cine stie cum se gateste pestele...
-
0 0eu stiu doar in 3 feluri:marinat, la gratar sau prajit , dar in toate 3 cazurile imi iese la fel(acelasi gust) cand le prepar. vreti sa ma ajutati si pe mine cu diferite retete de peste?va rog mult.
multumesc anticipat! -
La cuptor, cu legume, e excelent - plus ca nu mai "parfumezi" casa si nici nu freci sa-ti sara ochii la cratite si aragaz dupa aia.
(de-aia prefer eu pestele la cuptor
)
1. Legumele (cartofi, morcovi, ceapa, telina, pastarnac etc, dupa gusturi) se fierb pe jumatate).
2. Apoi se pun in tava unsa cu ulei, in jurul bucatilor de peste, impreuna cu o parte din zeama in care au fiert (si in care poti adauga vegeta sau sare, piper, un stop de otet si, eventual, cateva rosii mici)
3. In cca 15-20 de minute e gata. -
plachie de peste:
- e nevoie de cateva cepe mari
- un peste (mare) sau cativa mai mici
- masline nesarate
- suc de rosii/rosii proaspete
- mult marar
se toaca ceapa pestisori, se caleste (nu de tot!)
se pune intr-o tava, alaturi de peste. se adauga sucul de rosii si maslinele, se lasa la cuptor pana se rumeneste pestele.
(optional: se adauga oregano/busuioc/alte condimente mediteraneene)
cand e gata se adauga mararul (VERDE) tocat fin.
INTERZIS: vegeta, delikat, orice condiment artificial -
ciorba de peste
se face in general din capatani si cozi
e preferabil (la fel ca si la reteta precedenta) sa fie peste de apa dulce (crap, salau, platica, somn...)
ingrediente:
- ceapa
- ardei
- morcov
- rosii (proaspete sau la conserva)
- optional: un pic de radacina de telina
- bors
-peste (bineinteles!)
- orez
-un ou
-marar, patrunjel, leustean
se toaca legumele (in afara de rosii) de supa in bucati mici, se pun la fiert impreuna cu orezul (eventual daca e un orez moale se adauga mai tarziu). cand sunt aproape gata, se adauga pestele (fierbe foarte repede!) si rosiile. pestele e fiert cand carnea se desprinde usor in fasii (sau ochii de la capatani sunt albi).
se acreste borsul.
cand ciorba e aproape rece (FOARTE IMPORTANT!) se adauga oul batut si verdeturile.
idem, interzis condimente sintetice! -
Am o reteta de peste umplut pe care o stiu de la socra mea. Nu este o reteta costisitoate si ce obti iti garantez ca e minunat:
- un peste care sa-ti incapa in tava - eu prefer fitofag
- rosii
- patrunjel
- o lingurita de mustar
- un pahar de vin
- 3 sau patru catei de usturoi
Rosiile se taie cuburi si se amesteca cu patrunjelul tocat, vinul, mustarul, usturoiul pisat si se pune sare si piper dupa gust.
Cu o parte din acest amestec se umple pestele care in prealabil a fost curatat si lasat la scurs. Se coase si si pune pestele in tava si peste el se toarna restul de rosii si putin ulei. Se pune tava in cuptorul incins si din cand in cand se unge pestele cu sosul de rosii. Este gata cand sosul a scazut, iar pestele s-a rumenit frumos.
Este mult mai sanatos decat pestele prajit si nici nu ai problema mirosului persistent care ramane in urma prajirii.