varza calita?

•  
    liu
    • 776 mesaje
    26 Sep 2005, 11:07
    0 0
    fetelor, vreau si eu sa fac varza calita si nu stiu cum! am cumparat o varza si niste oase afumate cu carnita!!! poate ma ajuta cineva?? multam anticipat!!
  •  
    • 517 mesaje
    26 Sep 2005, 12:17
    0 0
    buna,
    cum fac eu.
    daca merg prajite oasele, e bine, le calesti putin si pe urma le scoti. in uleiul respectiv, pui varza tocata la calit. cand incepe sa sfaraie, pui apa cat sa o cuprinda, daca e acra. daca e varza dulce, pui ori sare de lamaie ori bors. pui si oasele si o lasi sa fiarba cu piper, marar, sare, foi de dafin si spre sfarsit pui bulion sau rosii. e gata cand scade si poti sa o dai la cuptor sa prinda o crusta, e mai gustoasa.
  •  
    liu
    • 776 mesaje
    26 Sep 2005, 12:58
    0 0
    multumesc!
  •  
    liu
    • 776 mesaje
    26 Sep 2005, 13:26
    0 0
    auzi, ....am o varza destul de mare...cam cata sare de lamaie tre' sa pun???? merci
  •  
    • 517 mesaje
    26 Sep 2005, 13:30
    0 0
    de regula, dupa gust.
    poti s-o pui si la fiert dar si dupa ce o toci, daca nu ai pus-o deja in cratita.
    eu mai bine pun mai putina sare la mancare, decat sa iasa prea sarata.
    daca mai e nevoie, merge si in farfurie
  •  
    • 517 mesaje
    26 Sep 2005, 13:33
    0 0
    tu m-ai intrebat de sare de lamaie si eu ti-am zis de sare obisnuita, cea normala merge pusa si in farfurie.
    sarea de lamaie de regula nu se pune multa odata, o pui, o lasi sa se dizolve, sa fiarba putin , o mai gusti si tot asa pana ti se pare buna la gust.
    daca pui rosii, vezi ca se mai acreste putin si de la ele
  •  
    liu
    • 776 mesaje
    26 Sep 2005, 13:33
    0 0
    aha! multumesc pt asistenta! abia astept sa ajung diseara acasa!!! sa gatesc....iam...sa pap!
  •  
    • 517 mesaje
    26 Sep 2005, 13:36
    0 0
    hai ca esti tare!
    eu credeam ca esti acasa si faci mancare acum, de-aia m-am grabit sa-ti raspund.
    si ma si gandeam, unii la serv altii acasa....
  •  
    liu
    • 776 mesaje
    26 Sep 2005, 13:43
    0 0
    oh, as vreau su sa fiu acasica..la plapumica..nu, iubita, la munca!!!!! merci oricum....si tu ai fost tare..prompt...uh!
  •  
    • 517 mesaje
    27 Sep 2005, 12:11
    0 0
    liu, cum a iesit varza?
  •  
    liu
    • 776 mesaje
    27 Sep 2005, 12:33
    0 0
    iubita, am juns tarziu aseara, pe la 10.00 seara, am fost si la sala....obosita!!!! dar, cand o fac, promit sa-ti spun cum a iesit!! multam mult, oricum!
  •  
    liu
    • 776 mesaje
    13 Oct 2005, 17:30
    0 0
    mikiela, am facut varza si a iesit foarte buna! multam de sfat!
  •  
    • 9835 mesaje
    13 Oct 2005, 18:53
    0 0
    Felicitationes!

ti s-a deschis, cu ocazia asta, orizontul catre

next step: varza ca la cluj
    si
    the ultimate step: sarmale
  •  
    • 517 mesaje
    14 Oct 2005, 10:23
    0 0
    BRAVO!!!
    hai sa va zic ceva, sarmale am facut, mai greu cu impachetatul, dar merge...
    varza a la Cluj nu am indraznit sa fac pana acum, dar m-am gandit.
    nu prea stiu exact cum. nu vreau reteta standard, ci asa cum v-a iesit voua.
    donna, tu ai facut?
    chiar am pofta de varza, sunt mare amatoare!
  •  
    • 272 mesaje
    14 Oct 2005, 10:50
    0 0
    retetele sunt de pe forum:
    1.VARZA A LA CLUJ
    Varza am calit-o putin cu pasta de rosii, carnea cu ceapa, am pus 4 straturi acolo (varza, carne, orez, varza), am umplut de apa si am condimentat cu 'condiment pt sarmale'. Un deliciu.. nici uscata, nici moale mancarea, aromata, usoara..
    2."VARZA A' LA CLUJ"
    1kg carne tocata, 2-3 cepe, orez, piper si sare dupa gust.
    2-3 verze, rosii sau pasta de tomate.
    Se toaca varza si se caleste cu rosiile date prin razatoare sau pasta de tomate. Carnea se caleste cu ceapa taiata marunt, se pune piper si sare dupa gust.
    Dupa ce s-a calit varza si carnea se aseaza in cratita, un rand de varza unul de carne apoi orezul, deasupra iar varza se adauga apa cat sa acopere, se da la cuptor pana se rumeneste putin.
    Pofta buna!
    eu am facut fara orez (prima varianta) e f. buna! sa aveti pofta!
  •  
    • 9835 mesaje
    14 Oct 2005, 12:38
    0 0
    Eu amestec orezul in carnea tocata, si pun asa: un strat de varza, un strat de carne cu orez, un strat de varza.

A nu se uita ca orezul trebuie oparit inainte (3 minute sa fiarba in clocot, apoi spalat in strecuratoare, sub jet de apa rece), iar varza tocata (daca-i dulce) sa fie mai intai frecata cu sare, lasata 15-20 de minute, apoi stoarsa de suc.
    Am observat ca, daca amestecul de tocatura iese prea vartos, e mai bine sa-l inmoi adaugandu-i putina apa, decat sa contez pe faptul ca se va inmuia de la sosul adaugat peste varza.
  •  
    • 272 mesaje
    14 Oct 2005, 14:11
    0 0
    in retete e vorba de varza acra (murata).
    donna, tu faci cu varza dulce? ca aia trebuie facuta cu sare...
    a propos, o prietena face in loc de carne tocata cu pulpa de porc pe care o toaca cu cutitul cubulete marunte...
  •  
    • 9835 mesaje
    14 Oct 2005, 14:16
    0 0
    Numai sarmalele le fac cu varza murata.
    Varza calita si varza ca la Cluj le fac cu varza dulce si bors.
    Asta asa, pur si simplu ca sa existe o diferenta de gust intre sarmale si restul mancarurilor din varza.
    (am facut adaugirea necesara in mesajul precedent, ca sa elimin dubiile )

ioana, prietena ta se pare ca are si timp, si rabdare.
  •  
    • 389 mesaje
    14 Oct 2005, 14:34
    0 0
    Fetelor, am citit in retetele voastre ca folositi SARE DE LAMAIE-INCERCATI SA EVITATI. E CANCERIGENA. IN SUA E INTERZISA- daca nu ma insel i se mai spune E330-acid citric.
  •  
    • 389 mesaje
    14 Oct 2005, 14:35
    0 0
    Fetelor, am citit in retetele voastre ca folositi SARE DE LAMAIE-INCERCATI SA EVITATI. E CANCERIGENA. IN SUA E INTERZISA- daca nu ma insel i se mai spune E330-acid citric.