o reteta sigura de cozonac
-
0 0Stie cineva o reteta sigura de cozonac deoarece eu am facut de doua ori si nu mi-a placut cum a iesit, in primul rand ca nu mi-a crescut cum trebuie.Framantatul aluatului este important in cresterea cozonacului?
-
COZONAC (reteta de baza)
Ingrediente
· 2 kg faina tare
· 200 gr. Drojdie proaspata sau 6 linguri uscata
· 1 cana de apa calduta (40 grade C)
· 3 1/3 cani zahar
· 1 lingurita sare
· 2 linguri ulei
· 1 lingurita creson macinat (daca vrei, dar e bun cu el)
· vanilie (ca mai sus)
· 1 cana lapte fierbinte
· 10 oua la temp. camerei
· 1 ¾ cana unt topit, cald
Ies 8 cozonaci
Timp preparare 2 ore
Timp coacere 20 minute
Prepapare
Intr-un bol/cana inalta pui apa calduta cu putin zahar si dizolvi drojdia. Adaugi destula faina si amesteci cu o lingura pana iti iese ca o crema groasa. Acoperi si lasi amestecul la loc cald si umed, pana cand isi dubleaza volumul si face basici deasupra. Ii trebuie cam 30 min. Intr-un bol mare pui zaharul, cresonul, vanilia, sarea si uleiul si amesteci. Adaugi laptele fierbinte si amesteci putin cu lingura. Adaugi ouale si amesteci putin cu mana, spargand galbenusurile cu degetele. Adaugi drojdia si amesteci iar cu mainile. In continuare, pui faina in doze destul de mari (dar nu pe toata odata), amestecand cu mainile, insa fara a framanta, pana cand se incorporeaza toata faina. Dupa aceea, iei untul cald putin cate putin in causul palmelor, il pui deasupra aluatului si il incorporezi in aluat amestecand de jos in sus (ca si cum ai indoi aluatul), dar fara a framanta, pana cand se termina untul. Nu astepta sa se incorporeze cu totul untul pana sa mai adaugi din el. Nu trebuie sa o amesteci aluatul prea mult. Aluatul trebuie sa fie cald si moale si unsuros. Untul o sa fie absorbit in timp ce creste aluatul. Acopera aluatul cu o hartie de pergament sau cu folie de plastic si deasupra pune o patura. Lasa-l la loc cald sa creasca, pana cand isi dubleaza volumul. Ii trebuie cam 2-2 ½ ore.Fara sa framanti aluatul, il desparti in 24 de bucati. Pe o suprafata data cu faina, faci din fiecare bucata niste cordoane si le impletesti cate 3, cum se face si la par. Pui cozonacii 2 cate 2 in tava in care ai pus o hartie de pergament, ii acoperi cu prosoape de bucataria de bumbac si ii lasi la loc cald si umed sa isi dubleze volumul, cam 30 de min. Ii ungi cu galbenus de ou batut cu putina apa, le pui deasupra migdale taiate felii subtiri. Ii dai la cuptor cate 2, in ordinea in care i-ai facut, la 200 grade C – 10 minute, apoi micsorezi focul la 180 grade C si ii coci inca 10 minute. Nu trebuie sa se coaca prea tare, pt ca altfel se usuca. Cand se racesc, poti sa ii pui in pungi de plastic inchise ermetic si ii pui la congelator.
Poti sa faci si in forma daca vrei, umpland forma pana la jumatate (in loc sa ii impletesti), lasi sa creasca 30 minute, dai la cuptor.
Daca vrei, maine iti scriu cum poti sa faci cozonaci umpluti, cu aceeasi reteta de baza.
Stiu ca pare ciudat ca nu trebuie framantati, eu am facut anul trecut asa, dupa multe incercari nereusite dupa metoda cu framantatul, in care ba nu cresteau, ba nu se coceau ca lumea, si vreau sa-ti zic ca pt prima data mi-au iesit niste cozonaci super, crescuti, gustosi, deliciosi. Atata tot, au o alta textura fata de cei framantati. -
Cozonac umplut. In principiu, dupa ce a crescut aluatul, intinzi pe masa o foaie dreptunghiulara, intinzi umplutura pe toata foaia, lasa putin liber la margini, o rulezi, o pui in forma/tava unsa. Acoperi si lasi sa creasca (stii cum), ungi cu galbenus de ou diluat cu putina apa, Dai la cuptor, etc. gata. Tai numai dupa ce s-au racit.
Acum umplututa poti face in mai multe feluri :
1. la 600 gr aluat cozonac 500gr nuca macinata amestecata cu 350gr zahar pisat, ½ ceasca lapte clocotit, cuisoare pisate, putina scortisoara, amesteci pana se face ca o crema.
2. mac : la 400 gr aluat 200 gr mac il speli cu apa rece, il pui intr-o cratita si torni deasupra apa clocotita si il lasi la inmuiat vreo 2-3 ore. Scurgi de apa si il pisezi bine, apoi il pui la fiert cu 750 ml lapte, 200 gr zahar, vanilie, amesteci mereu pana se face ca o pasta groasa. Poti sa pui si stafide, coaja rasa de lamaie.
3. ciocolata : la 400 gr aluat, freci 6 galbenusuri cu 150 zahar si vanilie, pana se face o crema. Adaugi 50 gr caco inmuiata in 2 linguri lapte, amesteci bine, si la urma pui 6 albusuri batute spuma.Torni peste foaie, poti pune deasupra migdale taiate felii in lung.
4. cu branza de vaci : 400 gr aluat : freci 500 gr branza cu 50gr unt si 100gr zahar, adaugi 3 oua pe rand, putina sare, 40 gr faina si 1 ceasca lapte, apoi vanilie, coaja de lamaie si 25 gr stafide. Normal, asta ar trebui pusa ca pt pasca, dar cred ca poti s-o faci si rulata.
Am uitat sa-ti spun la aluatul de baza ca poti pune daca vrei si rom, coaja de lamaie/portocala, sau chiar stafide amesteca in aluat (atentie, sa le speli si sa le usuci bine).
Daca mai ai intrebari scrie-mi. -
stiu eu o reteta de cozonac si sincer mie i8mi iese super bun
pui cam 1 kg si ceva de faina intr-un castron; separat faci cam un cubulet de-ala mic de drojdie cu putina apa si cu un varf de lingurita de zahar si o torni intr-un castronel in care pui niste faina si o lasi sa dospeasca acolo; cand a dospit o pui peste faina din castron; apoi mai adogi 3 oua, un varf de sare si il framanti cu lapte caldut in care ai pus zahar(dupa cat de dulce il vrei) ca sa se dizolve si sa nu se simta in aluat; cozonacul se framanta cat mai mult pentru ca asa iese cat mai pufos si in timp ce-l framanti adaogi ulei(aproximativ o canita de ulei); sa nu uiti sa il framanti cat poti de mult chiar daca o sa-ti fie umpik lene
asa il fac eu si sincer toata lumea zice ca iese foarte bun....sper sa-ti iasa si tie; o sa iti iasa 2 cozonaci mari si unu micutz
SARBATORI FERICITE -
Diotima,am revenit sa-ti spun ca mi-a iesit un cozonac extraordinar de bun cu reteta ta;viitoarea mea soacra a fost foarte incantata(m-a laudat la toata scara).Trebuie sa iti spun ca mi-a crescut putin mai greu datorita faptului ca l-am umplut cu cacao,rahat si stafide dar a fost ok.Mersi mult de tot,te pup.
-
ma bucur ca ti-a reusit, si mie mi-a iesit f. bun si anul asta, desi eu nu l-am umplut cu nimic.
Si daca te-a laudat si soacra la toata scara, atunci sigur e semn bun...
Pastreaza reteta si pt la anul. Mi e mi se pare cea mai misto reteta de cozonac pt simplul motiv ca nu terbuie sa-l framanti.
Pt eva care m-a intrebat de textura cozonacului:iese pufos, ca un cozonac normal, ca cel framantat.Numai ca e mai simplu de facut (parerea mea)