cum se face un cozonac adevarat
Înapoi la: Forum » Gastronomie
-
7 Mai 2002, 00:45Eu stiu ca marele secret sta in calitate fainii si cel mai important lucru e framintatul (si un framintat adevarat il pot face doar Evele cu muschi de Schwarzeneger sau sotii lor).
-
7 Mai 2002, 17:02Draga mea,
Uite cum sta treaba : trebuie sa ai o faina de buna calitate, de preferinta Baneasa. Ouale, faina si laptele sa fie caldute. Deci : 5 oua, 9oo gr. faina, zahar dupa gust, ulei 3oo ml., lapte 3oo ml.Mirodenii ( rom, coaja de lamaie), nuci, stafide, rahat - dupa preferinta.
Separi galbenusurile de albusuri, freci galbenusurile cu zaharul de preferinta farin. Separat prepari "maiaua" cu laptele caldut, putina faina si drojdie cat o nuca. Adaogi maiaua peste galbenusurile frecate,mirodeniile, apoi incet, incet faina. Apoi adaogi uleiul pe masura ce framanti. Secretul e sa framanti aluatul pana acesta intins pe pumn( ca o palarie), sa inceapa sa faca niste bule mici care se desfac. Aceasta iti atesta ca aluatul este fraged, afinat. Il lasi la crescut in loc cald, doua-trei ore. Apoi il imparti in doua ( e reteta pentru doi cozonaci), intinzi cu mana inmuiata in ulei ( nu cu facaletul ), si-l umpli cu ce doresti. Il rulezi si-l bagi in tava unsa cu putin mai mult ulei.Se coace cam intr-o ora, la foc potrivit. Cand e aproape copt, il ungi cu un galbenus de ou.
Succes ! Rose
Înapoi la: Forum » Gastronomie