cine stie cum se gateste pestele...

•  
    • 17 mesaje
    29 Iun 2005, 19:58
    0 0
    eu stiu doar in 3 feluri:marinat, la gratar sau prajit , dar in toate 3 cazurile imi iese la fel(acelasi gust) cand le prepar. vreti sa ma ajutati si pe mine cu diferite retete de peste?va rog mult.
    multumesc anticipat!
  •  
    • 68 mesaje
    29 Iun 2005, 21:17
    0 0
    Cand il gatesti filé incearca diferite mirodenii.Ajuta !
    Ps:idem si cand il gatesti cu legume.
    Tocmai ca este foarte usor de gatit, pestele se poate asimila perfect cu orice "garnitura".
  •  
    • 1511 mesaje
    29 Iun 2005, 22:25
    0 0
    Foloseste functia "cauta", vei gasi multe retete cu peste.
  •  
    • 9835 mesaje
    30 Iun 2005, 13:00
    0 0
    La cuptor, cu legume, e excelent - plus ca nu mai "parfumezi" casa si nici nu freci sa-ti sara ochii la cratite si aragaz dupa aia. (de-aia prefer eu pestele la cuptor )

1. Legumele (cartofi, morcovi, ceapa, telina, pastarnac etc, dupa gusturi) se fierb pe jumatate).
    2. Apoi se pun in tava unsa cu ulei, in jurul bucatilor de peste, impreuna cu o parte din zeama in care au fiert (si in care poti adauga vegeta sau sare, piper, un stop de otet si, eventual, cateva rosii mici)
    3. In cca 15-20 de minute e gata.
  •  
    • 831 mesaje
    30 Iun 2005, 15:10
    0 0
    Uite, am gasit un link cu un ghid al prepararii pestelui. Sper sa-ti fie de folos
    http://www.avantaje.ro/index.php?a=1365
  •  
    • 17 mesaje
    13 Iul 2005, 02:23
    0 0
    multumesc mult pt vsfaturi o sa imi fie de folos
  •  
    • 188 mesaje
    13 Iul 2005, 08:06
    0 0
    Eu prefer codul. Pregatesc bucati de folie de aluminiu, pun fiecare fileu pe o bucata de al, sarez, piperez, pun felii de rosii si presar cu morcov ras fin, stropesc cu ulei si vin alb, impachetez in aluminiu si bag la cuptor 20 de min.
  •  
    • 1303 mesaje
    14 Iul 2005, 19:39
    0 0
    plachie de peste:
    - e nevoie de cateva cepe mari
    - un peste (mare) sau cativa mai mici
    - masline nesarate
    - suc de rosii/rosii proaspete
    - mult marar
    se toaca ceapa pestisori, se caleste (nu de tot!)
    se pune intr-o tava, alaturi de peste. se adauga sucul de rosii si maslinele, se lasa la cuptor pana se rumeneste pestele.
    (optional: se adauga oregano/busuioc/alte condimente mediteraneene)
    cand e gata se adauga mararul (VERDE) tocat fin.

INTERZIS: vegeta, delikat, orice condiment artificial
  •  
    • 1303 mesaje
    14 Iul 2005, 19:43
    0 0
    ciorba de peste
    se face in general din capatani si cozi
    e preferabil (la fel ca si la reteta precedenta) sa fie peste de apa dulce (crap, salau, platica, somn...)
    ingrediente:
    - ceapa
    - ardei
    - morcov
    - rosii (proaspete sau la conserva)
    - optional: un pic de radacina de telina
    - bors
    -peste (bineinteles!)
    - orez
    -un ou
    -marar, patrunjel, leustean

se toaca legumele (in afara de rosii) de supa in bucati mici, se pun la fiert impreuna cu orezul (eventual daca e un orez moale se adauga mai tarziu). cand sunt aproape gata, se adauga pestele (fierbe foarte repede!) si rosiile. pestele e fiert cand carnea se desprinde usor in fasii (sau ochii de la capatani sunt albi).
    se acreste borsul.
    cand ciorba e aproape rece (FOARTE IMPORTANT!) se adauga oul batut si verdeturile.
    idem, interzis condimente sintetice!
  •  
    • 1303 mesaje
    14 Iul 2005, 19:44
    0 0
    salata de peste cu maioneza
    un peste fara oase (somn sau alceva) se fierbe, se alege de oase si se marunteste. se amesteca cu maioneza (cam 2:3 e proportia maionezaeste). se acreste dupa gust; unii mai pun si ceapa tocata fin.
  •  
    • 17 mesaje
    14 Iul 2005, 19:46
    0 0
    multumesc mult pt sfaturi deja am facut cateva(DOAR2)si au fost delicioase!pot sa inlocuiesc masline cu altceva ca mie nu imi plac maslinele?
  •  
    • 1303 mesaje
    14 Iul 2005, 19:48
    0 0
    maslinele sunt optionale.
    astea sunt retete traditionale de peste le stiu de la ai mei (bunicul era mare amator de peste, tata la fel .. si eu i-am mostenit). bunica mea prepara cea mai grozava ciorba de peste de pe planeta!
  •  
    • 1303 mesaje
    14 Iul 2005, 19:50
    0 0
    http://www.gustos.ro/retete-culinare/mancaruri-cu-peste
    nu am avut timp sa ma uit pe toate
  •  
    • 17 mesaje
    27 Iul 2005, 05:10
    0 0
    multumesc mult
    am avut nevoie
  •  
    • 21 mesaje
    28 Iul 2005, 20:36
    0 0
    Am o reteta de peste umplut pe care o stiu de la socra mea. Nu este o reteta costisitoate si ce obti iti garantez ca e minunat:
    - un peste care sa-ti incapa in tava - eu prefer fitofag
    - rosii
    - patrunjel
    - o lingurita de mustar
    - un pahar de vin
    - 3 sau patru catei de usturoi
    Rosiile se taie cuburi si se amesteca cu patrunjelul tocat, vinul, mustarul, usturoiul pisat si se pune sare si piper dupa gust.
    Cu o parte din acest amestec se umple pestele care in prealabil a fost curatat si lasat la scurs. Se coase si si pune pestele in tava si peste el se toarna restul de rosii si putin ulei. Se pune tava in cuptorul incins si din cand in cand se unge pestele cu sosul de rosii. Este gata cand sosul a scazut, iar pestele s-a rumenit frumos.

Este mult mai sanatos decat pestele prajit si nici nu ai problema mirosului persistent care ramane in urma prajirii.
  •  
    • 17 mesaje
    5 Aug 2005, 03:33
    0 0
    suna excelent!