Crema de zahar ars
-
2 1Buuuun...am facut ani de zile crema asta dupa reteta clasica.
Dar intr-o seara am vazut reteta asta la o emisiune TV si m-a frapat ca la caramel se folosea si apa (iesea un caramel mai lichid) iar la crema propriu zisa se folosea lapte fierbinte (nu rece) care se turna peste amestecul de oua si zahar. La final iesea o crema f omogena, onctuoasa, parea muuuult mai fina decat ceea ce-mi iesea mie; caramelul era o idee mai lichid si parea sa se imbibe in crema.
Voi ati incercat reteta asta? Daca da, aveti ceva secrete? Mi-ar placea sa stiu exact reteta (la TV au dat-o cam rpd, in plus, eram chioara de somn si nu stiu daca am retinut chiar bine).
Multumesc frumos! -
In numeroasele mele creme de zahar ars, am incercat si varianta caramel cu putina apa, pt ca mi se parea ca se arde prea repede zaharul si se inchide prea mult la culoare.
Lapte fierbinte, in schimb, nu am folosit niciodata, pt simplul fapt ca, in combinatie cu ouale crude, exista riscul de a se taia compozitia, zic eu. -
Idrys, eu de cand am gasit reteta asta nu mai fac crema de zahar ars clasica. Iese cremoasa ca un cheesecake, incredibil de aromata si densa. Chiar am facut-o ca desert pentru seara aceasta, maine postez o poza cu felia sa vezi cum arata in sectiune

http://www.lauraadamache.ro/2012/04/crema-de-zahar-ars-cu-albusuri.html -
Midorri said:Idrys, eu de cand am gasit reteta asta nu mai fac crema de zahar ars clasica. Iese cremoasa ca un cheesecake, incredibil de aromata si densa. Chiar am facut-o ca desert pentru seara aceasta, maine postez o poza cu felia sa vezi cum arata in sectiune

http://www.lauraadamache.ro/2012/04/crema-de-zahar-ars-cu-albusuri.htmlMidorri, multumesc muuuult de tot! Chiar la fix reteta asta pt ca mi-au ramas albusurile de la ciorba radauteana si le cautam intrebuintare.
Inca 2 intrebari:
1) oare merge si smantana grasa din piata? Eu cu din asta fac frisca si iese chiar f buna.
2) intotdeauna cand am facut crema de zahar ars am pus cratita direct in cuptor (deci fara apa in tava, fara bain-marie) si mi-a iesit intotdeauna. Nu s-a branzit, nu s-a separat, nu nimic. Exista totusi vreo diferenta? Intreb pt ca eu fac crema in cratita mare si nu am un vas si mai mare in care sa pun apa si cratita. Ar trebui sa investesc in niste forme, ce-i drept, cred ca ar arata mai bine.
-
Mmmm, ce buna e ciorba radauteana

1. Nu stiu ce sa zic, eu am folosit de fiecare data frisca lichida din aia la cubulet, cu grasime 30%. O fi mai grasa smantana din piata? Teoretic nu ar avea de ce sa nu iasa. Pune daca vrei ceva esente sau coaja rasa de portocala daca folosesti.
2. Eu le fac in niste vasute de astea:
http://www.teoskitchen.ro/2012/05/creme-brulee.html
si arata foarte bine, dar inainte foloseam o oala si serveam felii decorate cu kivi alaturi sau fructe acrisoare. Eu zic ca e musai baia de aburi, sa iasa textuta aia densa, plus ca ea mai trebuie sa stea in cuptor orele acelea dupa ce-l inchizi. E important pasul acesta si apa mentine temperatura ridicata, caci eu m-am grabit ieri si am scos vasul mai repede sa bag friptura, si nu s-a intarit asa frumos ca alta data. -
idrys, pe baie de aburi nu mai face bulele/gaurelele alea in interior si ramane mai cremoasa.
si eu am facut pt revelion crema de zahar ars
reteta pe care o da Teo e de fapt reteta pt creme brulee, sora mai mare a cremei de zahar ars. se vorbeste totusi de texturi diferite. si as mai adauga ca eu stiam ca s-ar folosi mai curand galbenusurile la creme brulee (chiar si la crema de zahar ars clasica), pt ca albusurile inaspresc compozitia. e valabila teoria si la clatite. dar poate imi scapa mie ceva... -
Maui.Wowie said:Asta nu-i topic de citit pt pofticioase ca mine. M-ati lasat cu balele curgand.
N-am idee cum se face crema asta de zahar ars, cu toate ca am citit aici pe la voi. Poate ma incumet intr-o zi si ii dau bataie , ca la cum arata as manca si cu ochii.OOOOO, e f simplu de facut, cred ca e dulcele care da cea mai mica bataie de cap. Eu cu asta am inceput la categoria prajituri, creme&co, doar ca o faceam pt familie, eu nu ma dadeam in vant, imi trebuia odata si gata (bine, personal nu ma omor dupa dulce, mie-mi place carnea
Dau la schimb oricand cea mai fina prajitura pe o ceafa in sange la gratar 
-
idrys, a mea esti cu friptanele

maui, e simpla reteta. in principiu, caramelizezi niste zahar, amesteci niste oua cu zahar si lapte si bagi totul la cuptor
am spus-o un pic prea simplist, ca sa iasa in evidenta simplitatea. uite aici o reteta valabila:
http://www.lalena.ro/13-reteta-Crema-de-zahar-ars.html
partea cu fiertul laptelui e valabila doar pt lapte "adevarat", direct de la vacuta.
daca ai ce face cu albusurile, poti folosi 4 galbenusuri si 4 oua intregi la litrul de lapte. mie mi-a tunat odata ideea sa fac bezea deasupra din cele 4 albusuri ramase, dar nu am pus-o niciodata in practica. poate data viitoare cand voi face reteta.
daca vrei o crema de zahar arsa pe care sa o poti prezenta ca pe un tort, sa poti taia felii din ea, pui mai multe oua (si anume cresti numarul lor pana la 10). cealalta e mai cremoasa, dar nu prea reusesti sa o aranjezi frumos pe o farfuriuta.
Acest mesaj a fost editat de către basilio: -
smartapp.ro said:Eu stiam ca textura cremei depinde in special de apa rece din vasul ce inconjoara recipientul, si care trebuie non-stop sa o pastram rece.
Nu. Eu tocmai am facut crema de zahar ars; vasul in care era compozitia l-am pus intr-o tava cu apa clocotita si am bagat totul in cuptorul incins, la foc mic-mic. Dupa ce crema a fost gata, am inchis focul si am lasat-o in cuptor pana cand s-a racit, abia apoi am scos-o si am pus-o la frigider. A iesit o crema fff fina, niciun por, o textura mult diferita fata de cea pe care o faceam fara bain-marie.