. Se framanta f. bine coca, si se fac «corabioarele» de diferite forme (in mod normal, mai ovale). Se pu in tava si se dau la cuptor la foc mijlociu aprox 15 minute. Cand sunt gata, se stropesc cu apa de trandafiri si se dau prin zahar pudra.
Mentiune:eu nu pun apa de cenusa, si tot ies bune.
Astept sa-mi spui cum ti-au iesit. -
Saru`mina~
Tie iti ies cu aluatul nisispos?
Apa de cenusa.. nu am de unde sa fac rost de cenusa...banuiesc ca se pune apa de-asta (parca lesie ii zice) pentru ca apa de la robinet e prea dura...
Cum terminam dieta ( nu avem voie sa mincam nimic cu faina si zahar, le "produc" si iti dau de stire cum au iesit.
Saru` mina! -
intr-adevar, aluatul iese nisipos, faramicios, si fara lesia aia. ti-am zis, eu nu am pus niciodata, i au iesit super bune. De asemenea,eu le fac cu ulei, in loc de unt, si lui barbata-miu, grec veitabil, ii plac mult, nici nu se vede cica dif. fata de alea cu unt. da-mi de stire cand le faci.
melomakarona stii sa produci? -
Teoretic, da, Diotima.
Practic au iesit cam tepene.
La fel si kourampiedes.
Adica astea sint singurele dulciuri care nu mi-au iesit nici o data cum trebuie-iar cind le vad pe alea de la zaxaroplasteio, ma ia cu nervi.
A, si mastica d eunde naiba sa gasesc in Romania?!
Donna, corabioarele nu sint chiar la fel.
-
Aha... in reteta mea grisul nu era nici pomenit... Ia zi, cit la suta faina si cit a suta gris?
Cred ca e cu gris in final, ca faina umflata de sirop nu arata ca la melomakarona!
Cum de nu m-am gindit?!~
Mastica nu e de gasit.
Mai repede cred ca o sa gasesc piatra filizofala...
S-o fi gasind prin Bucuresti- la Craiova, ioc! -
Melomakarona cu gris
1 cana ulei sau 250 gr margarina
2 ½ cani gris fin (aprox)
¼ cana zahar
½ cana faina
¼ ceasca ceai coniac
¼ cana suc de portocale
2 linguri coajade portocala rasa
1 lingurita bicarbonat de sodiu
Pt sirop:
1 cana miere
½ cana zahar
¾ cana apa
1 cana miez de nuca macinat
scortisoara (de preferinta, bat)
Se bate cu mixerul uleiul cu zaharul bine de tot, se adaug coniacul, coaja de portocala si bicarbonatul dizolvat in sucul de portocale. Se adauga cate putin gris si faina, amestecand mereu, se framanta ca sa se incorporeze bine toate ingredientele si sa se faca un aluat de consistenta medie. Se fac melomakarona in forma cilindrica, le presezi cu furculita, ca sa se formeze dare pe suprafat lor, se pun intr-o tava si sedau la cuptor la foc mediu aprox. 20 minute. Intre timp, se face siropul, din miere, zahar, apa si scortisoara, se lasa sa dea cateva clocote, se spumeaza si se scoate scortisoara. Se insiropeaza melomakarona reci, nu mai mult de 3-4 odata. Se scot, se pun pe platou, se presara cu nuca si cu putin zahar pudra amestecat cu scortisoara (nu e obligatoriu).